Cafeaua, ouăle și orezul alb „substanțe chimice veșnice” în organismul uman
Studiul despre care cercetătorii spun că evidențiază omniprezența substanțelor chimice arată, de asemenea, asocierea PFAS („substanțe chimice veșnice") cu fructele de mare și carnea roșie.
O nouă cercetare menită să identifice alimentele care conțin niveluri mai ridicate de PFAS a constatat că persoanele care consumă mai mult orez alb, cafea, ouă și fructe de mare prezintă, de obicei, o cantitate mai mare de substanțe chimice toxice în plasmă și în laptele matern, scrie theguardian.com.
Studiul a verificat eșantioane de la 3 000 de mame însărcinate și este printre primele cercetări care sugerează că cafeaua și orezul alb ar putea fi contaminate la rate mai mari decât alte alimente. Studiul a identificat, de asemenea, o asociere între consumul de carne roșie și nivelurile de PFOS, unul dintre cei mai comuni și periculoși compuși PFAS.
Autorii au declarat că rezultatele evidențiază omniprezența substanțelor chimice și numeroasele moduri în care acestea pot ajunge în aprovizionarea cu alimente.
„Rezultatele indică în mod clar necesitatea de a proteja mediul și de a menține PFAS departe de mediu și de lanțul alimentar", a declarat Megan Romano, cercetător la Dartmouth și autor principal. "Acum ne aflăm într-o situație în care acestea sunt peste tot și vor rămâne chiar și în cazul în care facem remedieri agresive."
PFAS reprezintă o clasă de aproximativ 16 000 de compuși utilizați la fabricarea produselor care rezistă la apă, pete și căldură. Aceștia sunt numiți "substanțe chimice veșnice" deoarece nu se descompun în mod natural și s-a constatat că se acumulează la om. Substanțele chimice sunt legate de cancer, malformații congenitale, boli hepatice, boli tiroidiene, scăderea numărului de spermatozoizi și o serie de alte probleme grave de sănătate.
Deși autoritățile de reglementare s-au concentrat pe reducerea poluării din apă, se consideră că alimentele sunt cea mai frecventă cale de expunere. Cu toate acestea, Administrația pentru Alimente și Medicamente a fost criticată pentru ceea ce unii consideră a fi o incapacitate de a proteja aprovizionarea cu alimente a țării. Printre alte controverse, aceasta și-a modificat metodele de testare pentru a face să pară că alimentele pe care le testează nu conțin PFAS, în timp ce, de fapt, conțin ceea ce mulți susținători consideră a fi niveluri îngrijorătoare.
PFAS pot ajunge să contamineze alimentele prin mai multe căi. În cazul orezului, cercetătorii suspectează că acesta provine din solul contaminat sau din apa agricolă. De asemenea, ustensilele de gătit neaderente conțin adesea aceste substanțe chimice sau ar putea fi prezente în apa utilizată pentru gătit.
Cercetătorii au descoperit niveluri mai ridicate de PFAS asociate cu ouăle provenite de la găinile de curte, ceea ce, potrivit lui Romano, ar putea fi atribuit faptului că păsările sunt hrănite mai frecvent cu resturi de la masă. Nămolul de epurare contaminat cu PFAS, care este utilizat ca o alternativă ieftină la îngrășământ, poate, de asemenea, să contamineze solul din care se hrănesc găinile și s-a constatat că a contaminat carnea de vită . Substanțele chimice ar putea fi prezente și în hrana păsărilor.
În cazul cafelei, cercetătorii suspectează că boabele, apa utilizată pentru preparare sau solul ar putea fi contaminate. Cercetările anterioare au constatat, de asemenea, că filtrele de cafea sunt tratate cu PFAS, iar paharele de hârtie sau alte ambalaje alimentare conțin, de obicei, aceste substanțe chimice.
Între timp, s-a constatat în mod regulat că fructele de mare sunt contaminate cu PFAS, deoarece poluarea apei este foarte răspândită.
Susținătorii sănătății publice susțin că o interdicție privind substanțele chimice, cu excepția utilizărilor esențiale, este singura modalitate de a începe să abordeze problema la scară largă. Romano a declarat că cercetarea a constatat că dietele bogate în fructe, cereale integrale și fibre dietetice mai mari au fost asociate cu niveluri mai scăzute ale unor PFAS, iar consumul unei diete variate, astfel încât nicio sursă de proteine să nu reprezinte o proporție prea mare din aport, este benefic.
"Acest lucru vă ajută nu numai să vă reduceți expunerea la PFAS, ci și la alți contaminanți pe care i-am putea anticipa ca fiind în alimente", a spus Romano.
Sursa: adevarul.ro