Bulgarii nu mai cumpără blindate Piranha V produse în România. Cum ne-am dat cu „stângul în dreptul” și am ratat vânzarea

Bulgarii nu mai cumpără blindate Piranha V produse în România. Cum ne-am dat cu „stângul în dreptul” și am ratat vânzarea

În cursul anului trecut, Bulgaria a vrut să achiziționeze printr-un contract G2G blindate Piranha V produse în România, dar responsabilii de la București „și-au dat cu stângul în dreptul“ și nu au răspuns prompt la cererea vecinilor de la sud, iar la final aceștia au optat pentru blindate americane.

Blindate Piranha V FOTO MApN

Blindate Piranha V FOTO MApN

În timpul negocierilor inițiale cu partea bulgară, directorul general al Uzinei Mecanice București care produce blindatele, Mihai Rafiu , a confirmat pentru „Adevărul“ interesul partenerilor din regiune pentru exportul de Piranha V românesc. „Industria de apărare din România îşi confirmă astfel potențialul şi capacitatea de a exporta tehnologie militară la un înalt nivel“, a precizat Mihai Rafiu fără să dea alte detalii. Cu toate astea, conform unor surse militare, tranzacția dintre România și Bulgaria a căzut din cauza unor lacune legislative, iar partea bulgară nu a mai cumpărat cel mult 150 de blindate Piranha V fabricate la București, pentru care vecinii de la sud ar fi achitat peste 823 de milioane de dolari.

Se cere aprobarea vânzării de către SUA

Drept urmare, autoritățile de la Sofia au optat în final pentru vehicule blindate americane Stryker, iar Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a publicat un aviz prin care recomandă Congresului SUA să aprobe potențiala vânzare către Bulgaria a 183 de vehicule din gama Stryker, la un cost estimat la 1,5 miliarde de dolari.

Vehicule complexe, blindatele Stryker au şi un preţ pe măsură, de peste 4,9 milioane de dolari. Au un blindaj de 14,5 milimetri şi ca armament principal pot fi dotate cu o mitralieră grea de 12,7 milimetri, un lansator de rachete ghidate antitanc, un aruncător de grenade de 44 de milimetri montat într-o turelă telecomandată, un tun de 30 de milimetri Mk44 Bushmaster II sau chiar cu un tun de 105 mm. Stryker mai poate fi echipat pentru misiuni de recunoaştere, ca vehicule de comandă sau pentru evacuare medicală.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

4 Care o fi faza cu știrea asta?

5 Hm! Pe asta o știați?