Bugetarii nu vor mai avea liber pe 3 ianuarie (surse)

Bugetarii nu vor mai avea liber pe 3 ianuarie (surse)

Bugetarii nu vor mai avea parte de „punte” între zilele libere național și weekend, așa cum se anunțase în urmă cu o săptămână, Guvernul intenționând să nu le mai dea liber și pe data de 3 ianuarie.

Calendar peste care e pusă o bandă galbenă pe care scrie „Zile Libere!”

Bugetarii nu vor mai avea parte de o „punte” între zilele libere național și weekend

Guvernul nu va mai face punte între zile libere pe 3 ianuarie 2025 , au declarat pentru G4Media surse guvernamentale. Asta înseamnă că angajații care vor să aibă liber prima săptămână din 2025 trebuie să își ia concediu pe 3 ianuarie.

Decizia e în beneficiul mediului privat, care a reclamat constant în ultimii ani abundența de zile libere date de guvern.

Ministerul Muncii a emis un proiect de Hotărâre de Guvern privind stabilirea zilelor lucrătoare pentru care se acordă zile libere, altele decât zilele de sărbătoare legală, pentru anul 2025, prin care propunea să fie zi liberă națională și data de 3 ianuarie, pe lângă zilele de 1 și 2 ianuarie și zilele de 6 și 7 ianuarie.

Care sunt zilele libere legale din ianuarie 2025 pentru sărbătorile de iarnă

Prima lună a anului viitor, aduce cu sine alte cinci / șase zile de odihnă în total, dar nu toate sunt legate de sărbătorile de iarnă.

În cadrul Codului Muncii, zile libere pentru Anul Nou și sărbătorile de iarnă sunt 1 și 2 ianuarie, urmate de 6 și 7 ianuarie 2025. În plus, bugetarii vor avea încă o „punte” suplimentară – pe 3 ianuarie 2025 - fiind zi de vineri.

Iată zilele libere legale în ianuarie 2025:

1 ianuarie 2025 – prima zi a Anului Nou (miercuri)

2 ianuarie 2025 – a doua zi a Anului Nou (joi)

3 ianuarie 2025 – zi liberă suplimentară pentru bugetari (vineri)

6 ianuarie 2025 – Boboteaza (luni)

7 ianuarie 2025 – Sf. Ioan Botezătorul (marți).

24 ianuarie 2025 – Ziua Unirii Principatelor Române (vineri).

Există și categorii profesionale care vor lucra în perioada sărbătorilor, precum angajații din sistemele de urgență, sănătate, forțele de ordine sau media. Pentru aceștia, Codul Muncii prevede compensări: fie timp liber ulterior, fie un spor de cel puțin 100% la salariu (până la 200%), în funcție de condițiile contractuale. Zilele libere trebuie acordate în termen de 30 de zile.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Tatăl meu securist a murit în birou, otrăvit”

2 „Regele leneș” / Articol dur în Le Figaro despre președintele Iohannis

3 VIDEO Amănunte aproape ireale în documentul CIA „Mars Exploration 22 mai 1984”

4 Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare

5 Voi ați citit ce spune „Nașul” inteligenței artificiale că s-ar putea întâmpla în următoarele trei decenii?