Buzău-EXCLUSIV/ Dezvăluirile șocante ale unei angajate de la Căminul de la Aldeni: „O fată a rămas însărcinată cu un bolnav, iar alți cinci asistați sunt diagnosticați cu sifilis“
Directorul este anunțat înaintea controalelor
„Ceea ce s-a văzut odată cu apariția camerelor de luat vederi nu este adevărat. Realitatea este cruntă. Adevărul adevărat este cel care a fost precizat în raportul făcut de doamnele de la acel ONG (n.r. - Centrul de Resurse Juridice). Adică, copii maltratați, morți de foame, bătuți, legați, sedați… După control nu s-a întâmplat absolut nimic. Nu s-a făcut nicio schimbare. În clipa în care a venit controlul, la fel când a venit și presa, totul a fost aranjat. Directorul fusese anunțat și a reglat ceea ce se putea regla. Le-a dat treninguri noi la asistați… De altfel, serile când sunt încuiați în camere abia dacă li se dă fiecăruia, băiat sau fată, câte o rochie, să nu doarmă goi”, a declarat angajata căminului de la Aldeni.
„I s-a făcut chiuretaj la cabinet particular“
Deși negate cu vehemență de către directorul căminului, Vasile Alexandru, raporturile sexuale dintre asistați sunt la ordinea zilei. Potrivit angajatei căminului, la scurt timp după descinderile autorităților și mass-media la Aldeni, o tânără cu probleme mentale a rămas însărcinată, iar mai mulți bolnavi sunt diagnosticați cu sifilis.
„Nu cu mult timp în urmă o fată a rămas însărcinată. Are vreo 20 și ceva de ani, este din București și de când a fost adusă la Aldeni a fost vizitată o singură dată de mama ei. După ce a rămas însărcinată vă pot spune și unde a fost dusă. Au dus-o la doctorul …. (n.r. – un cunoscut medic ginecolog), la cabinetul lui particular și i s-a făcut chiuretaj. Mai sunt alte cinci persoane depistate cu sifilis. Pot spune că asistații sunt încurajați să întrețină relații sexuale. Spun asta pentru că am atras atenția că fata aceasta era tot timpul în compania unui bolnav și mi s-a spus să îi las în pace. Ei întrețin relații sexuale afară, prin spatele căminului, prin camere… Nu știu unde s-a întâmplat exact. Cert este că noaptea sunt încuiați în camere, bărbații cu bărbații și femeile cu femeile, deci actele sexuale nu se pot realiza decât ziua“, mărturisește angajata căminului.
Sedați de câte trei ori pe zi
Tratamentul administrat de cele mai multe ori după ureche de către infirmiere, lucru semnalat și în raportul ONG-ului, este confirmat de buzoiancă. „De exemplu o fată internată în cămin, Violeta, din cauza foamei, are momente când își mușcă carnea de pe mâini. Singurul tratament care i se administrează sunt sedativele. Li se dă Peritol, Levo… și sunt sedați ori de câte ori este nevoie pe parcursul unei zile. S-a întâmplat să fie sedați și de trei și de patru ori pe zi. Asta nu se întâmplă la indicația medicului. Medicul vine la cămin o dată pe săptămână și cred că nu știe ce se întâmplă în realitate acolo”, mai mărturisește buzoianca.
Beneficiari ai pensiilor de handicap ale bolnavilor?
Potrivit aceleiași surse, haosul de la Aldeni, așezământ care are datorii către Primăria Cernătești în valoare de câteva miliarde, este cauzat de indiferența autorităților care virează bani cu scopul de a scăpa de povara bolnavilor și a lipsei de personal. „Știu că primăriile din București care au adus asistații la Aldeni trimit sume destul de mari. Directorul organizează multe chefuri, plus excursii în Deltă, la munte, unde ia și asistații. S-au văzut cupoane de pensii ale unor copii cu handicap care primesc 28-31 de milioane de lei vechi. Din banii ăștia ei mănâncă trei mese pe zi, dar nu la valoarea asta. Angajații trăiesc în teroare, dar nu vorbesc de teamă să nu își piardă locul de muncă. Credeți-mă că se muncește foarte mult. Suntem două infirmiere și o asistentă la 90 de asistați, pe o tură de noapte. Vă arăt contractul de muncă să vedeți că suntem trecuți cu opt ore, dar muncim 13 ore pe zi. În actele contabile figurează că ne-au crescut salariile de la 1 iulie, însă în realitate noi luăm aceeași bani ca înainte. Există și angajați care agresează asistații. Unui bolnav i s-a băgat mâna în gât pentru că nu voia să ia tratamentul. Au fost și cazuri când familiile bolnavilor au venit și i-au luat acasă, dar puține”, a declarat angajata căminului.
Mai mult, se pare că ororile din căminul de la Aldeni au făcut-o și pe fosta administratoră, Mihaela Băescu, să clacheze, ea fiind internată în acest moment la Psihiatrie, la Spitalul Săpoca.
Cererea de închidere a căminului s-a „blocat” la Minister
Ororile din așezământul patronat de Fundația „Alexandru Ioan Cuza” au fost făcute publice în urma unui control (luna noiembrie 2013) al ONG-ului Centrul de Resurse Juridice. Reprezentanții ONG-ului au făcut plângere penală, semnalând cazurile unor persoane violate, obligate să muncească, bolnavi suprasedați și încuiați în camere, persoane bătute cu bestialitate. Până la această oră, Parchetul Tribunalului Buzău nu a finalizat ancheta, totul rezumându-se la o amendă în valoare de 5.000 de lei, dată de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Buzău. De altfel, AJPIS este singura instituție care a luat măsuri după ce a constatat mai multe nereguli. Cum respectivele nereguli nu au fost remediate, AJPIS Buzău a propus Ministerului Muncii ridicarea autorizației de funcționare. De la minister, nici un răspuns. Neoficial, există informații că așezământul a primit de la București prelungirea autorizației de funcționare. În momentul de față, AJPIS Buzău a dat în judecată Fundația „Alexandru Ioan Cuza” pentru că a refuzat să remedieze neregulile sesizate. Asta nu împiedică cu nimic ca în Căminul de Vârstnici și Adulți cu Dizabilități din Aldeni asistații să trăiască aceleași orori la care autoritățile închid inexplicabil ochii, de parcă am fi într-o țară din lumea a treia.
opiniabuzau.ro
Sursa: opiniabuzau.ro