Burleanu, dus cu vorba de Iordănescu: situație explozivă înaintea debutului României la Euro 2024

Burleanu, dus cu vorba de Iordănescu: situație explozivă înaintea debutului României la Euro 2024

Cândva, era „coadă“ la ușa federației, când postul de selecționer devenea vacant. Astăzi, candidații nu știu ce motiv să mai invoce pentru a refuza, politicos, oferta FRF!

Burleanu a spus că vom avea un selecționer cu contract prelungit la Euro, ceea ce nu s-a întâmplat

Burleanu a spus că vom avea un selecționer cu contract prelungit la Euro, ceea ce nu s-a întâmplat

Această realitate s-a văzut mai ales după plecarea lui Mirel Rădoi, în noiembrie 2021. Atunci, administrația Burleanu s-a lovit de refuzuri pe bandă, Dan Petrescu, Gheorghe Hagi și Răzvan Lucescu spunând „nu“ naționalei, pentru a rămâne la CFR Cluj, Farul Constanța, respectiv PAOK Salonic. Abia după alte negocieri eșuate cu Ladislau Bölöni – cu care FRF a discutat mai mult de ochii lumii! – s-a bătut palma cu Edward Iordănescu.

Acest proces anevoios, pentru găsirea unui selecționer – totul a durat aproape 2 luni! -, i-a exasperat pe oamenii de la FRF. Care l-au și lăsat în pace pe Iordănescu, după eșecul campaniei din Liga Națiunilor, când România a terminat pe ultimul loc și a retrogradat în C! Probabil și din dorința de a nu relua goana după un înlocuitor, Burleanu și compania au mers pe mâna lui Edward Iordănescu și în campania de calificare pentru Euro 2024. Ceea ce s-a dovedit a fi o decizie inspirată, din moment ce tricolorii se pregătesc acum pentru turneul final.

Problema federației e că, în acest moment, în ciuda unor declarații de politețe din partea selecționerului, acesta a refuzat să semneze prelungirea contractului. Care expiră după ultimul meci al României la Euro 2024. Așadar, dacă ne luăm strict după acte, realitatea e că nu știm cu ce selecționer vom aborda Liga Națiunilor, ediția 2024-2025. Această campanie va porni la drum în septembrie. Atenție: Edward Iordănescu a și refuzat să fie prezent la tragerea la sorți, care a plasat naționala într-o grupă cu Kosovo, Cipru și Lituania. Pentru că prezența sa pe bancă, la aceste partide, nu e o certitudine.

Burleanu a vorbit, Burleanu a auzit

În ultimele luni, FRF a tot încercat să forțeze mâna lui Iordănescu și să obțină semnătura sa pe un nou contract, valabil pentru Liga Națiunilor și pentru preliminariile Mondialului din 2026. Așadar, vorbim despre o înțelegere de 4 ani. Degeaba însă!

Nu mai departe de acum o săptămână, Răzvan Burleanu dădea asigurări că noul contract va fi semnat până la plecarea naționalei în Germania, pentru Euro 2024.

Suntem în acest obiectiv ca, până la plecarea în Germania, să semnăm acest contract. Au fost mai multe discuții, sunt mai multe clauze noi în ceea ce privește durata, dar și alte beneficii pentru că e un antrenor care a avut succes. Mingea e în terenul lui, așteptăm răspunsul și acordul lui. E un obiectiv pe care ni l-am asumat, și noi, și el. Până la plecare (n.r. – la Euro 2024), să știm dacă putem continua cu Edi și după turneul final. În același timp, suntem pregătiți pentru orice“, a spus șeful FRF.

Naționala a ajuns luni seara în Germania și a și efectuat ieri primul antrenament oficial în baza de la Wurzburg. Fără să fie vreo știre oficială despre prelungirea contractului cu actualul selecționer. Ceea ce confirmă: Edward Iordănescu a făcut ce a vrut cu federația și și-a impus punctul de vedere, refuzând să se lege contractual de echipa națională după Euro 2024.

O decizie înțeleaptă și două opțiuni

Există o explicație simplă pentru decizia actualului selecționer. El vrea să vadă comportamentul primei reprezentative la turneul final și, în funcție de el, să ia o hotărâre privind viitorul său profesional.

