Buzău: Generalul de brigadă Gheorghiță Vlad a preluat comanda Diviziei 2 Infanterie 'Getica'
Generalul de brigadă Gheorghiță Vlad a preluat, vineri, comanda Diviziei 2 Infanterie "Getica" de la generalul de brigadă Gheorghe Vișan, ceremonialul desfășurându-se la sediul comandamentului.
Locțiitorul șefului Statului Major General, general locotenent Adrian Tonea, a declarat că "noul comandat, generalul de brigadă Gheorghiță Vlad are o carieră impresionantă, inclusiv a îndeplinit misiuni în teatrul de operațiuni din Irak".
Acesta i-a mulțumit fostului comandant, generalul de brigadă Gheorghe Vișan, pentru cei 37 de ani de carieră militară și i-a înmânat sabia cu înscrisuri gravate.
Generalul de brigadă Gheorghiță Vlad și-a început cariera militară în funcția de Comandant de pluton Tancuri la Regimentul 22 Tancuri în București după absolvirea Școlii militare de ofițeri activi de Tancuri din Pitești în anul 1991.
După absolvirea cursurilor de carieră a fost numit șef al Operațiilor la Batalionul 22 Tancuri, București. A urmat cursurile Facultății Interarme a Academiei de Înalte Studii Militare absolvite în anul 2002 și a fost numit ofițer de stat major în G3 Operații la Corpul 1 Armată Teritorial, ulterior comandant al Batalionului 631 Tancuri. În anul 2009 a fost numit șef al Planificării în Serviciul Operativ la Statul Major al Forțelor Terestre, ulterior șef al Informațiilor la Componenta Operațională Terestră. În anul 2014, a preluat comanda Brigăzii 1 Mecanizată "Argedava", iar în august 2016, a preluat comanda Centrului Național de Instruire Întrunită "Getica" (CNII) din Cincu.
Printre cursurile absolvite, se numără cursul de Sisteme de Comunicații și Informatică absolvit în Ede, Olanda, curs de Operații de Menținere a Păcii — Oberammergau, Germania, și master în Studii Strategice, U.S. Army War College, Carlisle, SUA.
În anul 2007 a participat ca ofițer de stat major în cadrul Comandamentului Multinațional al Forței în Irak. A fost decorat cu Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Cavaler, Emblema de Merit clasa a III-a "În Serviciul Armatei României", Emblema de Merit clasa a I-a "În Serviciul Păcii", Emblema de Onoare a Forțelor Terestre, Emblema de Onoare a Armatei României.
La activitate au participat reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, Statului Major General, Statului Major al Forțelor Terestre, precum și comandanți de mari unități și unități din cadrul Forțelor Terestre.
AGERPRES(A, AS — autor: Dorin Ivan, editor: Oana Popescu, editor online: Ada Vîlceanu)