Cafeaua de dimineață poate reduce riscul de deces cauzat de boli de inimă

Cafeaua de dimineață poate reduce riscul de deces cauzat de boli de inimă

Momentul din zi în care beți o ceașcă de cafea poate reduce riscul unei morți premature, sugerează o nouă cercetare.

Cafeua de dimineață este recomandată de medici FOTO: Adevărul (arhivă)

Cafeua de dimineață este recomandată de medici FOTO: Adevărul (arhivă)

Studiul a constatat că persoanele care au băut cafea dimineața au avut un risc mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare și au avut un risc de mortalitate mai mic decât consumatorii de cafea toată ziua.

Dr. Lu Qi, cercetător principal și director al Centrului de Cercetare a Obezității din cadrul Universității Tulane, a declarat că, deși studiul nu arată de ce consumul de cafea dimineața reduce riscul, o explicație ar putea fi faptul că un consum în timpul zilei poate perturba ceasul intern al corpului unei persoane, potrivit bbc.com.

Studiul a fost publicat miercuri în European Heart Journal.

Dr. Qi a spus că sunt necesare studii suplimentare pentru a vedea dacă descoperirile lor ar putea fi observate și în alte populații, adăugând: „Avem nevoie de studii clinice pentru a testa impactul potențial al schimbării momentului din zi în care oamenii beau cafea. Acest studiu nu ne spune de ce consumul de cafea dimineața reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare”, a explicat el.

„O posibilă explicație este că un consum de cafea după-amiaza sau seara poate perturba ritmurile circadiene (ciclul de 24 de ore al organismului nostru de schimbări fizice, mentale și comportamentale) și nivelurile de hormoni, cum ar fi melatonina. Acest lucru, la rândul său, duce la modificări ale factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi inflamația și tensiunea arterială.”

Cercetătorii de la Universitatea Tulane din New Orleans, s-au uitat la 40.725 de adulți care au luat parte la National Health and Nutrition Examination Survey din SUA între 1999 și 2018.

Aceștia au fost întrebați despre consumul lor zilnic de alimente și băuturi și dacă au băut cafea, cât de mult și când.

„Având în vedere efectele pe care cofeina le are asupra corpului nostru, am vrut să vedem dacă momentul din zi în care bei cafea are vreun impact asupra sănătății inimii”, a explicat Dr. Qi.

În timp ce cercetările anterioare au arătat că un consum moderat de cafea poate avea beneficii pentru sănătate, acesta a fost „primul studiu care a testat modelele de consum de cafea și rezultatele asupra sănătății”, a adăugat el.

Conform cercetării, 36% dintre participanții la studiu au băut cafea dimineața, iar 14% au băut cafea toată ziua.

Dr. Qi și echipa sa au urmărit participanții timp de aproape un deceniu, uitându-se la înregistrările lor de informații și la cauzele de deces în această perioadă de timp.

În timpul urmăririi după aproape 10 ani, 4.295 de persoane au murit, inclusiv 1.268 de decese legate de boli cardiovasculare.

Cercetătorii au constatat că băutorii de cafea de dimineață aveau cu 16% mai puține șanse de a muri, comparativ cu cei care nu beau cafea, și cu 31% mai puține șanse de a muri din cauza bolilor de inimă.

De asemenea, cercetătorii nu au observat nicio reducere a riscului în cazul celor care beau cafea toată ziua, comparativ cu cei care nu beau cafea.

„Consumul de cafea dimineața poate fi mai puternic asociat cu un risc mai scăzut de mortalitate decât consumul de cafea mai târziu în cursul zilei”, au scris aceștia în lucrarea de cercetare.

Cercetătorii au declarat că cantități mai mari de consum de cafea au fost asociate „semnificativ” cu un risc mai scăzut de deces, dar numai în rândul persoanelor care au băut cafea dimineața, comparativ cu cele care au băut cafea toată ziua.

Într-un editorial însoțitor, profesorul Thomas F Luscher de la Royal Brompton and Harefield Hospitals din Londra, a întrebat: „De ce ar conta ora din zi?

„În orele dimineții există în mod obișnuit o creștere accentuată a activității simpatice (activitate care pune sistemele corpului în alertă) pe măsură ce ne trezim și ne dăm jos din pat, un efect care se estompează în timpul zilei și atinge cel mai scăzut nivel în timpul somnului”.

Prof. Luscher a spus că - așa cum sugerează cercetătorii - este „posibil” ca un consum de cafea în timpul zilei să perturbe ceasul intern al organismului într-un moment în care ar trebui să ne odihnim.

„Într-adevăr, mulți dintre cei care beau toată ziua suferă de tulburări de somn”, a explicat el, adăugând că «în acest context, este interesant faptul că cafeaua pare să suprime melatonina, un mediator important care induce somnul în creier».

Studiul a sugerat, de asemenea, că în rândul băutorilor de cafea, participanții care o consumau dimineața erau mai predispuși să consume ceai și sucuri cu cofeină, dar să consume mai puțină cafea - atât cafea cu cofeină, cât și cafea decofeinizată - comparativ cu cei care consumau cafea toată ziua.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, oameni buni, asta înseamnă Rusia!

2 Spre asta se îndreaptă omenirea, oameni buni? Și noi, cu Georgescu, suntem în „trend”?

3 Andrei Caramitru cam spune adevărul despre oligarhii tech care-și învârt cozile pe lângă Trump...

4 SRI, răspuns „gri” cu privire la desființarea înainte de alegeri a direcției care se ocupa de apărarea Constituției

5 Reacția unor turiști americani într-un supermarket din România. Ce au spus despre produsele românești