Bucătărie din secolul al XV-lea şi casă din secolul al XVII-lea, descoperite în Cetatea Târgu Mureş

Bucătărie din secolul al XV-lea şi casă din secolul al XVII-lea, descoperite în Cetatea Târgu Mureş

O bucătărie din secolul al XV-lea şi o casă din secolul al XVII-lea au fost descoperite în Cetatea din Târgu Mureş în ultimele două luni, în urma lucrărilor de reabilitare şi modernizare a acesteia, consilierii locali alocând 250.000 de lei pentru conservarea primară a siturilor.

Bucătărie din secolul al XV-lea şi casă din secolul al XVII-lea, descoperite în Cetatea Târgu Mureş (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan, a solicitat şi a primit, marţi, de la Consiliul Local Târgu Mureş, fonduri suplimentare, în valoare de 250.000 de lei, pentru conservarea primară a unor situri care au fost descoperite în cetatea din municipiu în ultimele două luni, în urma lucrărilor de reabilitare şi modernizare a acesteia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Este vorba despre o bucătărie din secolul al XV-lea şi o casă din secolul al XVII-lea, rare pe plan naţional.

Soos a precizat, miercuri, că a cerut bani de la Consiliul Local pentru conservarea primară a acestora, având în vedere că proiectul de reabilitare şi modernizare a cetăţii va fi finalizat în acest an şi nu putea, având în vedere stadiul lucrărilor, să mai ceară suplimentări de sume de la Comisia Europeană.

"În ultimele două luni, s-au descoperit două situri inedite pe plan naţional. Lângă biserica reformată s-a descoperit o bucătărie de secol XV, o clădire, o anexă a mănăstirii franciscane care a funcţionat aici 250 de ani. Din acest punct de vedere, clădirea, de circa 100 de metri pătraţi, este unicat în ţară. (...) Mai este o construcţie de secol XVII, o casă orăşenească cu două unităţi, două camere, una deservea bucătăria, cealaltă era probabil camera de zi şi de dormit, cu toate construcţiile aferente, sobele care o împodobeau şi se aflau în incinta casei", a declarat Soos.

El a adăugat că le mulţumeşte consilierilor locali pentru alocarea sumei cerute din rezerva bugetară, pentru ca "aceste structuri să fie într-adevăr salvate şi păstrate pentru posteritate, având în vedere raritatea lor".

"Deci va fi făcută conservarea primară, după aceea vom vedea cum se va efectua... este vorba de 250.000 de lei, o sumă suficientă pentru conservarea, restaurarea ruinelor şi vom vedea ce propuneri vor fi pentru eventualele reconstrucţii", a arătat el.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 E oficial că se putea mai rău, a rămas candidat Căcărău...

2 VIDEO Câtă nesimțire! / Bolojane, te-ai văzut cu sacii în căruță și-ai început să-ți arăți caracterul?

3 Iftime l-a mirosit pe Bolojan? / Prima demisie de la vârful PNL după formarea Coaliției cu PSD-UDMR și minorități

4 Foarte interesante amănunte...

5 Voi ați citit ce scriu prestigioase publicații occidentale despre decizia CCR de anulare a prezidențialelor în România?