Bust din bronz al academicianului Nicolae Cajal, dezvelit la Arad
Un bust al academicianului Nicolae Cajal a fost dezvelit, luni, la Arad, în fața Sinagogii Ortodoxe. Lucrarea, realizată în bronz, aparține sculptorului Dragoș Cătălin Munteanu. Monumentul a fost dezvelit de Irina Sanda Marin-Cajal, președintele Fundației "Academician Nicolae Cajal", subsecretar de Stat în Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, fiica academicianului, și prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG Arad.
'Este un privilegiu pentru mine să mă aflu astăzi la Arad, pentru a dezveli o statuie dedicată academicianului, cercetătorului, profesorului, patriotului care a fost doctorul Nicolae Cajal. În această minunată localitate, a cărei istorie numără peste 20 de secole, unde multiculturalitatea este o realitate ce sporește frumusețea și activitatea sa, unde împreună cu prof. univ. dr. Aurel Ardelean și mulți alți oameni de mare valoare au încercat să dea aripi unui vis numit Universitatea de Vest 'Vasile Goldiș', a fost așezată o statuie a lui Nicolae Cajal, nu doar pentru a omagia un om, ci pentru a vorbi peste timp de școala românească de medicină, despre solidaritate bazată pe respect. Mulțumesc pentru această cinste și mai ales pentru prietenia voastră și pentru încrederea în valori pe care Nicolae Cajal le-a slujit toată viața', a spus Irina Sanda Marin-Cajal.
La rândul său, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG, a subliniat că este o zi deosebită în istoria universității arădene, în care comunitatea academică aduce un omagiu academicianului Nicolae Cajal, președinte al Academiei de Științe Medicale.
' În urmă cu 25 de ani, când am pregătit deschiderea UVVG conform legislației, academicianul Nicolae Cajal a urmărit, din partea Academiei de Științe Medicale, realizarea unor standarde pentru învățământul medical, care au fost împlinite pentru acea vreme de către UVVG, iar azi avem învățământ medical la această universitate arădeană. Acest omagiu se îndreaptă spre academicianul Nicolae Cajal, care ne-a dat multe sfaturi, a fost un întemeietor de școală virusologică și imunologică la nivel național. A avut o contribuție științifică deosebită la dezvoltarea acestor ramuri ale medicinei și numele lui va rămâne scris cu litere de aur în istoria universității noastre', a afirmat prof. univ. dr. Aurel Ardelean.
Dezvelirea monumentului a fost precedată de Simpozionul Național 'Academician Nicolae Cajal — Fondatorul imunologiei moderne din România'. În cuvântul de deschidere, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG, a subliniat personalitatea marcantă a profesorului și academicianului Nicolae Cajal, întemeietor de școală modernă de imunologie și virusologie, dar și al Facultății de Medicină din cadrul UVVG.
'Omagiem respectul deosebit al domnului academician față de viață și față de mintea omului. Când le ceri ceva unora dintre prieteni, prietenia lor ia brusc sfârșit. Ca și cum n-ar fi dăinuit niciodată. Aceștia nu pot și nu știu adesea să dea, să fie generoși, să sară în ajutor. Nu văd prietenia precum un act sacru, la bine și la rău, aidoma unei căsătorii întru spirit, căci sunt obișnuiți să ceară. Pentru ei, prietenia este o relație de interes înveșmântată opulent, nu un schimb de suflet. Cu profesorul Nicolae Cajal lucrurile stăteau cu totul altfel. Deveneai o persoană mai prețuită dacă îi ofereai ocazia să iți vină în ajutor. Și nu ca să te oblige, ca să-ți poată cere ceva la rândul lui. El primea problema ta ca pe o provocare. Pentru sufletul și pentru inteligența sa. Un lucru căruia tu nu puteai să-i dai de capăt, el se străduia să-l lămurească. Nu te putea lăsa în voia sorții. Chiar dacă-l cunoșteai de puțină vreme, acest lucru nu conta absolut deloc. Simțea că-i de datoria lui să dezlege nodul gordian, căci de tăiat nu l-ar fi lăsat inima', a spus prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci.
Cu acest prilej, rectorul UVVG i-a acordat, în numele Senatului Universitar, Irinei Sanda Marin — Cajal, Medalia și Brevetul UVVG, pentru contribuția adusă la promovarea învățământului medical.
Nicolae Cajal (1919-2004) a fost Membru al Academiei Romane și Președintele Federației Comunităților Evreiești din România. A fost atras încă din timpul studiilor universitare de domeniul microbiologiei, a lucrat ca intern în laboratoare de spital, iar din 1944, în laboratoarele Catedrei de Bacteriologie și, din anul 1945, ale Catedrei de Inframicrobiologie (Virusologie) a Facultății de Medicină București. S-a format ca specialist microbiolog și virusolog sub conducerea prof. dr. Ștefan S. Nicolau, savant cu contribuții numeroase în domeniu. AGERPRES