Conform declaraţiei facţiunii, pe care Parlamentul de la Berlin a aprobat-o cu o majoritate covârşitoare miercuri seară, Croaţia îndeplineşte criteriile necesare pentru adoptarea euro. În plus, Germania are şi propriul interes în „dezvoltarea în continuare şi finalizarea uniunii economice şi monetare”.
În acelaşi timp, potrivit DPA, doar reprezentanţii partidului populist de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) s-au pronunţat împotriva introducerii monedei euro în Croaţia. „Croaţia este noua Grecie”, a avertizat Norbert Kleinwechter, liderul fracţiunii AfD din Bundestag.
Marţi, 5 iulie, Parlamentul European (PE) în sesiunea sa de la Strasbourg a aprobat tranziţia Croaţiei la euro de la 1 ianuarie 2023. Raportul, care indică faptul că Croaţia a îndeplinit toate condiţiile pentru tranziţia la euro de la 1 ianuarie 2023, a fost susţinut de 539 de deputaţi. 45 de parlamentari au votat împotrivă şi 48 s-au abţinut. PE a recunoscut că autorităţile croate au făcut „multe pentru a armoniza preţurile din ţară cu nivelul zonei euro”, dar recunoaşte că este necesar să se continue lucrările în această direcţie. Comunicatul notează că pentru aderarea Croaţiei la zona euro, poziţia Parlamentului European trebuie să fie susţinută de ţările membre UE.