Budapesta, în centrul unui nou scandal. OCDE renunță la misiunea anti-corupție din Ungaria, într-o mișcare fără precedent

Budapesta, în centrul unui nou scandal. OCDE renunță la misiunea anti-corupție din Ungaria, într-o mișcare fără precedent

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a anunțat marți că a anulat o misiune anti-corupție în Ungaria, invocând eșecul guvernului de a acționa în conformitate cu recomandările sale anterioare.

Guvernul lui Orban este acuzat că nu a luat suficiente măsuri împotriva corupției FOTO Arhivă

Guvernul lui Orban este acuzat că nu a luat suficiente măsuri împotriva corupției FOTO Arhivă

OCDE a declarat că este pentru prima dată când o astfel de misiune la nivel înalt a fost anulată, transmite Reuters .

Întâlnirea fusese programată pentru marți și miercuri, dar a fost anulată din cauza a ceea ce OCDE a descris ca fiind incapacitatea guvernului prim-ministrului Viktor Orban de a asigura o reprezentare suficientă a miniștrilor și oficialilor de rang înalt pentru eveniment.

"Misiunea la nivel înalt, decisă de Grupul de lucru privind mita în decembrie 2023, avea scopul de a aborda eșecul Guvernului Ungariei de a face progrese tangibile în aplicarea unor recomandări de lungă durată", a informat OCDE.

Acestea erau legate de ceea ce OCDE a descris ca fiind lipsa de înțelegere a guvernului ungar în privința riscurilor de expunere la mita externă și absența unei strategii pentru detectarea și investigarea cazurilor de mită.

Un purtător de cuvânt al guvernului ungar a declarat că grupul de lucru al OCDE va fi găzduit la nivel ministerial la o dată nespecificată. El nu a comentat criticile mai ample ale OCDE legate de lipsa de progres în aplicarea recomandărilor anterioare.

Orban, aflat la putere din 2010, a declarat anterior că Ungaria nu este mai coruptă decât alte state membre ale Uniunii Europene.

OCDE a declarat că unele dintre recomandările sale datează de peste un deceniu.

"Grupul de lucru rămâne, de asemenea, serios îngrijorat de nivelul scăzut de aplicare a legislației privind mita externă în Ungaria", a precizat OCDE.

Organizația mai informat că va implementa măsuri suplimentare pentru ca guvernul ungar să se reangajeze la un nivel adecvat și va introduce un plan de proiect cu pași propuși pentru a aborda deficiențele identificate de grupul său de lucru.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Amanții Reginei României și scandalurile care au zguduit țara

2 Șeful spionajului german, semnal de alarmă fără precedent despre Rusia

3 Atenție la omul care poate îngropa economic Rusia!

4 „Am pierdut 165.000 de lire într-o oră” / Revolut, compania din domeniul bancar cu cele mai multe plângeri de fraudă din Marea Britanie

5 Copiii dispăruți ai milionarului Adrian Marțian nu au fost găsiți. Detalii tulburătoare ies la suprafață