Burcea (ANAT), despre voucherele de vacanță: Actul normativ dat pe 30 iunie, o glumă proastă

Burcea (ANAT), despre voucherele de vacanță: Actul normativ dat pe 30 iunie, o glumă proastă

Actul normativ privind voucherele de vacanță, dat de Executiv pe 30 iunie, este o glumă proastă, consideră președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, în opinia căruia voucherul "este o poveste pe care trebuie să o uităm".

"Actul normativ care a fost dat pe 30 iunie a fost o glumă proastă. Îmi asum, știu ce vorbesc. În prima parte spune că cei de la întreprinderile de stat și regiile cu capital de stat, dacă merg bine, dacă sunt pe plus, pot să primească vouchere și evident că trebuie să fie prinse în buget. Și, anul acesta, nu este nimic prins în buget, doar anul viitor. Deci, anul 2017 s-a dus și e 'La revedere!'. Iar în anul 2018, doamna Olguța (ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu — n. r.) a zis că de la 1 decembrie vor intra prime în bani. Deci, eventual putem să avem vouchere numai pentru 11 luni. În condițiile astea, asta cu voucherele este o poveste pe care trebuie să o uităm", a declarat, marți, pentru AGERPRES, Alin Burcea.

Președintele ANAT a subliniat că, în opinia sa, nici angajații din administrația centrală și locală nu vor primi vouchere de vacanță, pentru că nu sunt resurse financiare.

"Ordonanța, partea a doua, spune așa: pentru administrația centrală și locală o să dăm o Hotărâre de Guvern. Eu am lucrat doi ani la minister. Știu foarte bine. Când dai o ordonanță pe jumătate de pagină și zici: 'Hotărârea de Guvern va veni', ca și Isus Hristos va veni sau poate nu va veni. Eu nu cred că va veni nimic, pentru că pur și simplu nu sunt resurse financiare. Punct!", a explicat Burcea.

Conform ordonanței de urgență publicate în Monitorul Oficial din 30 iunie, instituțiile și autoritățile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și operatorii economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară,"acordă, în limita sumelor prevăzute în buget alocate cu această destinație, în perioada 1 iulie 2017 — 30 noiembrie 2018, o singură indemnizație de vacanță sau o singură primă de vacanță, după caz, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat. În limita resurselor bugetare, angajatorul stabilește (...) când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanții salariaților, după caz".

De asemenea, actul normativ mai prevede că "în cazul instituțiilor și autorităților publice centrale și locale, modalitatea de acordare a indemnizațiilor de vacanță se stabilește prin Hotărâre a Guvernului, fără a se diminua cuantumul anual acordat salariaților din administrația publică centrală și locală pentru vouchere de vacanță sau echivalent."

OUG mai prevede că, începând cu data de 1 decembrie 2018, "operatorii economici vor acorda angajaților proprii primele de vacanță numai sub forma voucherelor de vacanță, în cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit, în condițiile legii, pentru un salariat".

Voucherele de vacanță emise pe suport electronic vor putea fi alimentate exclusiv cu valoarea nominală a voucherelor de vacanță acordate de angajator și pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de servicii turistice în unitățile afiliate. Valorile nominale permise pentru voucherele de vacanță pe suport hârtie sunt multiplu de 50 lei, până la 100 lei, valoare nominală maximă pe voucher.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”