Budapesta consideră că este „inutil“ ca Parlamentul European să se opună preşedinţiei ungare a Consiliului UE
Budapesta a respins ca inutilă cererea Parlamentului European de a împiedica Ungaria să preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene în a doua jumătate a anului 2024, exprimată într-o rezoluţie adoptată joi de o largă majoritate a eurodeputaţilor.
Judit Varga, ministrul Justiţiei din Ungaria Foto EPA EFE
Judit Varga, ministrul justiţiei din această ţară central-europeană, a subliniat că pregătirile pentru preşedinţia ungară sunt deja în curs, motiv pentru care a considerat că demersul eurodeputaţilor este lipsit de sens.
''Am veşti proaste pentru majoritatea de stânga şi pro-război din PE, care a adoptat astăzi, în mod inutil, o rezoluţie de condamnare a Ungariei'', a declarat Varga pe contul său de Facebook.
''Pregătirile pentru preşedinţia rotativă a Ungariei la Consiliul UE au parcurs un drum lung'', a adăugat ea.
Ministrul, care declarase anterior că Parlamentul European nu poate decide în această privinţă, a amintit că o delegaţie a Consiliului va sosi la Budapesta săptămâna viitoare pentru a-i consilia pe liderii ungari cu privire la modul în care să prezideze reuniunile.
În rezoluţia sa, PE îndeamnă Consiliul să găsească o alternativă la preluarea preşedinţiei rotative de către Ungaria la 1 iulie anul viitor, deoarece guvernul său încalcă legislaţia UE.
Documentul, adoptat cu voturile tuturor grupurilor parlamentare, cu excepţia grupului Conservatorilor şi Reformiştilor şi a grupului de extremă dreapta Identitate şi Democraţie, ameninţă, de asemenea, că PE "va lua măsuri adecvate dacă nu se găseşte o soluţie".
Deputaţii europeni se întreabă dacă Ungaria poate îndeplini în mod credibil această sarcină în 2024, având în vedere încălcările legislaţiei UE, şi exprimă îndoieli serioase cu privire la aplicarea principiului cooperării loiale.
Eurodeputaţii au subliniat, de asemenea, că premierul ultranaţionalist al Ungariei, Viktor Orban, este cel mai bun aliat al Moscovei în UE.
Atât actuala preşedinţie suedeză, cât şi Comisia Europeană au declarat că se aşteaptă ca orice preşedinţie a Consiliului să acţioneze cu bună credinţă şi să apere interesul comun.
Săptămâna trecută, Varga a respins demersul Parlamentului European, afirmând că acesta nu este organismul competent să decidă cu privire la preşedinţia rotativă a UE, ci că o astfel de decizie trebuie să fie adoptată în unanimitate de Consiliu.
Comisia Europeană a îngheţat acordarea a 22 de miliarde de euro din fondurile UE către Budapesta până când guvernul ungar va putea garanta că programele de utilizare a acestora respectă Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale.
Sursa: adevarul.ro