Bujorul, Floarea Națională a României. Mitul pentru care miresele îl preferă în buchetul de nuntă
Floarea Națională a României a devenit favorita mireselor, atunci când optează pentru buchetul de nuntă. Se spune că aduce longevitate și dragoste sinceră. Parte din aceste flori, cu zeci de soiuri, culori și parfumuri, ajung la export, în țări precum Franța, Austria și chiar țara lalelelor, Olanda.
Bujorii, preferații mireselor FOTO theperfectwedding.ro
Pe teritoriul României, din Banat până în Dobrogea şi din Oltenia până în Transilvania şi Moldova cresc spontan cinci specii de bujor în rezervaţii naturale protejate prin lege, având un mare potenţial biologic şi ornamental.
Este vorba despre: Paeonia peregrina, Paeonia tenuifolia, Paeonia triternata, Paeonia mascula, Paeonia officinalis, ssp. Banatica, precum şi trei specii cultivate cu peste 100 de varietăţi şi soiuri: Paeonia officinalis, Paeonia lactyflora, Paeonia suffruticosa.
În octombrie 2022, Parlamentul României a votat legea prin care bujorul este declarat Floare Naţională.
Ce simbolizează bujorii, preferații mireselor din România
Bujorul este o floare delicată, suavă și parfumată, foarte îndrăgită la nivelul întregii țări. Este prezentă în cultura și în tradițiile populare românești și râvnită inclusiv în țări străine, fiind foarte bine cotat la bursa de flori din Olanda.
Dacă în 2019 exportam în valoare de aproape 2,5 milioane de euro, anul trecut, suma aproape că s-a triplat.
În tradițiile românești, se zice că este bine să avem bujori îmbobociți în casă , cu o seară înainte de sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena (21 mai) și să fie cel puțin trei boboci. În ziua Sfinților Constantin și Elena trebuie mers la biserică cu alți trei bujori îmbobociți pentru a aduce sănătate, noroc și prosperitate în casă.
Bujorii sunt iubiți pentru eleganța lor, parfumul seducător, culorile uluitoare, dar și simbolismul lor. Este opțiunea ideală a organizatorilor de nunți și a mireselor, care doresc un asftel de buchet deosebit, pentru o ocazie unică.
În limbajul florilor, bujorii poartă semnificația simbolică a romantismului, de aceea se zice că „aduc dragoste sinceră”.
La finalul primăverii și începutul verii, perioada bujorilor coincide cu cea nunților.
„Se spune că aduce longevitate, dragoste sinceră. Miresele preferă mult rozul pal și alb, bineînteles”, a povestit Simona Mogoș, florar, pentru Pro Tv.
„Clienții ne cer foarte mult și pun foarte mare accent pe bujor. Undeva la 30 - 40 de florării colaborăm”, a completat Antonia Stana, cultivator de bujori, pentru sursa citată.
Prețul unui buchet de mireasă variază de la câteva zeci, la câteva sute de lei, în funcție de complexitate. Angajata unei florării din Sibiu spune că 800 de lei a fost costul celui mai scump buchet de mireasă, realizat din bujori, în extrasezon.
Sursa: adevarul.ro