Câinele chiar te iubeşte: hormonul dragostei a fost descoperit şi la animalele domestice

Câinele chiar te iubeşte: hormonul dragostei a fost descoperit şi la animalele domestice

Animalele domestice chiar îşi iubesc stăpânii, secretând acelaşi hormon al dragostei ca oamenii. Experţii au fost uimiţi să descopere nivelul ridicat de oxitocină din corpul animalelor.

Paul Zak, profesor Universitea din California, a condus mai multe studii care au căutat să măsoare nivelul oxitocinei, hormonul iubirii, care apare când animalele interacţionează cu oamenii sau cu alte animale.

„Rezultatele sunt oarecum şocante”, a spus acesta pentru „Daily Mail”. Echipa de cercetători a obţinut probe de sânge de la un metis cu terrier şi o capră, care obişnuiau să se joace des.

Cele două animale se urmăreau mereu, săreau împreună şi simulau lupte în care mai foloseau şi dinţii. „Le-am luat probe de sânge, le-am amestecat într-un stilou închis, apoi le-am luat probe din nou pentru a vedea cât s-a schimbat nivelul de oxitocină”, spune Zak.

„Câinelui îi crescuse cu 48%, cifră care este mare şi pentru oameni. Dar reacţia caprei a fost incredibilă: tradusă în limbajul oamenilor, era dragoste adevărată”, spune acesta.

„Singura dată în care am mai văzut un asemenea nivel al oxitocinei la oameni este atunci când cineva îndrăgostit tocmai îşi vede persoana iubită, este atras într-un mod romantic de cineva sau atunci când îi este dat să primească un gest de o bunătate neaşteptată. Oxitocina ajută la legarea relaţiilor şi se pare că ajută animalele domestice să simtă iubirea aşa cum o simţim şi noi”, explică profesorul.

Paul Zak spune că numai animalele care au fost domesticite par să răspundă asemenea oamenilor în astfel de situaţii. „Animalele mult mai expuse vieţii printre oameni prezintă o cantitate mai mare de oxitocină în partea superioară a creierului. Acest lucru le face să coopereze”, explică el.

Într-un al doilea experiment, 100 de participanţi au donat sânge pentru a le fi stabilit statutul fiziologic de bază. După, au intrat în camere separate, unde s-au jucat cu câini sau pisici pentru 15 minute. A urmat încă o tură de probe de sânge, pentru a le fi testat nivelul oxitocinei. Cercetătorii au descoperit că schimbarea diferă de la persoană la persoană, dar putea fi prezisă numai cu ajutorul unei întrebări: „Câte animale ai avut până acum?”.

Aşa s-a aflat şi că animalele produc reacţii diferite. „Pentru cei care iubesc câinii, ei reprezintă majoritatea. Legătura dintre pisici şi oameni pare să fie mai puţin bine închegată”, a spus Zak.

Tot din cele două studii s-a putut concluziona că anumiţi oameni nu sunt făcuţi să iubească animalele. „Filmam ceva cu o echipă şi am înmânat prezentatoarei un pui de câine. Nivelul de oxitocină i-a crescut cu doar 3%. A recunoscut că nici bebeluşii nu o încântă prea mult”, a povestit Zak.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri