Bulgaria vrea să naționalizeze o întreagă stațiune deținută de ruși la Marea Neagră VIDEO

Bulgaria vrea să naționalizeze o întreagă stațiune deținută de ruși la Marea Neagră VIDEO

Parlamentul bulgar pregătește o lege de naționalizare a imensului complex turistic rusesc Kamchia de la malul Mării Negre și punerea acestuia sub controlul statului bulgar.

Complexul Kamchia de la Marea Neagră

Complexul Kamchia de la Marea Neagră FOTO captură youtube

Stațiunea Kamchia, promovată ca un "centru pentru educație, cultură, recreere, sport, sănătate, afaceri și turism de congrese", este deținută de capitalul rusesc, Moscow, dar este gestionată în Bulgaria de cetățeni bulgari care nu fac formal parte din regimul de sancțiuni al UE, potrivit Euractiv .

Ivaylo Mirchev, deputat din coaliția Noi Continuăm Schimbarea - Bulgaria Democratică, descrie stațiunea drept o enclavă rusă pe coasta bulgară, ce funcționează de peste 14 ani.

Inițiativa legislativă este mult prea întârziată, mai ales având în vedere războiul continuu al Rusiei din Ucraina. Sancțiunile internaționale împotriva Rusiei sunt în vigoare din 2014, și altele noi sunt adoptate ca răspuns la agresiunea Rusiei”, a declarat Mirchev.

Pentru ca Bulgaria să-și îndeplinească obligațiile de a impune aceste măsuri restrictive internaționale, trebuie adoptată o lege specifică”, a adăugat el.

După începerea războiului din Ucraina, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a anunțat că Centrul Kamchia al Rusiei ar putea fi folosit pentru extinderea influenței Moscovei în Europa.

Cu o săptămână în urmă, departamentul de proprietăți al Moscovei a cerut numirea unui director al companiei petroliere rusești Lukoil Neftochim Burgas , în calitate de șef al centrului Kamchia.

Directiva Moscovei privind stațiunea survine în contextul blocării sau confiscării proprietăților rusești în alte țări ale UE. Cu două săptămâni în urmă, parlamentul leton a adoptat o lege specială confiscând Casa Moscovei din Riga.

Bulgaria a boicotat sancțiunile UE asupra companiilor rusești

Un eventual transfer ulterior al proprietății Centrului Rus către o companie privată rusă ar putea împiedica confiscarea în favoarea statului și ar putea crește valoarea activelor Lukoil în Bulgaria, care sunt și ele scoase la vânzare.

În 2023, Bulgaria a boicotat efectiv sancțiunile UE împotriva cetățenilor și companiilor rusești impuse după anexarea Crimeei în 2014.

După invazia rusească din Ucraina, în februarie 2017, sancțiunile UE au fost extinse la sute de cetățeni și companii rusești.

Cu toate acestea, Bulgaria a fost singura țară membră care nu a impus sancțiuni împotriva niciunui cetățean sau companie rusă de pe lista de sancțiuni a UE din cauza unor proceduri legale proiectate să nu funcționeze.

În Bulgaria, aproximativ 300.000 de ruși dețin peste 500.000 de proprietăți, conform celor mai recente date publicate de autorități în 2019. Cu toate acestea, autoritatea fiscală, care ar trebui să aplice reglementările UE privind sancțiunile și să le recunoască, nu a făcut-o încă.

În timp ce sistemul legal bulgar oferă doar o procedură de confiscare a activelor, nu și de înghețare, țările UE, cum ar fi Bulgaria, trebuie să aplice direct reglementările UE privind sancțiunile, ceea ce înseamnă că autoritățile fiscale ar trebui să inițieze proceduri de înghețare chiar dacă nicio reglementare națională nu prevede astfel de proceduri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

4 Hm! Pe asta o știați?

5 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...