Budăi, despre mărirea pensiilor: Cel puțin 10%. Am declanșat discuțiile cu partenerii sociali

Budăi, despre mărirea pensiilor: Cel puțin 10%. Am declanșat discuțiile cu partenerii sociali

Marius Budăi a declarat, în cadrul unei conferințe de presă de la Iași, că susține majorarea pensiilor cu minimum 10% de la 1 ianuarie 2023. Ministrul Muncii a precizat că PSD lucrează în paralel și la un program de măsuri pentru iarna 2022-2023.

Marius Budai FOTO Inquam / Octav Ganea

Ministrul Muncii susține în continuare majorarea pensiilor FOTO: INQUAM PHOTOS

„Recent am lansat din partea PSD un program de sprijin pentru cetățeni și vom lansa și în continuare. Deja lucrăm la un program pentru iarna 2022-2023, un program de măsuri sociale. Primele măsuri solicitate, luând în calcul analizele făcute, o majorare a pensiilor cu cel puțin 10% de la 1 ianuarie, dar și o discuție transparentă, în urma discuțiilor pe care le-am avut săptămâna trecută cu președintele PSD, Marcel Ciolacu, dar și cu premierul, începând de astăzi, la nivelul Ministerului Muncii am declanșat în cadrul Comisiei de Dialog Social o discuție cu partenerii sociali, patronatele și sindicatele, astfel încât de la 1 ianuarie să avem o creștere a salariului minim brut garantat în plată, ținând cont și de directiva nou aprobată din cadrul Consiliului European privind salariul minim adecvat”, a declarat Marius Budăi în cadrul unei conferințe de presă de la Iași.

„Nu ne dorim să intervenim până la 1 ianuarie deoarece nu ne dorim să bulversăm activitatea economică pe un buget deja creat până la sfârșitul anului”, a explicat ministrul Muncii.

Ministrul Muncii a precizat că în cadrul Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Muncii s-a discutat cu partenerii sociali, patronatele și sindicatele despre mărirea salariului minim cu 10% din anul 2023, astfel încât România să respecte noua directivă aprobată de Parlamentul European.

Salariu minim european

Parlamentul European a adoptat miercuri, cu 505 voturi pentru, 92 împotrivă şi 44 abţineri o nouă legislaţie privind salariile minime adecvate în UE.

Conform unui comunicat al PE, legislaţia UE, convenită cu Consiliul în iunie, urmăreşte să amelioreze condiţiile de viaţă şi de muncă ale tuturor lucrătorilor din UE, precum şi să promoveze progresul economic şi social. În acest scop, ea stabileşte cerinţe minime pentru caracterul adecvat al salariilor minime prevăzute de legislaţia naţională şi/sau de acordurile colective şi ameliorează accesul efectiv al lucrătorilor la protecţia salariului minim.

Noua directivă ar trebui să se aplice tuturor lucrătorilor din UE care au un contract de muncă sau raporturi de muncă. Ţările UE în care salariul minim este deja protejat exclusiv prin acorduri colective nu vor fi obligate să introducă aceste norme şi nici să facă acordurile respective universal aplicabile.

Stabilirea salariului minim rămâne o prerogativă naţională, însă statele membre trebuie să garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent, ţinând seama de costul vieţii şi de nivelul general al salariilor. Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referinţă un coş de bunuri şi servicii la preţuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut şi 50% din salariul mediu brut.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!