Cafeaua viitorului: o singură ceașcă cu efect pe tot parcursul zilei, cafeina fiind eliberată progresiv
Dacă firma Nestle își ține promisiunea de a produce o cafea "cu difuzare lentă", care să elibereze cafeina pe tot parcursul zilei, amatorii de cafea care nu se pot trezi și nu pot funcționa fără licoarea brună cu efect energizant au de ce să fie bucuroși. Magia cafelei - sau dependența de cafeină - face parte din ritualul multora care, ajunși la birou, la ora 11 sau după prânz beau mai multe cești de cafea pe zi, ca și când capacitatea de a sta treaz și concentrat ar depinde numai de acest lucru, scrie 7sur7.be.
Acest obicei ce are ca efecte nedorite îngălbenirea dinților și o respirație nu prea plăcută ar putea dispărea dacă se dă crezare cercetătorilor de la Școala Politehnică din Lausanne și Universitatea din Zurich care, în colaborare cu grupul Nestle, lucrează la dezvoltarea unei cafele de nouă generație apte să furnizeze într-o singură ceașcă, băută dimineața, cafeina "necesară" întregii zile.
Oamenii de știință ar lucra în prezent la niște "cubozomi", alcătuiți din "molecule de lipide și apă" ce "imită structurile naturale ale organismului". Cubozomii de cafeină acționează ca niște micro-cești de cafea, care se rup de-a lungul orelor, furnizând cafeina în doze controlate și în momente prestabilite. Idee futuristă și oarecum îngrijorătoare, acest proiect al celei mai mari firme de produse alimentare din lume ca venituri este un mod de a face primii pași în cercetarea asupra unor produse cu potențial în viitor, arată un purtător de cuvânt al Nestle.
Până să apară cafeaua viitorului există și alte metode de a evita starea de moleșeală datorată lipsei de cafeină: prima ceașcă de cafea trebuie consumată la începutul programului de serviciu, și nu la trezire, a doua este bine să fie băută după masa de prânz, iar a treia, cu puțin înaintea terminării zilei de lucru. Nu este recomandabil să se abuzeze de cafeină deoarece, cu cât se consumă mai multă, cu atât corpul se va obișnui cu ea și va cere mai multă. Trei cești pe zi par suficiente pentru a evita creșterea dependenței. Nu este indicat nici zahăr în cafea, acesta fiind trecător, iar senzația de lipsă de zahăr care urmează face să crească senzația de oboseală.
AGERPRES