PUD-urile ilegale au fost „albite“ printr-un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) în mandatul primarului Daniel Băluță.
Fostele sere din Berceni au fost privatizate de statul român și achiziționate de Horia Culcescu, care a vândut o parte din teren mai multor dezvoltatori imobiliari pentru ansamblul de locuințe „Metalurgiei Park“.
Printre dezvoltatorii imobiliari îi regăsim pe Robert Nica și Stelian Vintilă, doi dintre liderii clanului „Sportivilor“, organizație care controlează lumea interlopă din sudul Bucureștiului.
Cristian Popescu Piedone - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea
Foști și actuali membri ai clanului „Sportivilor“ au făcut campanie electorală pentru Partidul Social Democrat, partid din care face parte și actualul primar al Sectorului 4, Daniel Băluță.
„Sportivul“ Stelian Vintilă, printre primii cumpărători de teren
În primăvara anului 2015, publicațiile economice anunțau că afaceristul Horia Culcescu urma să vândă un teren de 50 de hectare pe care funcționau serele din cartierul Berceni, din sectorul 4 al Bucureștiului.
În acea perioadă se estima că va obține pe terenul cu pricina în jur de 75 de milioane de euro. O parte din teren, însă, fusese vândut pe bucăți încă de la finalul anului 2014.
În primă fază, compania Berser SA a dezmembrat un teren de 25 de hectare situat pe Drumul Binelui. Apoi, pe 12 noiembrie 2014, acționarii au decis să semneze contracte și promisiuni de vânzare – cumpărare pentru mai multe parcele.
Un prim lot, de 2.924 mp, a fost antamat de o anume Ana Maria Gheorghe, iar celălalt lot, de 5.117 mp, a fost contractat de Stelian Vintilă împreună cu Florentina Aura Stroe.
Conform hotărârii Adunării Generale a Acționarilor, cele două terenuri au fost vândute cu minim cinci milioane de lei (peste 1,1 milioane euro).
O lună mai târziu, Stelian Vintilă împreună cu Florentina Aura Stroe au mai cumpărat un teren, de 3.000 mp, cu prețul minim de 85 euro/mp.
Ceea ce înseamnă un preț minim de 255.000 euro. Apoi, în ianuarie 2015, au mai antamat un teren de 962 mp situat pe Drumul Binelui nr. 9, la prețul de 88,71 euro/mp. Adică, în total, în jur de 85.000 euro.
Firma lui Vintilă, experiență din viitor
Tot în primăvara anului 2015, Cătălin Grigore, patronul firmei de consultanță imobiliară Sud Rezidențial și prietenul din copilărie al lui Robert Nica, anunța că cinci dezvoltatori (firmele Brown Residence, Top House Residence, Viva Residence, Joy Residence și Family Residence) plătiseră avansuri pentru achiziția unei suprafețe de cinci hectare pentru construcția unor ansambluri rezidențiale.
„Până la finalul lunii aprilie (anul 2015 – n.r.), cele cinci companii vor semna contracte de vânzare-cumpărare pentru o suprafaţă de 15 hectare, câte 3-4 hectare pentru fiecare cumpărător, iar până la sfârşitul acestui an se va vinde întreaga parcelă de 50 de hectare“, declara, pentru publicația Capital, Cătălin Grigore, a cărui companie are contract de exclusivitate pentru vânzarea terenului.
El spunea că nu urma să vândă decât dezvoltatorilor cu care mai lucrase în trecut şi cărora le cunoaştea istoricul.
Dar compania Top House Residence, patronată de Stelian Vintilă și Florentina Aura Stroe, avea să fie înființată în iunie 2015, la câteva luni după ce s-a anunțat demararea proiectului imobiliar.
Însă cei doi asociați au continuat să cumpere terenuri pe persoană fizică. De exemplu, în septembrie 2015, au mai cumpărat două terenuri (de 3.633 mp, respectiv 238 mp, cu un preț minim de 85 euro/mp, adică un preț minim de 329.000 euro pe ambele).
Terenuri pe persoană fizică, apartamente pe firmă
Stelian Vintilă, Florentina Aura Stroe și Robert Nica au înființat firma Top House Imobiliare, în octombrie 2015, cu obiectul principal de activitate „lucrări de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale“.
La fel ca ceilalți doi asociați ai săi, Robert Nica a antamat terenurile de la Berser SA tot pe persoană fizică. Pe 21 septembrie 2016, Berser SA le-a aprobat lui Robert Nica și Florentinei Stroe să cesioneze o treime din două terenuri (de 1.862 mp, respectiv 4.154 mp) lui Stelian Vintilă.
Cele 5.000 de apartamente din „Metalurgiei Park“ înseamnă încasări de peste 200 de milioane de euro. Mulți dintre acești bani nu se regăsesc în scripte oficiale
Ulterior, pe 10 noiembrie 2016, cei trei asociați au cumpărat un teren de 1.241 metri pătrați.
