CAB: Vârsta și starea de sănătate au determinat diminuarea condamnării fostului președinte al CJ Argeș Constantin Nicolescu (motivare)
Vârsta și starea de sănătate a lui Constantin Nicolescu au determinat instanța să aplice o pedeapsă mai redusă, potrivit motivării sentinței prin care fostul președinte al Consiliului Județean Argeș a fost condamnat de Curtea de Apel București la opt ani de închisoare cu executare, într-un dosar privind ilegalități comise cu ocazia construirii unui pod.
Aceleași criterii au fost avute în vedere de judecători și în cazul lui Grigore Dobre, un alt inculpat condamnat în dosar.
"Cu privire la inculpații Nicolescu Constantin și Dobre Grigore, Curtea constată că aceștia se află deja în executarea unor pedepse privative de libertate, pentru fapte similare, astfel că este exclusă aplicarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere. De asemenea, executarea pedepselor se impune a avea loc în regim de detenție și având în vedere gradul de contribuție al inculpaților la săvârșirea faptei, urmările produse și scopul urmărit. Singurul aspect favorabil în privința celor doi inculpați îl constituie vârsta și starea de sănătate, motiv pentru care pedepsele ce vor fi aplicate vor fi într-un cuantum îndreptat spre minimul special", se arată în motivare.
Curtea de Apel București l-a condamnat pe Constantin Nicolescu, pe 5 mai 2017, la opt ani de închisoare într-un dosar de corupție trimis spre rejudecare de Înalta Curte de Casație și Justiție.
"În baza art. 33, 34 lit. b Cp 1969, contopește pedepsele aplicate prin prezenta și pedepsele aplicate prin sentința penală nr. 453/28.05.2013, pronunțată de Tribunalul București — Secția a II Penală în dosarul nr. 2541/109/2011, definitivă prin decizia penală nr. 176A/05.02.2015, pronunțată de Curtea de Apel București — Secția I Penală, inculpatul urmând a executa pedeapsa cea mai grea, respectiv 6 ani închisoare, sporită cu 2 ani, în final inculpatul Nicolescu Constantin execută pedeapsa rezultantă de 8 ani închisoare și 5 ani interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a, b și c Cp 1969 (lit c — dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public)", se arată în minuta deciziei.
În același dosar au fost condamnați Iuliana Mioara Pintilie — 3 ani de închisoare cu suspendare, Grigore Dobre — 5 ani de închisoare, Aurelia Mirela Florescu — 3 ani cu suspendare, Sabina Elena Bocioacă — 3 ani cu suspendare, Codruța Lavinia Mercea — 4 ani și 5 luni de închisoare, Mihail Gabriel Nicoară — 4 ani și 5 luni de închisoare și Ecaterina Pletoiu — 6 luni cu suspendare. Inculpații Ionel Didea, Olga Stancu și Cristina Dobre au fost achitați de judecători.
Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la ÎCCJ.
Tribunalul Argeș a dispus, pe 29 mai 2017, punerea în libertate a fostului președinte al CJ Argeș, aflat în detenție din anul 2015 în urma unei condamnări pentru fapte de corupție. El solicitase liberarea condiționată după executarea unei treimi din pedeapsă, legea permițând acest lucru în cazul persoanelor de peste 60 de ani.
Constantin Nicolescu a fost încarcerat la Penitenciarul Colibași pe 5 februarie 2015, după ce a fost condamnat definitiv la 7 ani și 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar privind, printre altele, fraude cu fonduri europene. El a primit atunci și o pedeapsă complementară de interzicere a unor drepturi, pe o perioadă de 5 ani.
Un alt dosar, în care fostul președinte al CJ Argeș a fost deferit justiției în noiembrie 2015 alături de deputatul Mircea Gheorghe Drăghici și 38 de inculpați care, la data faptelor, erau primari și viceprimari de localități, se află pe rolul ÎCCJ.
AGERPRES