Bulgaria a decis să-și creeze o structură anticorupție după modelul DNA

Bulgaria a decis să-și creeze o structură anticorupție după modelul DNA

Bulgaria a decis să urmeze exemplul României și a anunțat un plan de creare a unei structuri specializate care să investigheze faptele de corupție ale înalților oficiali, pentru a nu mai fi percepută drept una dintre cele corupte țări ale Europei, transmit agențiile Reuters și BTA. Noua instituție va fi constituită din procurori, anchetatori și inspectori și ar urma să devină operațională la începutul anului viitor, probabil în luna aprilie. Guvernul de la Sofia estimează că 7.670 de responsabili ar putea fi investigați de această nouă autoritate. De asemenea, cei care vor furniza autorităților informații de natură să ajute anchetele vor primi sume de bani drept recompensă.

Corupția a erodat încrederea bulgarilor în instituțiile statului și descurajează investițiile. Uniunea Europeană a criticat în mod repetat autoritățile de la Sofia pentru reforma lentă și ineficientă a sistemului judiciar, care s-a dovedit incapabil să sancționeze oficialii acuzați de fapte de corupție, un efect fiind rămânerea în continuare a Bulgariei în afara spațiului Schengen.

'Nu înregistrăm progrese în lupta împotriva corupției la nivel înalt', a admis vice-premierul Meglena Kuneva, subliniind că Bulgaria dorește să urmeze exemplul României, unde politicieni, oficiali și oameni de afaceri au fost investigați și condamnați pentru corupție.

Ea a menționat că noua instituție anticorupție va fi creată după modelul celei similare din România, respectiv Direcția Națională Anticorupție (DNA), și va colabora îndeaproape cu serviciile secrete pentru protecția informațiilor legate de anchete.

Combaterea corupției și reforma sistemului judiciar fac parte dintre măsurile promise de noul premier bulgar Boiko Borisov. Totuși, 'această strategie anticorupție are nevoie de un larg sprijin din partea clasei politice și a întregului sistem judiciar', atrage atenția un analist politic local.

De altfel, mai trebuie stabilite multe detalii privind noua structură judiciară, nefiind clar nici dacă ea va fi o agenție sau o comisie. În plus, trebuie luate și măsuri astfel încât activitatea ei să nu se suprapună cu cea a altor instituții. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”