CAB cere DNA să spună dacă dosarul Elenei Udrea rămâne în instanță sau va fi restituit

CAB cere DNA să spună dacă dosarul Elenei Udrea rămâne în instanță sau va fi restituit

Judecătorii de la Curtea de Apel București (CAB) au cerut procurorilor de la DNA să spună, în termen de 5 zile, dacă mențin decizia de trimitere în instanță a dosarului privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009, în care sunt judecate Elena Udrea și Ioana Băsescu.

"În baza art.345 alin. 3 Cod procedură penală dispune ca Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — DNA să precizeze acuzația penală în raport cu încheierea de declinare a judecătorului de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casație și Justiție și dacă menține trimiterea în judecată, în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii. Cu drept de contestație odată cu încheierea prin care judecătorul de cameră preliminară se va pronunța asupra cererilor și excepțiilor", se arată în decizia Curții de Apel București.

Art. 345 alin. 3 prevede: "În termen de 5 zile de la comunicare, procurorul remediază neregularitățile actului de sesizare și comunică judecătorului de cameră preliminară dacă menține dispoziția de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei".

Prezentă joi la Curtea de Apel București, Elena Udrea a declarat că procurorii au făcut un rechizitoriu "prost", iar judecătorii au decis să trimită dosarul înapoi la DNA.

"Acest dosar a avut așa un traseu interesant și determinat de greșelile flagrante ale procurorilor. În graba lor de a trimite dosarul în instanță, procurorii au făcut un rechizitoriu prost. Nu ne mirăm că ei fac rechizitorii proaste, pentru că oricum le fac la comandă și cu ținte și ca urmare nu întotdeauna le intră 'pe culoar', cum spunea domnul Dragomir, fost ofițer SRI. Acest dosar nu a intrat 'pe culoar', a ajuns la Curtea de Apel București, deși au încercat, știți că inițial au trimis dosarul tot la completul care mă condamnase înainte. Până la urmă a ajuns la Curtea de Apel și instanța a constatat, astăzi, că nu se înțelege din rechizitoriu pentru care fapte și pentru ce am fost eu anchetată în acest dosar, eram ministru, nu eram ministru. E un rechizitoriu prost, la ordin, într-un dosar început în campania din 2016, cu țintă la vremea aceea Traian Băsescu și care la final a ajuns să fie restituit procurorilor", a susținut Udrea.

Inițial, în luna mai, DNA a trimis acest dosar spre judecare la ÎCCJ, instanță care a decis însă pe 6 iulie că nu are competența să judece cauza după calitatea persoanei, respectiv calitatea pe care o avea Elena Udrea în anul 2009. Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel București, care, la rândul ei, a decis, pe 19 iulie, că nu are competență în acest caz. În final, Instanța supremă a decis din nou, pe 1 august, ca dosarul să se reîntoarcă la Curtea de Apel București.

Pe 24 mai, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu și jurnalistul Dan Andronic în dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009.

Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidențiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la luare de mită (2 fapte) și spălare a banilor (5 fapte).

Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului președinte Traian Băsescu, a fost acuzată de instigare la delapidare și instigare la spălarea banilor (2 fapte), iar jurnalistul Dan Andronic — de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

În dosar, au mai fost deferiți justiției Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării, acuzat de luare de mită; Victor Tarhon, fost președinte al Consiliului Județean Tulcea, acuzat de luare de mită; Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, acuzat de delapidare.

Procurorii susțin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

"Legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare. Remiterea foloaselor infracționale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță", mai spune DNA.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!