Bulgaria se întoarece din nou la controversatul fost premier Boiko Borisov după parlamentarele anticipate
Partidul bulgar de centru-dreapta GERB este pe primul loc după alegerile parlamentare anticipate de duminică, potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne, dar va trebui să găsească parteneri de coaliţie pentru a forma un guvern, relatează Reuters.
Un sondaj realizat de Alpha Research arată că GERB a obţinut 26,2% din voturi, în timp ce partidul reformist Continuăm Schimbarea (PP) este pe locul al doilea, cu 15,7% din voturi.
Partidul ultranaţionalist Renaşterea ar urma să se claseze pe locul al treilea, cu 14,5% din voturi, în timp ce Mişcarea pentru Drepturi şi Libertate (MRF), care reprezintă în principal marea minoritate etnică turcă din Bulgaria, ar urma să obţină 14,3%.
GERB ar obţine 73 de locuri în parlamentul de 240 de locuri, în timp ce PP ar obţine 44 de locuri, iar Renaşterea şi MRF 41 şi, respectiv, 40 de locuri, potrivit sondajului Alpha Research.
Bulgaria are nevoie de o perioadă de guvernare stabilă şi funcţională pentru a accelera fluxul de fonduri UE în infrastructura sa care scârţâie şi pentru a o împinge spre adoptarea monedei euro şi participarea deplină la spaţiul Schengen.
Votul de duminică, al şaselea în trei ani, a fost declanşat de prăbuşirea, în martie, a coaliţiei formate din GERB şi PP.
"Nimeni nu atinge succesul fără să recunoască ajutorul celorlalţi. Cei încrezători recunosc acest ajutor cu recunoştinţă. Mulţumesc, GERB! Mulţumesc tuturor celor care ne-au susţinut!", a scris liderul GERB şi fostul premier Boiko Borissov pe pagina sa de Facebook după ce au apărut sondajele la ieşirea de la urne.
Liderul „Renașterii” promite că va ține Bulgaria departe de conflictul dintre Ucraina
Poporul bulgar și-a exprimat un vot de neîncredere în democrația parlamentară a Bulgariei , a declarat Kostadin Kostadinov , liderul formațiunii pro-ruse „ Renașterea ”, în timpul unei conferințe de presă a partidului după alegerile legislative și europarlamentare din țară.
El a schițat două scenarii posibile pentru formarea unui guvern național. „ Primul scenariu presupune formarea unui guvern care să întârzie căderea inevitabilă a celor care i se alătură. Oricine se alătură unui astfel de guvern nu va supraviețui politic. Al doilea scenariu este să nu se poată forma un guvern, ceea ce ar duce la noi alegeri, ceea ce este foarte posibil. Cu toate acestea, dacă se formează un guvern, este puțin probabil să fie stabil ”, a spus Kostadinov .
Kostadinov a reiterat că „ Renașterea ” menține angajamentul de a preveni implicarea Bulgariei în conflictul din Ucraina .
El a menționat, de asemenea, că scopul partidului de a forma propriul grup parlamentar în Parlamentul European. „ Scopul nostru este să ne înființăm propriul grup parlamentar în PE. Nu este sigur dacă acest lucru se va întâmpla, dar negocierile sunt în desfășurare ”, a comentat el.
Sursa: adevarul.ro