Bulgaria, criză politică fără precedent. Va organiza în octombrie cel de-al șaptelea rând de alegeri legislative în trei ani și jumătate

Bulgaria, criză politică fără precedent. Va organiza în octombrie cel de-al șaptelea rând de alegeri legislative în trei ani și jumătate

Bulgaria, cufundată într-o criză politică fără precedent, va organiza pe 27 octombrie cel de-al șaptelea rând de alegeri legislative în trei ani și jumătate, din cauza lipsei de acord între partidele politice pentru formarea unui guvern.

Boiko Borisov, liderul GERB, în prezent cel mai mare partid din Adunarea Naţională bulgară/ FOTO:EPA

Boiko Borisov, liderul GERB, în prezent cel mai mare partid din Adunarea Naţională bulgară/ FOTO:EPA

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a semnat decretele privind numirea unui nou guvern provizoriu şi programarea alegerilor parlamentare anticipate, pe data de 27 octombrie. Şeful statului a aprobat numirea unui guvern interimar al Bulgariei în componenţa propusă de prim-ministrul interimar desemnat, Dimităr Glavcev. Preşedintele Rumen Radev şi vicepreşedintele Bulgariei, Iliana Iotova, vor participa la ceremonia de depunere a jurământului de către noul guvern interimar, care va avea loc, marţi, în Adunarea Naţională.

Conservatorii conduși de fostul premier Boiko Borisov au fost pe primul loc la ultimele alegeri, dar guvernul propus nu a obținut încrederea Parlamentului. Iar experții nu sunt foarte optimiști cu privire la rezultatul noilor alegeri, pe fondul apatiei alegătorilor: doar 34% au fost la urne pe 9 iunie, cea mai scăzută rată de participare din 1990.

Bulgaria traversează o perioadă cu guverne instabile de când protestele anticorupţie din 2020 au dat jos o coaliţie condusă de partidul de centru-dreapta GERB.

GERB, în prezent cel mai mare partid din Adunarea Naţională, formaţiunea reformistă Continuăm Schimbarea (PP) şi micul partid parlamentar ITN au eşuat pe rând în tentativa de a forma o coaliţie stabilă în urma alegerilor de pe 8 iunie, încheiate neconcludent.

Scrutinul din iunie a fost declanşat de prăbuşirea în martie a unei coaliţii compuse din GERB şi PP. Ambele partide sunt pro-UE şi pentru economia de piaţă, dar au fost implicate în dispute persistente şi rivalităţi personale.

Bulgaria are mare nevoie de o perioadă de guvernare stabilă pentru a creşte atragerea de fonduri europene pentru refacerea infrastructurii.

Membră a UE și NATO, învecinându-se strategic cu Marea Neagră, Bulgaria trece printr-o perioadă de instabilitate fără precedent de la sfârșitul comunismului, un impas de care beneficiază partidele favorabile Moscovei. Actualul blocaj politic a costat Bulgaria amânarea aderării la zona euro, a întârziat acordarea a câteva miliarde de euro din fonduri europene și a compromis aderarea deplină la spațiul de liberă circulație Schengen.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!