„Bucătarul lui Putin”, suspectat de complot împotriva elitei ruse: Planuri politice pentru Rusia post-Putin?

„Bucătarul lui Putin”, suspectat de complot împotriva elitei ruse: Planuri politice pentru Rusia post-Putin?

Oligarhul Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin”, intenționează să profite de popularitatea obținută în Rusia pe fondul războiului din Ucraina și să lanseze o mișcare conservatoare pe care să o transforme mai târziu în propria formațiune politică.

Evgheni Prigojin FOTO EPA-EFE

Evgheni Prigojin FOTO EPA-EFE

Planul lui Prigojin este să ia la țintă elitele economice și politice din Rusia, așa cum procedează în prezent organizația anti-corupție a opozantului Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, scrie portalul Meduza, care citează surse apropiate atât de Kremlin, cât și de acest oligarh în vârstă de 61 de ani.

Pe lângă discursul anti-elite, Prigojin speră să capete capital politic ridicându-se pe un eventual val de nemulțumire față de înfrângerile militare suferite de Rusia în Ucraina.

„Va cultiva o sete de răzbunare pentru înfrângerile militare (...). Cine este de vină că nu am ajuns la Kiev, că am predat Hersonul? Din nou, elitele”, a explicat o sursă Meduza viziunea lui Prigojin.

O altă sursă a descris mișcarea gândită de Prigojin ca fiind un „proiect de nișă conceput pentru majoritatea ultrapatriotiților” care „nu sprijină autoritățile în toate și critică elita, oficialii și afacerile”.

Evgheni Prigojin ar fi ajutat în acest proiect de doi asociați importanți ai lui Putin, și anume frații Iuri și Mihail Kovalciuk, care, potrivit unei surse de la Kremlin, speră să-i arate astfel liderului autoritar al Rusiei că sunt actori importanți în politica internă a țării. Iuri Kovalciuk, în vârstă de 71 de ani, este supranumit „Bancherul personal al lui Putin”. Acesta este unul dintre personajele din anturajul liderului de la Kremlin care a insistat pentru declanșarea războiului împotriva Ucrainei.

Se spune că tocmai planurile politice l-au făcut pe Prigojin să renunțe la obscuritate și să iasă în lumina reflectoarelor cu solicitări pentru „epurări în administrație” ca pe vremea lui Stalin și înăsprirea războiului, critici la adresa Ministerului rus al Apărării, răfuieli politice, mai ales cu guvernatorul Sankt Petersburgului, Aleksandr Beglov, și asumarea posturii de șef al companiei militare private Wagner, cunoscută ca „Armata secretă a lui Putin”.

În ciuda faptului că este acuzat de comiterea unor abuzuri oribile în campania sa de recrutare din închisorile din Rusia, Prigojin pare să aibă sprijinul deplin al Kremlinului. De altfel, Kremlinul pare să ignore atât inițiativele lui Prigojin de subsituire a statului, cum ar fi înființarea unor „miliții populare” în regiunile Belgorod și Kursk, cât și execuțiile macabre din cadrul Wagner, cum e cazul „dezertorului” ucis duminica trecută cu un baros.

„Nu este treaba noastră”, a răspuns luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la o întrebare despre pedepsele aplicate de Wagner împotriva propriilor membri considerați „trădători”.

Prigojin neagă deocamdată că ar avea planuri politice. Într-un comunicat făcut public marți de serviciul de presă al companiei sale, Concord Management, „Bucătarul lui Putin” susține că nu ia în considerare să înființeze „vreun partid sau vreo mișcare”.

„Lucrez și fac ceea ce ar trebui să facă oricine în locul meu”, spune el.

Corespondentul „Le Monde” la Moscova remarcă la rândul său că Prigojin are planuri politice. În acest context, Benoît Vitkine își aduce aminte că prima încercare a lui Prigojin de a intra pe scena politică a fost un eșec. În 2020, Prigojin și-a dorit să se alăture partidului naționalist Rodina („Patria”) în perspectiva alegerilor din anul următor, însă nu a avut succes în acest sens. Între timp, „și-a învățat lecția: mai bine singur la bord”, scrie Vitkine.

„Evgheni Prigojin are tot ce-i trebuie pentru a fi politician în Rusia - asentimentul Kremlinului, un imperiu mediatic, bani și nu anumit sentiment de provocare”, notează corespondentul „Le Monde”.

