Căile ascunse ale Gazprom în România
Grupul Gazprom, controlat de statul rus, este cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume.
Gigantul rus controlează 17% din rezervele mondiale cunoscute de gaze naturale și deține 20% din producția mondială.
Gazprom deține monopolul extracției și producției rusești de gaze naturale, unde deține 60% din rezerve și 85% din producție.
Gazprom lucrează prin sute de filiale, subsidiare și firme implicate în toate domeniile energetice, deține propria bancă - Gazprombank și echipa de fotbal Zenit Sankt Petersburg.
În prezent, Gazprom se află pe lista companiilor rusești aflate sub sancțiunile totale impuse de SUA. În timp ce UE ezită și s-a limitat deocamdată doar la a impune niște restricții împotriva Gazprom.
Practic, Comisia Europeană a impus câteva sancțiuni care includ interdicții ample împotriva investițiilor noi în sectorul energetic al Rusiei. Măsura va afecta companiile petroliere ruse Rosneft, Transneft și Gazprom Neft, dar membrii UE vor putea în continuare să cumpere petrol și gaze de la aceste companii.
La fel se întâmplă și cu Gazprombank care în SUA și Marea Britaie se află sub interdicție, iar în UE încă nu. Și asta cu toate că unii analiști consideră că Gazprombank preia rolul băncii centrale a Rusiei care a fost sancționată de Occident.
Președintele Gazprom este longevivul Alexey Borisovich Miller, un prieten vechi și devotat al președintelui rus Vladimir Putin.
În România, Gazprom este prezentă prin trei firme care se îndeletnicesc, mai mult în pierdere, cu importul de gaze naturale și distribuția de combustibili.
Benzinăriile
Cea mai vizibilă afacere din România a colosului rus Gazprom este rețeaua de benzinării. Cele 19 stații Gazprom de distribuție a carburanților funcționează prin firma NIS Petrol SRL, înființată în anul 2011. Acționarul unic al firmei este compania NIS A.D. Novi Sad, parte a Grupului NIS din Serbia.
Naftna Industrija Srbije (NIS) deține monopolul petrolului în Serbia și este una dintre cele mai mari companii petroliere din sud-estul Europei, fiind prezentă, pe lângă Serbia, și în Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Ungaria și România, Turkmenistan, Angola, Belgia și Rusia.
În 2008, NIS a fost pregătită pentru privatizare fiind râvnită de companiile OMV, MOL și Rompetrol. Dinu Patriciu, proprietarul de atunci al Rompetrol, era convins că el va cumpăra compania sârbă.
Dar, un an mai târziu, guvernul de la Belgrad preferă să facă o privatizare politică și pachetul majoritar de acțiuni al companiei NIS ajunge la Gazprom. Tranzacția s-a făcut prin filiala Gazprom Neft pentru suma de 400 de milioane de euro.
CEO al Gazprom Neft este Andrey Patrushev (foto jos), fiul lui Nikolai Platonovich Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse. Patrushev tatăl se află și pe lista de sancțiuni.
În Serbia s-a considerată că cedarea NIS rușilor a fost de fapt o recompensă pentru sprijinul acordat Serbiei de către Moscova în chestiunea Kosovo, provincie sârbă care și-a autoproclamat independența în februarie 2008, cu sprijinul puterilor occidentale.
De la intrarea pe piața românească, NIS a efectuat și mai multe prospectări geofizice pentru petrol și gaze naturale în zone concesionate din județele Timiș și Bihor.
Din 2012, de când operează pe piaţa din România, NIS Petrol SRL nu a înregistrat în niciun an profit, pierderile companiei fiind de aproape 300 milioane de lei.
Gaze naturale
Cea mai cunoscută afacere a Gazprom este cea cu gazele naturale. Anual, România consumă între 10 și 11 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Din această cantitate, 1,5 miliarde provin din import, adică din Rusia, de la Gazprom.
Rușii exportă gazele naturale către România prin două firme agreate: Wiee Romania SRL și IMEX Oil Limited Nicosia Sucursala București.
