Căcații care umilesc România/Generalul Irina Alexe, de la USRPLUS, avansată în grad ilegal de miniștrii Săniuță și Blaga

Căcații care umilesc România/Generalul Irina Alexe, de la USRPLUS, avansată în grad ilegal de miniștrii Săniuță și Blaga

Irina Alexe, noul secretar de stat impus de Dacian Cioloș la ministerul Afacerilor Interne, a ajuns general de poliție la doar 35 de ani fiind avansată în grad pe repede înainte de miniștrii Marian Săniuță și Vasile Blaga, de la PSD și PNL, dezvăluie Newsweek România .

A obținut patru grade: de la inspector principal la comisar șef de poliție în patru ani consecutivi fără ca cei doi miniștri să respecte Legea 362/2002 prin care a fost adoptat Statutul polițistului.

Dacă se respecta legea, jurista Irina Alexe ajungea de la gradul de inspector principal la comisar șef de poliție în minimum zece ani. Așa, a reușit să se pensioneze în 2016, cu gradul de chestor de poliție, adică general, la doar 42 de ani.

Acum primește o pensie de peste 13.000 lei pe lună, mult mai mare față de salariul de 10.100 lei pe care l-a avut în ultimul an de activitate. Pensia de lux o va cumula cu salariul public de secretar de stat. Irina Alexe a fost susținută de Dacian Cioloș, copreședinte USRPLUS, pentru fi numită de premierul Florin Cîțu în funcția de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne.

Irina Alexe, avansată în grad înainte de termen

Irina Alexe a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, în anul 1997, cu gradul de subinspector de poliție. A fost încadrată ca debutant în Ministerul Afacerilor Interne.

Imediat ce a împlinit stagiul minim în grad, așa cum prevedea Statutul polițistului, a fost avansată în data de 1 august 2000 la gradul de inspector de poliție, echivalentul gradului de locotenent. Însă următoarele grade le-a obținut pe repede înainte.

Conform Statutului polițistului adoptat prin Legea 360 din 2002, Irina Alexe trebuia să aibă un stagiu minim de trei ani în gradul profesional de inspector de poliție pentru a putea fi avansată la gradul de inspector principal de poliție. Adică putea fi avansată în gradul de inspector principal de poliție cel mai devreme în data de 1 august 2003. Însă a fost avansată în grad pe 25 martie 2003, cu cinci luni mai devreme în grad decât termenul legal.

Gradul de subcomisar de poliție, cadou de la pesedistul Marian Săniuță

Ministrul Marian Săniuță, de la PSD, a condus ministerul Afacerilor Interne în perioada 15 iunie – 28 decembrie 2004. Cu câteva zile înainte de a preda mandatul de ministru, pe 21 decembrie 2004, a avansat-o pe Irina Alexe în gradul de subcomisar de poliție, echivalentul gradului militar de maior.

Conform unui răspuns transmis de Direcția de Comunicare a MAI, avansarea în gradul de subcomisar de poliție s-a făcut „înaintea expirării stagiului minim în grad”. Un calcul simplu arată că Irina Alexe putea fi avansată în acest grad de abia pe 25 martie 2006.

Adică la o distanță de trei ani de la ultima avansare.

Ministrul Vasile Blaga i-a dat două grade într-un an și cinci luni

La șefia Ministerului de Interne a urmat liberalul Vasile Blaga, actual europarlamentar. Acesta a avansat-o pe repede înainte de două ori, fără a respecta Legea 360/2002, care reglementa Statutul polițistului.

Pentru a putea fi avansată în gradul de comisar de poliție, Irina Alexe trebuia să aibă minim patru ani în funcția de subcomisar de poliție. Ea putea fi avansată legal în gradul de comisar de poliție de abia pe 21 decembrie 2008. Dar legea nu a fost un impediment pentru avansarea în grad: ministrul Vasile Blaga i-a dat gradul de comisar de poliție pe 15 iulie 2005. Adică cu trei ani mai devreme.

Ministerul de Interne a confirmat că Irina Alexe a fost avansată la gradul de comisar de poliție „înaintea expirării stagiului minim în grad”.

Tot ministrul Vasile Blaga i-a acordat și următorul grad, de comisar șef de poliție, deși Irina Alexe trebuia să stea în gradul de comisar o perioadă de minimum trei ani. Nici de această dată nu s-a ținut cont de legea care reglementa Statutul polițistului. După numai un an și cinci luni, mai exact pe 1 decembrie 2006, Irina Alexe a fost avansată în gradul de comisar șef de poliție.