În slujba lui Putin

La fel ca Putin și ca frații Kovalciuk, Evgheni Prigojin s-a născut la Sankt Petersburg. În 1981, la vârsta de 20 de ani, a fost condamnat la 12 ani de închisoare cu executare pentru tâlhărie, fraudă și implicarea unor adolescenți în furturi. A fost eliberat în 1990, după nouă ani de detenție. Porecla și-a căpătat-o în 2001, după ce l-a servit pe Putin în restaurantul său de lux din Sankt Petersburg. Invitatul de onoare al liderului de la Kremlin era președintele francez de la avea vreme Jacques Chirac.

Evgheni Prigojin servindu-i masa lui Vladimir Putin FOTO Arhivă

Evgheni Prigojin servindu-i masa lui Vladimir Putin FOTO Arhivă

Evgheni Prigojin l-a urmat pe Putin la Moscova, unde a devenit micul soldat bun la toate, însărcinat cu îndeplinirea celor treburilor secrete ale Kremlinului, atât pe plan intern, cât și pe plan internațional. Dar, având în vedere secretomania acțiunilor sale, nimic nu i s-a putut atribui în mod oficial.

În afară de Wagner, Prigojin a fost identificat ca șeful ascuns al unei fabric de troli numită oficial Agenția de Cercetare pe Internet, cu sediul la Sankt Petersburg. Această companie obscură s-a aflat în centrul operațiunii de influențare a campaniei prezidențiale americane din 2016. Însă, la fel ca în cazul Wagner până de curând, Prigojin a refuzat să fie asociat cu fabrica de troli din Sankt Petersburg și a amenințat chiar cu chemarea în judecată a celor care susțin contrariul.

Însă, de la lansarea așa-zisei „operațiuni militare speciale” împotriva Ucrainei, Prigojin a ieșit din umbră și s-a transformat într-o fiară mediatică care mărturisește și pretinde aproape totul, comentează France24. Potrivit unor surse din cadrul administrației prezidențiale a Rusiei, „Bucătarul lui Putin” ar avea aceeași influență la Kremlin ca ministrul Apărării Serghei Șoigu, un adevarsar al său, și ministrul de Externe Serghei Lavrov.

Revanșa gangsterului

Această nouă postură a lui Evgheni Prigojin „este atât surprinzătoare, pentru că a petrecut atât de mult timp negând totul, cât și complet de înțeles”, apreciază Stephen Hall, profesor la Universitatea din Bath (Anglia) și observator al Rusiei post-sovietică.

Pe măsură ce armata rusă dezamăgește, „aparatul de securitate și cel al tehnocraților pierd din credibilitate în ochii lui Vladimir Putin, iar Evgheni Prigojin vrea să profite de acest lucru pentru a-și spori influența politică”, afirmă Jeff Hawn, expert în chestiuni de securitate și consultant extern pentru New Lines Institute, un centru american de cercetare geopolitică.

În pofida numeroaselor relatări precum că Prigojin ar fi un intim maestrului păpușar de la Kremlin, „nu a făcut parte niciodată din primul cerc de consilieri politici”, subliniază Stephen Hall.

O explicație în acest sens poate fi prezumția precum că Prigojin nu ar avea profilul potrivit. El nu a fost membru al Partidului Comunist înainte de destrămarea Uniunii Sovietice, nu are o rețea de influență în serviciile secrete ale Rusiei și nu are sprijin politic în afară de Vladimir Putin. „Este un artizan al propriilor reușite în stil rusesc, adică un gangster care s-a îmbogățit fiind mai nemilos decât ceilalți”, spune Jeff Hawn.

Trecutul de pușcăriaș a fost suficient pentru a fi un servitor din umbră al lui Putin, dar nu și pentru a purta costumul unui consilier politic respectabil și relevant, cu excepția cazului în care războiul ar fi refăcut cărțile „și Prigojin ar vedea în acest lucru o oportunitate de a demonstra că metodele lui funcționează cel mai bine”, afirmă Stephen Hall.

Insistența lui Prigojin de a ieși total din umbră poate fi „semnalul unui război care se dă în culisele puterii”, conchide Jeff Hawn.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...