O lună mai târziu, au mai cumpărat un teren de 18.466 mp la prețul de 152,71 euro/mp, plus o cotă de drum de 1.216 mp. Valoarea terenului fără cota de drum a fost de 2.819.942 euro.
Deși achizițiile de terenuri erau făcute pe persoană fizică, firma Top House Imobiliare era cea scoasă la înaintare pentru vânzarea apartamentelor.
Autorizațiile de construcție, tot pe persoană fizică
Stelian Vintilă a obținut singur o autorizație de construire/desființare în martie 2016 pentru adresa Drumul Binelui nr. 9, lot 3.
La finalul anului 2016, Vintilă obține de la Primăria Sectorului 4 o nouă autorizație pentru adresa Drumul Binelui. Mai mult, Vintilă cu Robert Nica și Florentina Stroe obțin o nouă autorizației pentru Drumul Binelui nr. 9, dar de data aceasta pentru Loturile 1 și 2.
În aceelași an, Vintilă împreună cu Marilena Nica și Robert Nica au mai obținut o autorizație pentru imobilul din strada Jepilor nr. 2.
Pentru această adresă, în august 2017, Consiliul Local al Sectorului 4 a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu pentru un imobil de locuințe colective format din parter, două etaje și mansardă, pe un teren de 1.168 mp aflat în proprietatea familiilor Nica și Vintilă.
Autorizația de construcție a fost emisă de Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță, pe 20 august 2018, pe numele lui Stelian Vintilă.
În 2019, pentru imobilul de pe strada Jepilor nr. 2 s-a emis o nouă autorizație de supraetajare cu 20% pe numele lui Dorin Mihai, alături de care familia Vintilă a construit proiectul „Athos Residence[.
Marea ilegalitate a PUD-urilor lui Piedone
Florian Puiu, un alt membru al Clanului „Sportivilor“, a fost chiar consilier local în Consiliul Local al Sectorului 4 în perioada 2012-2018, din partea PSD.
La început, a făcut parte din comisia pentru amenajarea teritoriului, urbanism, protecția mediului și turism, organ consultativ cu atribuţii de analiză, expertizare tehnică şi consultanţă, care asigură fundamentarea tehnică a avizului arhitectului-şef.
După ce Daniel Băluță a preluat funcția de primar, în 2016, Florian Puiu a preluat șefia comisiei pentru amenajarea teritoriului.
Pe 23 aprilie 2015, Consiliul Local al Sectorului 4 a aprobat hotărârile 95, 96 și 97 prin care s-au aprobat Planurile Urbanistice de Detaliu (PUD) pentru trei terenuri situate pe Drumul Binelui, din Sector 4, terenuri aflate în proprietatea companiei Berser SA.
Atunci, administrația locală a Sectorului 4 era condusă cu mână de fier de primarul Cristian Popescu Piedone, actual edil al Sectorului 5.
Reprezentanții Fundației Eco au atenționat că cele trei PUD-uri nu aveau toate avizele necesare și încălcau legislația de mediu și urbanism.
Mai mult, modificau Planul Urbanistic Zonal (PUZ) în care erau prevăzute unități de învățământ și construcția a 1.800 de apartamente. După modificarea acestor PUD-uri, s-a ajuns la construcția a aproximativ 5.000 de apartamente.
Practic, cele trei PUD-uri au constituit baza legală pentru construirea „Metalurgiei Park“, deci inclusiv a blocurilor ridicate de „sportivii“ Vintilă și Nica.
„Unele blocuri au devenit vile iar unitățile de învățământ au devenit blocuri“, susținea în petiție Niculae Rădulescu Dobroga, președintele Fundației Eco Civica.
Băluță și CGMB au „albit“ PUD-urile ilegale
Șapte luni mai târziu, mai exact pe 25 noiembrie 2015, Inspectoratul Regional de Construcții București Ilfov îi comunica Fundației Eco Civica astfel: în urma unui control de „specialitate efectuat cu privire la respectarea prevederilor legale la avizarea și aprobarea documentațiilor de urbanism PUD mai sus menționate, s-a constatat că aceste documentații de urbanism PUD au fost avizate și aprobate cu încălcarea prevederilor Legii 350/2001 și a Ghidului privind metodologia de elaborare și conținutul – cadru al Planului Urbanistic de Detaliu aprobat prin Ordinul nr. 37/N/08.06.2000“.
Inspectorul șef regional din acea perioadă, Andrei Mihai Arghir, îi anunța pe reprezentanții Fundației că procesele verbale în care au fost menționate toate ilegalitățile au fost trimise la Prefectura București.
Mecanismul prin care
mii de apartamente s-au
construit pe terenuri
cumpărate pe persoană
fizică miroase destul de
tare a ocolire de taxe
Instituție care era obligată să anuleze cele trei Hotărâri ale Consiliul Local S4. Nu s-a întâmplat asta, pentru că PUD-urile au fost „albite“ prin includerea lor în ultimul PUZ al Capitalei, aprobat în 2018 de Consiliul General al Municipiului București.
