Cadoul președintelui Venezuelei pentru Vladimir Putin: doi mercenari care au luptat pentru Ucraina, extrădați în Rusia

Cadoul președintelui Venezuelei pentru Vladimir Putin: doi mercenari care au luptat pentru Ucraina, extrădați în Rusia

Columbienii s-au alăturat unei legiuni străine în Ucraina în vara anului 2023. Acum sunt încarcerați la Moscova, după ce au fost capturați în Caracas.

Nicolas Maduro și Vladimir Putin FOTO: Arhivă

Nicolas Maduro și Vladimir Putin FOTO: Arhivă

Serviciul de securitate al Rusiei a declarat vineri că a reținut doi cetățeni columbieni pentru că au luptat de partea Ucrainei, în primul astfel de caz făcut public de la începutul invaziei la scară largă a Kremlinului.

Extrădarea și arestarea sunt probabil menite să sperie alți străini care ar putea lua în considerare posibilitatea de a se alătura forțelor armate ucrainene, precum și să sublinieze alianța Rusiei cu țări precum Venezuela lui Nicolás Maduro, un lider puternic.

Cei doi bărbați, Alexander Ante și José Aron Medina, s-au alăturat unei legiuni străine în Ucraina în vara anului 2023, au raportat mass-media locale columbiene și alte mass-media de limbă spaniolă, potrivit politico.eu.

Potrivit acestor rapoarte, bărbații au fost reținuți la jumătatea lunii iulie de către forțele de ordine venezuelene în timp ce se întorceau acasă, în timpul unei escale în Caracas, și apoi extrădați în Rusia.

Într-o declarație online, FSB al Rusiei a declarat că s-a constatat că bărbații aveau asupra lor documente „care confirmă o activitate ilegală” și haine care aveau legătură cu Carpathian Sich, un batalion care include luptători străini în Ucraina.

Miercuri, un tribunal din Moscova i-a plasat pe bărbați în arest preventiv în închisoarea de înaltă securitate Lefortovo din Moscova, în timp ce sunt anchetați pentru participar e plătită la un conflict armat, care în Rusia atrage după sine o pedeapsă maximă de până la 15 ani după gratii.

FSB a publicat, de asemenea, o înregistrare video în care cei doi bărbați sunt conduși pe un coridor cu capul plecat și se identifică în fața camerei, probabil sub constrângere.

Între timp, Rusia recrutează ea însăși în mod activ mercenari în străinătate pentru propriul efort de război împotriva Ucrainei, inclusiv în Cuba și India, cu promisiuni de salarii foarte mari și cetățenie rusă accelerată.

Statul rus menține, de asemenea, legături strânse cu grupuri de mercenari ruși, precum Wagner, care - pe lângă luptele din Ucraina - este deosebit de activă în Africa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Următoarea lovitură de stat a lui Putin

2 A murit la 23 de ani, pentru o poză

3 Un american în România / „Problema e că acolo pur și simplu nu ne putem permite să trăim”

4 Consulul Ungariei la București, Vágó Ferenc, a murit pe A1 după ce un camion cu lemne a rupt parapetul și a intrat pe contrasens

5 E disperare mare, Rusia își retrage mercenarii „Brigada Ursul” din Burkina Faso și îi trimite să lupte în regiunea Kursk