Și de această dată, Ministerul de Interne a confirmat că avansarea a avut loc „înaintea expirării stagiului minim în grad”.

Astfel, Irina Alexe a reușit o performanță unică în istoria ministerului Afacerilor Interne: a obținut patru grade de ofițeri în patru ani consecutiv.

Blaga a făcut-o general la 35 de ani

În perioada 3 octombrie – 23 decembrie 2009, Vasile Blaga a fost numit ministru interimar al Afacerilor Interne. El era ministru plin la Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței încă din decembrie 2008. Pe 30 noiembrie 2009, ministrul interimar Vasile Blaga a decis să-i acorde Irinei Alexe gradul de chestor de poliție. Adică de general de poliție cu o stea. Și de această dată, gradul de general l-a primit mai devreme decât prevedea Statutul polițiștilor. Cu o zi.

„Gradul profesioanal de chestor de poliție a fost acordat prin Decretul Președintelui României nr. 1750/2009, la propunerea ministrului afacerilor interne, ca urmare a promovării examenului organizat în acest sens”, se arată în răspunsul transmis de Direcția de Comunicare.

Relația lui Vasile Blaga cu Irina Alexe era una aparte. De exemplu, cu câteva luni înainte de a o avansa în gradul de general, Vasile Blaga a ținut morțiș să o detașeze pe Irina Alexe de la ministerul de Interne în funcția de secretar general la Ministerul Dezvoltării.

„Referitor la detașarea doamnei Irina Alexe în funcția de secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionalei și Locuinței, vă informăm că aceasta s-a realizat în baza Deciziei Primului-ministru începând cu data de 22 iunie 2009, la solicitarea MDRL, cu aprobarea MAI, având avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, precum și cu acordul doamnei Irina Alexe”, a transmis Direcția de Comunicare a MAI.

Răspuns oficial al Ministerului de Interne

Avansată doar pe baza a două cursuri postuniversitare

Întrebați dacă doamna general Irina Alexe a absolvit cursurile de capacitate și dacă a susținut examenele de promovare în gradele de subcomisar, comisar, comisar șef de poliție, oficialii ministerului de Interne au făcut stânga împrejur și au răspuns: „doamna Irina Alexe a absolvit cursurile postuniversitare <Drept internațional – 1998> și <Management – 2006>, motiv pentru care conform art. 19 alin (3) din Legea 360/2002, a fost exceptată de absolvirea unui curs de capacitate profesională”.

Dar pentru gradul de chestor de poliție (general – n.r.), Irina Alexe a dat examenul de grad. Acesta a constat într-un interviu structurat.

„Probele din cadrul examenelor pentru obţinerea gradului profesional de chestor de poliţie sunt constituite dintr-un interviu structurat pe probleme din domeniul securităţii naţionale şi ordinii publice și lucrare scrisă în specialitatea postului”, a mai transmis Direcția de Comunicare a MAI. Care a ținut la secret numele persoanelor în fața cărora aceasta a susținut interviul.

Decorată de Băsescu, la propunerea miniștrilor Igaș și Tobă

Irina Alexe și-a trecut în palmares și două decorații oferite de președintele Traian Băsescu. Acestea au fost acordate la propunera miniștrilor Traian Igaș și Petre Tobă, ambii de la Interne.

La propunerea ministrului de Interne Traian Igaș, pe 27 decembrie 2010, președintele Traian Băsescu i-a conferit „Ordinul Bărbăție și Credință în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari”.

Șase ani mai târziu, pe 14 ianuarie 2016, la propunerea ministrului de Interne Petre Tobă, i s-a conferit Ordinul Bărbăție și Credință în grad de Ofițer cu însemn pentru civili.

Decorată și de Armată

Ministerul Apărării Naționale a fost condus în perioada decembrie 2012 – noiembrie 2015 de ministrul Mircea Dușa, de la PSD. În mandatul de ministru al acestuia, Irina Alexe a fost decorată cu „Emblema de Onoare a Statului Major General”.

În urma unei solicitări, Biroul de Presă al Armatei a transmis că la data de 12 noiembrie 2014, la împlinirea a 155 de ani de la înfiinţarea Statul Major General (S.M.G.), „şeful S.M.G. a conferit, în semn de apreciere şi recunoaştere a modului deosebit de colaborare în organizarea şi desfăşurarea unor activităţi în comun cu principalele structuri din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, distincţii militare pentru personalul militar şi civil, cât şi pentru oficiali şi personalităţi din diverse domenii”.



populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…