Conform raportului anual al comisiei pentru amenajarea teritoriului de la S4, din perioada iulie 2016 – iunie 2017, primarul Daniel Băluță a inițiat nu mai puțin de patru proiecte de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru construirea de imobile pe terenurile Berser SA. Și pe aceste terenuri s-au construit blocuri.
Nica, de la grup infracțional la investitor imobiliar
Robert Nica a fost unul dintre fondatorii clanului „Sportivilor“ din cartierul bucureștean Berceni.
Gruparea s-a impus la nivelul Capitalei după ce s-a războit cu un alt clan, cel al „Cămătarilor“. În 2006, mai mulți membri ai clanurilor „Sportivilor“ și „Cămătarilor“ au fost arestați într-un dosar instrumentat de DIICOT. Într-un final, Robert Nica a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru constituire de grup infracțional organizat.
De la bătăi și taxe de protecție, Nica a ajuns să facă afaceri imobiliare. A fost asociat în mai multe proiecte imobiliare dezvoltate în Popești Leordeni, dar marea lovitură a dat-o cu blocurile construite în „Metalurgiei Park“.
De exemplu, familiile Nica, Vintilă și Florentina Stroe au mai obținut în februarie 2019 o autorizație de construcție pentru un ansamblu de locuințe colective cu regim de înălțime P+7E - P+8E, spații comerciale și parcări pe Bulevardul Metalurgiei nr. 61.
Separat, asociații lui, prin firma Top House Residence, aveau în plan să construiască cel puțin 1.000 de apartamente, conform informațiilor din 2017.
La un preț mediu de vânzare de 40.000 euro pe apartament, rezultă că afacerea le-ar aduce încasări de minimum 40 de milioane de euro și un profit pe măsură.
Robert Nica își conduce imperiul imobiliar dintr-o vilă de lux cu piscină, construită în comuna ilfoveană Berceni. Acolo a fost surprins și Antonio Goleac, fiul lui Marian Goleac, fostul șef al ADP Sector 4.
În perioada stării de urgență, Antonio Goleac a fost angajat în urma unui concurs pe funcția de șef al Serviciului de Ordine și Liniște Publică din cadrul Poliției Locale Sector 4.
Vintilă, evaziune fiscală, tunisieni falimentari
Asociatul lui Robert Nica, Stelian Vintilă, a fost implicat într-un dosar de evaziune fiscală în care procurorii DIICOT au estimat prejudiciul la aproximativ 40 de milioane de euro. Capul rețelei a fost Octavian Grecu, zis
„Butoane“, din Giurgiu.
Din gruparea lui „Butoane“ făceau parte zeci de persoane, printre care și ginerele senatorului Cezar Măgureanu, Adrian Sorin Găzdac.
„La activitatea infracţională desfăşurată de către inculpaţii Găzdac Sorin Adrian şi Găzdac Raluca Livia Ioana a contribuit şi inculpatul Măgureanu Cezar Mircea, fost senator în Parlamentul României“, se menționa în comunicatul de presă al DIICOT emis la începutul anului 2013.
În această afacere, Stelian Vintilă, în calitate de patron și administrator al firmei Vintage Transaction, a fost acuzat de procurorii DIICOT de aderare la grup infracțional organizat și o evaziune de 668.000 euro.
INTERLOPI Robert Nica (foto sus, respectiv jos, în piscină, ultimul din dreapta) și Antonio Goleac, fiul lui Marian Goleac (prima foto de jos, în pantofi verzi, și în a doua foto de jos, la mijloc)
Prejudiciul estimat în cazul său reprezintă TVA dedus nelegal din operațiuni fictive, bani pe care i-a solicitat și primit înapoi de la stat.
Judecătorii de la Tribunalul București l-au condamnat în primă instanță la o pedeapsă de opt ani cu executare. Complementar, a mai primit interdicția de a fi administrator, asociat sau acționar la societăți comerciale pe o perioadă de cinci ani.
Însă, cu un an înainte de a începe ancheta DIICOT, Stelian Vintilă a scăpat de firma Vintage Transaction. Oficial, aceasta a fost preluată în 2011 de doi tunisieni, Mohamed Said și Allaeddine Benali.
Pe numele celor doi tunisieni figurează nu mai puțin de 20 de firme, majoritatea radiate sau băgate în faliment. Însă sunt și cinci firme implicate în anchete penale. Una dintre acestea este Colmenar Invest, înființată în anul 2010 de Florin Ivănuș.
Numele companiei apare în dosarul privind evaziunea făcută de clanul „Butoane“, dar și în dosarul de corupție al lui Sorin Blejnar, fostul șef ANAF.
O altă companie aflată sub urmărire penală și preluată de cei doi tunisieni este Samion SRL, cu sediul social în Popești Leordeni.