Buzău: Zeci de vestigii arheologice descoperite la Gruiul Dării, printre care o brăţară şi un vârf de suliţă

Buzău: Zeci de vestigii arheologice descoperite la Gruiul Dării, printre care o brăţară şi un vârf de suliţă

Buzău, 7 aug /Agerpres/ - Arheologii Muzeului Judeţean de Istorie Buzău au descoperit, după o lună de cercetări pe şantierul arheologic de la Gruiul Dării, localitatea buzoiană Pietroasele, zeci de vestigii printre care o brăţară din argint, aparţinând unei femei din timpul regelui Burebista, un vârf de suliţă, dar şi vase din lut, cuţite, fibule dacice.

"Cetatea de la Gruiu Dării Pietroasa Mică este un promontoriu, un fel de cetate naturală, cu o suprafaţă de circa 5.000 de metri pătraţi având laturi abrupte pe trei părţi, un loc strategic locuit încă din Epoca pietrei", a declarat pentru AGERPRES şeful de şantier, arheologul Sebastian Matei, de la Muzeul Judeţean de Istorie Buzău.

Foto: (c) Dorin IVAN / AGERPRES

Potrivit acestuia, Gruiul Dării a fost locuit încă din preistorie, în urmă cu 5.500 de ani, în epoca bronzului, 2200-1800, Î.H., în epoca dacică cu două momente de vârf, un moment în care a funcţionat o cetate înconjurată cu ziduri de piatră, în vremea regelui Burebista şi puţin timp după aceea, iar în secolul l, D.H., înainte de cucerirea romană aici funcţiona o incintă de cult. În această incintă sacră dacii aprindeau focuri, se rugau la zei şi, în interiorul unor ringuri, ofereau ofrande, arme, vase, podoabe, ustensile.

Arheologul a menţionat că, în campania 2018, echipa de arheologi a descoperi zeci de vestigii arheologice din epoca dacică, mai multe structuri de locuire, vetre, gropi menajere şi foarte multe vase ceramice, unelte din metal, şi, în premieră, un vârf de suliţă întreg, primul de acest fel găsit în acest sit, dar şi o brăţară din argint, aparţinând unei reprezentante a sexului frumos din vremea regelui Burebista.

Totodată, pentru preistorie, arheologii au identificat locuinţe din Epoca bronzului, incendiate, în care se păstrează intacte resturi de vase ceramice, unelte din os şi figurine zoomorfe.

Foto: (c) Dorin IVAN / AGERPRES

Cercetările arheologice la Gruiul Dării au debutat în anul 1973, multe dintre piesele descoperite provenite dintr-un sat preistoric amplasat pe acest promontoriu având o vechime de peste 5.500 de ani, Înainte de Hristos, datare realizată cu Carbon 14 la un laborator din Germania. AGERPRES/(A - autor: Dorin Ivan, editor: Nona Jalbă, editor online: Anda Badea)


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!