Bucăți din avioanele A380, scoase la licitație de Airbus. Cât costă o chiuvetă de marmură artificială
Pasionaţii de avioane vor avea şansa de a deţine o bucată din unul dintre cele mai celebre avioane, Airbus SE A380, cel mai mare şi mai spaţios avion de pasageri construit vreodată.
Aeronavă Airbus A380 Foto Wikipedia.org
Începând din data de 13 octombrie, constructorul european de avioane va organiza trei zile de licitaţii la care vor fi oferite aproximativ 500 de bucăţi din avioanele A380. Printre obiectele scoase la vânzare se vor număra lămpi, un bar, cărucioare, scaune, semnalele privind ieşirile de urgenţă sau coşuleţe pentru bebeluşi. De asemenea, cei interesaţi pot licita pentru obiecte de artă create de artişti stradali utilizând diferite componente ale avioanelor A380, precum paletele turbinelor, scrie Bloomberg, potrivit Agerpres .
De exemplu, chiuvetă din marmură artificială de la o cabină de business se vinde pentru 2.000 de dolari.
Cea mai mare parte a obiectelor scoase la licitaţie vor veni de la avionul A380 MSN13, care a intrat în serviciu în anul 2008. Veniturile generate de această licitaţie, organizată de firma Marc Labarbe din Toulouse, Franţa, vor merge spre Airbus Foundation, pentru a ajuta la finanţarea iniţiativelor sale umanitare.
Cel mai mare avion de pasageri din lume, cu până la 544 de locuri şi un un preţ de catalog de 436 milioane de dolari, Airbus A380 a fost lansat în 2007 însă viitorul său a fost afectat de decizia principalului client, compania Emirates, care şi-a redus comenzile, de la 162 iniţial până la 123 de aparate.
Producția s-a oprit anul trecut
Producţia de avioane A380 s-a încheiat în 2021 după ce au fost construite 272 de aparate, comparativ cu peste 1.000 de exemplare cum se prognoza la un anumit moment.
Numeroasele inovaţii oferite de A380, precum duşurile in-flight, au făcut senzaţie în presă dar nu s-au tradus şi în vânzările necesare pentru a continua producţia de A380. O problemă cu A380 este că avionul a fost conceput în anii 1990, când cererea pentru călătoriile cu avionul era în creşterea iar piaţa din China părea sa ofere un potenţial nelimitat. Însă primul exemplar din acest avion a fost livrat clientului abia în 2007, cu doi ani mai târziu decât calendarul convenit iniţial. Iar în 2008, când Emirates a luat în primire avioanele sale A380 a izbucnit criza financiară mondială, ceea ce i-a determinat pe analişti să îşi revizuiască prognozele cu privire la cererea pentru avioane mari.
Sursa: adevarul.ro