Mai mult de jumătate din cantitate ajunge la noi prin Wiee Romania SRL, firmă deținută de Gazprom Schweiz AG din Eleveția, deținută la rândul ei de Gazprom Germania.
În prezent, compania Gazprom Germania, filiala germane a companiei ruse, se află în administrarea statului german, după ce o inspecție a oficialilor antitrust ai Comisiei Europene a fost desfășurată la compania rusească din Berlin.
Wiee România a făcut în anul 2020 un profit de peste 9,2 milioane lei.
IMEX Oil Limited Nicosia Sucursala București a fost deschisă în 2020 de compania mama din Cipru și este manageriată de moldoveanul Vitalie Lisagor.
Lisagor este și președintele consiliului de administrație al Conef Gaz SRL și administrator al Conef Energy SRL, furnizorii și traderii de gaze din grupul Vimetco.
Cele trei firme au sediul social la aceași adresă din București și negociază direct cu Gazprom importul de gaze naturale în România.
Practic aceștia sunt câțiva dintre băieți deștepți care se interpun, contra unui comision, între Gazprom și consumatorii români.
Proprietarul Vimetco (fosta Marco International Group), deținută de oligarhul rus Vitali Machitski, controlează în România Alro Slatina și Alum Tulcea.
Ca și Conef Gaz și Conef Energy, offshorul Imex Oil Limited, care se numea anterior Vitoil Trading Limited, este afiliat grupului Vimetco.
Bunkeraj
Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA a fost înființată în 2011 și are sediul social în Constanţa. Acționarii firmei sunt Gazpromneft Marine Bunker LLC, din Rusia şi GPN - Proiect LTD, tot din Rusia.
Rușii au finalizat în 2013 achiziţia tuturor acţiunilor societăţii româneşti Marine Bunker Balkan SA și desfăşoară activităţi de bunkeraj în porturile românești de la Marea Neagră (alimentarea cu combustibil a navelor).
Gazpromneft a cumpărat firma de bunkeraj din Constanța de la Unicom Holding, deținută de Constantin Iavorski, fostul ministru al Energiei din Republica Moldova.
Iavorski face afaceri în România încă din anii 90. El deține, alături de familie, holdingul Unicom, prin care derulează o gamă largă de operațiuni din diferite sectoare de interes ca energia sau imobiliarele.
Iavorski este pionierul afacerilor cu ruși de la noi, iar primele business-uri importante au fost legate de livrările de cărbune pentru termocentralele românești.
Fostul ministru moldovean a fost inițiatorul intermedierilor din comerțul cu energie electrică și gaze naturale din România. El a fost omul Moscovei care a interpus intermediari între ruși și români, cum ar fi compania Wintershall din Elveția. Și datorită lui am ajuns să importăm energie la cele mai mari tarife.
De asemenea, Iavorski a fost nelipsit în aranjarea multor afaceri ale rușilor la noi în țară și asociat cu un alt trepăduș al Rusiei, Boris Golovin.
Gazpromneft Marine Bunker Balkan operează în portul Constanța două vase de bunkeraj, un vas de stocare de carburanți și 2 barje. De asemenea, are închiriată o capacitate de depozitare de 1.500 de tone la operatorul român de stat Oil Terminal.
Combustibilul naval este adus de la rafinăriile Gazpromneft din Rusia și Serbia.
Gazpromneft Marine Bunker LLC, acționarul majoritar al societății românești, este o filială a Gazprom Neft, înființată în 2007 pentru furnizarea de combustibil și uleiuri maritime pentru transportul maritim și fluvial.
Gazpromneft mai derulează operațiuni de bunkeraj la Marea Baltică, în porturile Tallinn (Estonia) și Riga (Letonia) și este principalul operator pe piaţa serviciilor de bunkeraj din Rusia.
În România, Gazpromneft Marine Bunker Balkan pierde anual peste jumătate de milion de lei.
SURSA: Ziare.com