Ca la Hollywood/Filmul asasinării şefului programului nuclear iranian. Cum ar fi fixat mitraliera telecomandată ţinta şi unde a fost lovită victima
Ipoteza asasinării lui Mohsen Fakhrizadeh, şeful programului nuclear iranian cu ajutorul unei arme fabricate în Israel controlate de la distanţă rămâne una extrem de plauzibilă, chiar dacă nu a fost confirmată la nivel oficial, în condiţiile în care o companie israeliană a prezentat încă din luna iulie 2020 modelul unei mitraliere telecomandate care poate urmări şi fixa ţintele în mod automat şi care poate fi controlată wireless prin intermediul unei tablete - o scenă desprinsă parcă direct din blockbusterul de la Hollywood, „Şacalul” , se arată într-o analiză a publicaţiei The Drive .
Ali Shamkhani, general în Gărzile Revoluţionare Iraniene şi secretar al Consiliului Suprem de Securitate Naţională a Iranului, e primul oficial care a declarat că asasinatul a fost realizat cu ajutorul unei arme telecomandate.
„Inamicul a folosit o metodă, un stil şi o cale cu totul noi, executate într-o manieră profesionistă pentru atingerea scopului”, a declarat Shamkhani la înmormântarea fostului şef al programului nuclear iranian.
Atacul a avut loc vineri în localitatea Absard, situată la periferia Teheranului, conform agenţiei Fars. Martorii au auzit focuri de armă şi explozii, care ar fi vizat vehiculul în care se afla Mohsen Fakhrizadeh.
„În după-amiaza zilei de vineri, elemente teroriste armate au atacat o mașină care îl transporta pe Mohsen Fakhrizadeh, șeful Departamentului de Cercetare și Inovare al Ministerului Apărării. În timpul luptei dintre echipa sa de securitate și teroriști, Mohsen Fakhrizadeh a fost rănit grav și dus la spital. Din nefericire, echipa medicală nu a reușit să îl salveze și, în urmă cu câteva momente, omul de știință a devenit martir”, s-a precizat într-un comunicat dat de Ministerul Apărării de la Teheran, după asasinat.
Atentatul a avut loc după ce coloana de maşini a trecut de o curbă
Conform surselor iraniene, în momentul ambuscadei, Fakhrizadeh se îndrepta împreună cu soţia sa spre Absard. Cei doi se aflau într-un sedan Nissan de culoare neagră, care făcea parte dintr-un coloană de patru maşini.
La puţin timp după ce coloana a trecut de o curbă, o mitralieră telecomandată, aflată într-o camionetă Nissan de culoare albastră parcată în apropiere, a început să tragă în maşina în care se afla Fakhrizadeh.
Maşina a fost lovită, după care s-a oprit, moment în care se presupune că cercetătorul iranian a ieşit afară din vehicul, aparent fără să realizeze că zgomotele din caroserie erau provocate de gloanţe.
Mitraliera a continuat să tragă, iar Fakhrizadeh a fost lovit din lateral şi în spate. Cel puţin un glonţ i-a secţionat coloana vertebrală, conform presei iraniene.
Unul din bodyguarzii lui Fakhrizadeh a fost şi el rănit, în timp ce a sărit peste acesta, în încercarea de a-l proteja.
La final, camioneta Nissan din care s-a executat focul a sărit în aer.
Până în acest moment nu este clar câte victime, în afară de Mohsen Fakhrizadeh, au existat în total.
„Arma ridicată de la locul atacului terorist poartă logo și specificații ale industriei militare din Israel”, a spus o sursă pentru Press TV.
În ciuda acestor declaraţii, nu a fost difuzată nicio imagine cu respectiva mitralieră, rămăşiţele ei sau ale afetului/turelei telecomandate pe care respectiv arma ar fi fost fixată.
Când ficţiunea de la Hollywood este similară cu realitatea de lângă Teheran, via Israel
Ideea unei astfel de arme ne duce automat cu gândul la cea folosită de către eroul principal negativ, interpretat de Bruce Willis, în filmul „Şacalul” din 1997, când acesta a încercat să o ucidă pe Prima Doamnă a SUA folosindu-se de o mitralieră grea telecomandată, camuflată într-o dubă.
Dincolo de ficţiune, realitatea este cel puţin la fel de spectaculoasă. Încă din anii 2017-2018 a fost prezentat, în tot felul de clipuri de promovare, conceptul unei astfel de arme fabricate de compania israeliană Smart Shooter.
Sistemul respectiv poate fi instalat şi pe un afet special şi transformat în aşa-numitul SMASH Hopper , cunoscută şi sub numele de „Staţie de armament uşor controlat de la distanţă” (Light Remote-Controlled Weapon Station - LRCWS).
Respectivul „sistem” combină o armă de asalt obişnuită la care este adăugat un sistem de ochire computerizat. Arma e fixată pe un afet care poate fi operat de la distanţă, care poate fi un trepied sau un piedestal ce poate fi fixat pe pământ ori într-un vehicul.
Cu ajutorul sistemului computerizat de tragere, un operator uman poate scana şi fixa o anumită ţintă şi să dea comanda de „foc”. Comenzile pot fi date wireless prin intermediul unei tablete.
Dilema iranienilor: să recunoască faptul că israelienii au fost mai buni, ori să admită că agenţii lor de pază au fost incapabili
Prin urmare, conform The Drive, e foarte posibil ca posibila echipă de asasini să fi folosit, în cazul uciderii lui Fakhrizadeh, un astfel de dispozitiv fixat pe infama camionetă Nissan şi operat de la distanţă.
În acelaşi timp însă, este la fel de posibil ca ipoteza „mitralierei inteligente” să fie doar o scuză a serviciilor secrete iraniene, care, prinse cu garda jos, să justifice această breşă de securitate prin faptul că „inamicul a folosit o metodă, un stil şi o cale cu totul noi”, după cum s-a exprimat chiar înaltul oficial iranian Shamkhani.
La fel cum e posibilă şi variant „hibridă”, în care maşina, cu mitraliera ei telecomandată, să fi existat cu adevărat, dar doar cu un rol de diversiune în atentat, în vreme ce alţi asasini, umani, au fost cei care au apăsat trăgaciul şi au fost direct responsabili de uciderea oficialului iranian.