Bugetul pe 2021 întârzie, în ciuda dead-line-urilor date de premierul Cîțu. Negocieri dure provocate de scăderea deficitului
Proiectul bugetului de stat pe 2021 întârzie și depășește toate termenele avansate de-a lungul timpului de premierul Florin Cîțu. Motivul întârzierii este dificultatea încadrării în ținta de deficit de 7% din PIB, asumată în fața Comisiei Europene și a piețelor internaționale care finanțează datoria României, potrivit surselor G4Media.ro .
Ultimul termen avansat de Cîțu miercuri la prânz, după ședința guvernului, a fost miercuri seară sau joi dimineață. Publicarea proiectului în dezbatere publică nu a avut loc până la această oră. Termenele precedente fuseseră 5 februarie și 8 februarie.
În interiorul guvernului au loc și la această oră negocieri între miniștrii de linie și Ministerul Finanțelor, fiecare ministru cerând un buget pe măsura necesităților de funcționare, dar și de investiții.
Pe de altă parte, premierul Cîțu le-a cerut tuturor miniștrilor să prezinte planuri de reformă și restructurare în agențiile și companiile subordonate, astfel încât bugetele alocate să se încadreze în țintele prezentate ieri: un deficit bugetar de 7,16% din PIB, o creștere economică de 4,3% și un PIB nominal de 1.116 miliarde de lei.
În ciuda asigurărilor premierului Cîțu și a liderilor partidelor din alianță – PNL, USR PLUS și UDMR – că nu există tensiuni, neînțelegerile dintre miniștri există și au prelungit cu zile bune adoptarea proiectului de buget.
Pe acest fond, premierul Cîțu a plecat la Bruxelles, unde le va da asigurări partenerilor europeni că România se va ține de promisiunea de scăderea treptată a deficitului bugetar.