Ca-n filmele cu mafioți!/Avocații lui Dodon și Platon, schimb de genți într-un parc, după achitarea ultimului într-un dosar greu cu 18 ani de închisoare în primă instanță pentru spălare de bani
Deputatul PAS, Lilian Carp, a publicat marți pe pagina sa de Facebook fotografii în care avocații controversatului om de afaceri moldovean, Veaceslav Platon și fostul președinte Igor Dodon se plimbă în parc, iar Mihai Poalelungi (fost președintele al Curții Contituționale) îi dă lui Nicolae Fală (avocatul lui Dodon), o geantă mică de umăr.
„Dupa cum îmi confirmă sursele, Mihai Poalelungi, fostul președinte al Curții Constituționale și al Curții Supreme de Justiție, este avocatul lui Platon, iar Nicolae Fală a lui Dodon și sunt de la Baroul lui Berlinski, unde activează și fratele lui Clima. Apoi ne mai intrebam de unde decizii de „Iertare si plecăciune față de Slavic”, scrie Carp pe contul său de Facebook.
El mai spune că scopul întâlnirii celor doi avocați a fost transmiterea unei mici genți, fără a fi cunoscut conținutul ei.
„Dar cel mai interesant este că acesti doi avocați au fost văzuți în parc, cum Poalelungi îi transmite lui Fală o Borsetkă. Borsetka nu-i kuliok [pungă neagră de plastic -n.red.] și ziua de joi nu-i ca zi de luni”, mai scrie Carp.
Publicarea pozelor cu cei avocați în parc vine după ce luni seară, judecătoria Chişinău l-a achitat pe Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de detenţie în dosarul unei fraudei bancare și spălare de bani. Decizia a fost luată în urma demersului înaintat de procorurul Elena Ceruţa privind retragerea învinuirilor şi încetarea procesului penal pe numele lui Platon.
De altfel, Platon este foarte activ în această campanie eletorală împotriva PAS și președintelui Maia Sandu și a amenințat cu răfuieli în instanță și proteste de stradă.
Fală, mai degrabă iritat de filaj
Solicitat de către portalul Anticorupție.md , avocatul Nicolae Fală a explicat povestea genții oferite în parc. „Sunt coleg cu Poalelungi. Activăm în acelaşi barou şi predăm la aceaşi facultate. Într-o zi am venit să luăm masa la restaurantul Penthouse [centrul Chișinăului -n.red]. Când a parcat maşina, Poalelungi a trecut cu roţile peste un lanţ care era căzut la pământ. Paznicul i-a făcut observaţie, iar colegul mi-a dat să-i ţin câteva minute geanta şi s-a dus să dea puţin maşina înapoi. Pe urmă i-am întors geanta. Este geanta sa personală cu care vine la serviciu în fiecare zi”, a declarat Fală.
Nicolae Fală a mai adăugat că Mihai Poalelungi nu este avocatul lui Veaceslav Platon. Totodată, apărătorul s-a arătat deranjat că fost fotografiat. „Reiese că sunt filat şi nu e bine de loc”, a spus avocatul.
Cine este Veaceslav Platon
Potrivit unui profil realizat de RISE Moldova , Platon este om de afaceri și bancher controversat, fiind conectat, de-a lungul anilor, la mai multe instituții financiare din Republica Moldova: Investprivatbank, Banca de Economii a Moldovei (una dintre cele trei bănci implicate în dosarul „furtul miliardului”, Moldindconbank (implicată în „Landromatul rusesc”, VictoriaBank (fostă proprietare a oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, în prezent în propietarea Băncii Transilvania), Moldova-Agroindbank.
Acesta a mai activivat și în piața sigurărilor cu alte două companii implicate în scandaluri majore – ASITO și Victoria Asigurări.
În mai 2020, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, preciza că „dosarul în privința lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate”. Platon fusese condamnat la 18 ani de închisoare în 2017 pentru escrocherii şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Platon fusese adus în 2016 de la Kiev, în urma unei operațiuni speciale a serviciilor speciale ucrainene și moldovenești, precum și a bunei relații persoanle între oligarhul moldovean Vlad Plahotniuc și fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko.
În septembrie 2019, la trei luni după ce Plahotniuc a fugit din Moldova imediat după căderea Guvernului Pavel Filip pe 14 iunie 2019, procurorul general Aleksandr Stoianoglu spunea că ar putea închide dosarul lui Platon din lipsa de probe și că ar fi un dosar fabricat politic.
„Dosarul în privinţa cetăţeanului Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, iar „acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenţionat denaturate şi interpretarea eronată a faptelor, care rezultau din acuzaţiile în privinţa lui Şor”. „Prin urmare, cetăţeanul Platon a fost absolut ilegal condamnat şi, respectiv, ilegal îşi ispăşeşte pedeapsa”, spunea Stoianoglu.
Pe 28 mai, procurorii au renunţat la acuzaţiile în privinţa lui Platon. În aceeași zi, președintele Maia Sandu a reacționat și a declarat că „gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului”.
„Este extrem de îngrijorător cât de repede procuratura a renunţat la învinuiri în raport cu această grupare” şi a promis să analizeze „legalitatea şi temeinicia care au stat la baza acestei decizii dubioase care scandalizează toată societatea”, declara Sandu.
La începutul acestui an, portalul ucrainean from-ua.com a publicat o investigație în care se arată că soția Alexandr Stoianoglo, Svetlana Curdova, este proprietara a a companiilor ucrainene OOO ”Verlok Development Inc” și OOO ”Jet Business Limited”, care aparțineau anterior controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.
Jurnaliștii ucraineni scriu că cele două firme de fapt au fost despăgubite de BNM cu suma totală de 5,5 milioane dolari SUA după ce le-au fost anulate pachetele de acțiuni pe care le dețineau ”Verlok Development Inc” și ”Jet Business Limited” la Moldinconbank.
Platon și Stoianoglo au negat informații despre aceste firme, precum și faptul că și că soția procurorului general ar fi asociată cu aceste companii. Cu toate acestea, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a demonstrat că în baza de date a Ministerul Justitiției din Ucraina numele Svetlanei Curdova, soția lui Stoianoglo, apare ca patroană a acestor firme.
Foto: Avocații Nicolae Fală (stânga) și Mihai Poalelungi (dreapta), surprinși într-un parc din centrul Chișinăului. Sursa/Facebook