Bugetul major pe care îl va gestiona Roxana Mînzatu în calitate de vicepreședinte al Comisiei Europene: „Era timpul ca România să aibă o astfel de influență”

Bugetul major pe care îl va gestiona Roxana Mînzatu în calitate de vicepreședinte al Comisiei Europene: „Era timpul ca România să aibă o astfel de influență”

Roxana Mînzatu, care a fost numită marți de Ursula von der Leyen vicepreședinte al Comisiei Europene, a spus că portofoliul social pentru care este responsabilă „include gestionarea a 20% din bugetul multianual al UE” și că România „este parte importantă” în noul colegiu al comisarilor.

Roxana Mînzatu

Mînzatu a fost consilier de integrare în Ministerul Integrării Europene.FotoFacebook/Roxana Mînzatu

„Am lucrat în zona finanțărilor europene și în zona politicii de coeziune. Portofoliul social, pentru că vorbim de Europa socială, cea pe care va trebui să o păstoresc în tot acest demers pentru competitivitatea Europei. Portofoliul social include gestionarea a 20% din bugetul multianual al UE. Ne uităm în primul rând la Fondul social european Plus (FSE+), care are 143 de miliarde de euro, anvelopă la nivel european.

În România, avem exemple concrete de intervenții deja realizate, voucherele Sprijin pentru România de 250 de lei, cardurile pentru energie, programul Star-Up Nation, intervenție pe zona analizelor medicale gratuite, pe screening-uri ș.a.m.d.

Fondul social pentru climă – un instrument de finanțare nou la programarea căruia se lucrează pentru a sprijini persoanele vulnerabile în tot ceea ce înseamnă tranziția către o economie verde, către o energie verde. Vom începe să le implementăm undeva din 2026. Aici avem o alocare de 65 de miliarde de euro, la care se adaugă și contribuțiile statelor membre.

De asemenea, în portofoliul meu va intra și programul atât de cunoscut, emblematic la nivel european, Erasmus, care are și el o alocare de 26 de miliarde de euro.

Mai sunt și mici alte instrumente de finanțare”, a afirmat Roxana Mînzatu la Digi24.

„Un succes pe care ar trebui să-l celebrăm”

Propunerea României pentru funcția de comisar european a mai spus că nu a avut timp să se vadă reacțiile după ce a fost numită vicepreședinte al CE. În plus, Mînzatu a precizat că se află la Strasbourg, orașul unde Ursula von der Leyen a anunțat componența noului colegiu al comisarilor.

„Nici n-am avut timp să văd toate reacțiile (n.red din mediul politic). Sunt la Strasbourg și am avut și activități în plen și discuții cu mass-media.

Suntem importanți, atât noi, românii, în această construcție europeană, dar și portofoliul social. Nu se poate vorbi de relansarea competitivității economice fără a investi în lucrători, în calitatea activităților, dar și în relațiile de muncă și climatul la locul de muncă. Nu se poate vorbi de competitivitate, dacă nu ai o protecție socială adecvată, nu se poate vorbi de competivitate dacă nu te uiți la competențele necesare pentru piața muncii, care este într-o mare dinamică, și dacă nu reușim să acoperim deficitul de forță de muncă, să atragem talente, să lucrăm mai mult pe zona de tineri, unde avem un șomaj atât de ridicat. Tinerii ar putea fi integrați pe piața muncii pentru a acoperi o parte din deficit. Sunt toate competențe esențiale”, a declarat Mînzatu.

„Un efort pe care Guvernul l-a făcut”

În plus, Roxana Mînzatu a mai adăugat că era momentul ca România să se bucure de „o astfel de influență”.

„Pentru care Europă ne luptăm? Care Europă vrem să fie mai competitivă? Cea a oamenilor! Pentru această realitate lucrăm împreună în Colegiu. România este parte importantă în acest Colegiu și prin poziția de vicepreședinte. Este un succes pe care ar trebui să-l celebrăm și un efort pe care Guvernul l-a făcut, premierul Ciolacu, toți cei care au activat în mediul european. Era timpul ca România să aibă o astfel de influență. Niciun comisar nu va putea activa fără componenta socială”, a mai spus ea.

Amintim faptul că președinta Comisiei Europen e, Ursula von der Leyen, a prezentat în cursul zilei de marți noua echipă de comisari europeni . În patru din cele șase posturi de vicepreședinte au fost numite femei.

Propunerea României, Roxana Mînzatu, se va ocupa de „Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Se întâmplă ceva cu Donald Trump?

2 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Fraților, în ce țară trăim? Un român a construit un bloc, a vândut apartamente, dar nu a declarat nimic la ANAF

5 Lucrătura e gata / Vlad Gheorghe anunță excluderea din Partidul DREPT a cinci dintre cei zece deputați