Burleanu, fascinant: „Ecosistemul performanței înseamnă predictibilitatea şi sustenabilitatea unei strategii de succes“
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat că performanţa anului în fotbalul românesc este calificarea echipei naţionale la EURO 2024, el precizând că satisfacţia revenirii la un turneu final este uriaşă.
Răzvan Burleanu
"Satisfacţia este uriaşă, aşa cum ar trebui să fie pentru orice român. Este extraordinar că România revine la un turneu final, iar asta într-o perioadă în care rezultate echipelor de club în competiţiile europene nu sunt cele dorite. Fotbalul românesc avea nevoie de această calificare, pentru a putea impulsiona o dezvoltare solidă şi la nivelul cluburilor. Edward Iordănescu a făcut o muncă extraordinară şi ne bucurăm că am avut încredere în el atunci când multă lume nu a mai avut. După rezultatele din Liga Naţiunilor au existat multe voci care l-au contestat pe selecţioner, dar am avut capacitatea de a vedea dincolo de rezultatele din teren. Modul în care se lucra la prima reprezentativă şi planul pe care îl avea pregătit Edward Iordănescu ne-au convins să mergem înainte. Mă bucur pentru fotbalul românesc, în primul rând, dar şi pentru Edi. Ştiu cât de mult a muncit şi cât de mult şi-a dorit să reuşească", a explicat preşedintele.
El a menţionat că avantajele României în preliminarii au fost create cu multă muncă, el subliniind în acelaşi timp unitatea din cadrul lotului primei reprezentative.
"Avantajele au fost create cu multă muncă, nu au fost oferite. Nu ştiu să spun ce avantaje am primit prin tragerea la sorţi, nu cred că au existat. Grupul este cel care ne-a făcut să ne autodepăşim. Să iei câte 4 puncte în meciurile cu Elveţia, Israel şi Kosovo nu e deloc uşor. Selecţionerul a reuşit să creeze o adevărată familie la echipa naţională. Cu siguranţă a contat foarte mult şi suportul implementării unei strategii tehnice bine gândite şi bine implementate în ultimii ani la fiecare nivel în fotbalul românesc. Strategia echipei FRF a propus două concepte foarte concrete în aplicare: circuitul performanţei şi ecosistemul performanţei. Circuitul creează contextul optim pentru formarea, selecţia şi desăvârşirea în competiţii a tinerelor talente, spre loturile naţionale. Inclusiv prin reguli şi acţiuni dedicate promovării lor", a spus oficialul FRF.
"În ceea ce priveşte ecosistemul este suficient să privim spre cei 43 de jucători convocaţi de Edward Iordănescu în preliminariile de succes EURO 2024. Avem 11 semifinalişti EURO U21 din 2019, dar lor trebuie să îl alăturăm pe Denis Drăguş, coleg de generaţie care a ratat turneul doar din raţiuni medicale. Aceştia sunt Man, Hagi, Coman, Puşcaş, Manea, Olaru, Cicâldău, Rus, Radu, Nedelcearu, (Tudor) Băluţă. La EURO U-21 din 2021 revine Olaru, dar apar alţi 6 tricolori cu care azi ne-am calificat la EURO: Drăguşin, Moruţan, Marius Marin, Opruţ, Aioani, Tavi Popescu. Ulterior, la Jocurile Olimpice 2021, îi regăsim lângă Băluţă, Marin şi Aioani pe alţi trei jucători noi, din campania bucuriei de azi: Raţiu, Târnovanu, Dobre. De aceea meritul calificării de acum revine, aşa cum bine sublinia selecţionerul Iordănescu, inclusiv al selecţionerilor anteriori din echipa FRF, de la nivel de tineret, olimpic şi de seniori. Pentru ca argumentul ecosistemului să se închidă minunat cu EURO U-21 din 2023. Au participat în această vară Târnovanu şi Tavi Popescu, dar şi alţi 8 jucători care peste doar câteva luni au contribuit la calificarea pentru EURO din Germania: Screciu, Bîrligea, Pantea, Dumitrescu, Louis Munteanu, Borza, Racoviţan, Ţicu. În total, 29 din cei 43 de 'tricolori' din campania EURO 2024 au trecut prin acest ecosistem al performanţei, configurând, sub îndrumarea lui Iordănescu, alături de mai experimentaţii Stanciu, Alibec, Burcă sau Bancu, grupul unit şi cu mare potenţial care va construi naţionala anilor viitori. Aceasta înseamnă, în cel mai concret mod posibil, predictibilitatea şi sustenabilitatea unei strategii de succes în fotbalul românesc. Iar această reuşită, ne arată calea pe care trebuie să o urmăm şi în anii următori, de data aceasta propunându-ne să trecem la nivelul următor care presupune transformarea în realitate a viziunii că obiectivele cluburilor sunt obiectivele echipelor naţionale, iar obiectivele echipelor naţionale sunt obiectivele cluburilor, la fiecare categorie de vârstă", a adăugat Burleanu.
Acesta este convins că rezultatele din 2023 reprezintă o consecinţă a efortului comun din ultimii 7 ani.
"Rezultatele financiare şi sportive din 2023 reprezintă o consecinţă a unui efort comun din ultimii 7 ani de zile, pregătind acest moment. Din punct de vedere financiar, Federaţia Română de Fotbal va încheia anul 2023 cu un venit de peste 30 de milioane de euro, reinvestit în dezvoltarea fotbalului românesc, bineînţeles. Iar majoritatea fondurilor provin din mediul privat. FRF reprezintă azi un model din punct de vedere comercial în rândul federaţiile sportive din România şi o deschizătoare de drumuri în ceea ce priveşte marketingul sportiv. Are cel mai mare buget şi nu accesează fonduri publice. Dacă este să vorbim de performanţa sportivă, este un an bun, într-adevăr, iar asta în special datorită calificării echipei naţionale de seniori, dar nu numai. În această toamnă selecţionatele Under-19 şi Under-17 s-au calificat ambele la turul de elită, ultimul pas înainte de Campionatul European, iar reprezentativa U-21 a luat o opţiune serioasă de calificare la EURO 2025, ceea ce ar însemna a patra prezenţă consecutivă la un turneu final. De asemenea, trebuie menţionat că selecţionata Under-19 feminin a promovat în Liga A", a menţionat preşedintele.
Sursa: adevarul.ro