Dacă România va lăsa o impresie bună la Euro 2024, atunci Edward Iordănescu va contina. În caz contrar, ar prefera să plece pentru a accepta oferta bănoasă a unui club din Asia, valorificându-și astfel cota bună. În plus, selecționerul e conștient că un rateu dat la Campionatul European va avea consecințe pe termen lung! Pentru că, în mod clar, va strica atmosfera și încrederea din cadrul lotului. Și cum naționala e deja în cădere – n-are nicio victorie în 2024! – un eșec la Euro 2024 ar crește riscurile altuia, venit în campania din Liga Națiunilor.

De aceea, Iordănescu a luat o decizie înțeleaptă pentru el și a amânat, deocamdată, prelungirea contractului său cu FRF.

Adrian Mutu. FOTO: Arhiva Adevărul

Adrian Mutu. FOTO: Arhiva Adevărul

Prima opțiune a federației e liber de contract

Suntem pregătiți pentru orice“, a spus Răzvan Burleanu, săptămâna trecută, când a fost întrebat despre situația lui Edward Iordănescu. Această frază indică faptul că și federația ia în calcul o eventuală plecare a selecționerului după turneul final. Ceea ce e firesc, din moment ce semnarea unui nou contract a fost refuzată, sistematic, de Iordănescu. Iar dacă această va părăsi prima reprezentativă după Euro 2024, FRF are deja o variantă. Vorbim despre instalarea lui Adrian Mutu (45 de ani). Acesta e liber de contract, după plecarea de la CFR Cluj, în aprilie. Și în relații foarte bune cu oamenii de la Casa Fotbalului, după mandatul pe care l-a avut, la naționala de tineret, între ianuarie 2020 – aprilie 2021. Mutu a și calificat România U21 la Europeanul din 2021, obținând 5 puncte la turneul final, după victoria cu Ungaria U21 și remizele cu Olanda U21 și Germania U21. Chiar dacă tricolorii mici au părăsit competiția după faza grupelor, iar Mutu a mers la Craiova lui Mititelu, el a rămas în relații foarte bune cu Burleanu și compania.

Reporterul „Adevărul“, Paul Cirican, un jurnalist cu peste două decenii de experiență, prezent la mai multe competiții majore de-a lungul anilor, va transmite din Germania. De acolo, va realiza reportaje și va urmări parcursul tricolorilor la turneul final.

Când și unde joacă România la Euro 2024, în grupa E

*17 iunie: ROMÂNIA – Ucraina (Munchen, 16.00), Belgia – Slovacia (Frankfurt, 19.00)

*21 iunie: Slovacia – Ucraina (Dusseldorf, 16.00)

*22 iunie: Belgia – ROMÂNIA (Koln, 22.00)

*26 iunie: Slovacia – ROMÂNIA (Frankfurt, 19.00), Ucraina – Belgia (Stuttgart, 19.00)

Se califică în faza optimilor de finală primele două clasate din fiecare grupă, plus cele mai bune patru locuri trei din toate cele șase grupe Euro 2024.

Pro TV, Pro Arena și platforma VOYO transmit Campionatul European din Germania. Echipa de comentatori va fi formată din Cristian Pintea, Ion Alexandru, Mihai Dedu și Andrei Grecu.

Lotul României

*Portari: Niță (Gaziantep), H. Moldovan (Atletico Madrid), Târnovanu (FCSB)

*Fundași: Rațiu (Rayo Vallecano), Mogoș (CFR Cluj), Drăgușin (Tottenham), Racovițan (Rakow), Rus (Pafos), Nedelcearu (Palermo), Burcă (Al-Okhdood), Bancu (Universitatea Craiova)

*Mijlocași: Sorescu (Gaziantep), M. Marin (Pisa), Cicâldău (Konyaspor), R. Marin (Empoli), Stanciu (Damac), Șut (FCSB), Olaru (FCSB), Man (Parma), Mihăilă (Parma), I. Hagi (Alaves), Coman (FCSB)

*Atacanți: Drăguș (Gaziantep), Pușcaș (Bari), Alibec (Muaither), Bîrligea (CFR Cluj)

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii