„Buba” războiului a ajuns în Rusia/Străzi goale, case în ruină, acoperișuri în flăcări

„Buba” războiului a ajuns în Rusia/Străzi goale, case în ruină, acoperișuri în flăcări

Regiunea Belgorod a devenit brusc, pentru mulți ruși, o zonă de conflict activ. Orașul Șebekino este în mod regulat bombardat. Clădiri întregi aproape că nu mai există acolo, dar locuitorii încă rămân. Mulți nu pot pleca: transportul public nu funcționează, comunicarea dispare periodic și trebuie să se ascundă de bombardamente oriunde pot. FSB-ul local încearcă să identifice trăgătorii și se plânge de lipsa de ajutor din partea centrului. Autoritățile pretind că totul este sub control, în timp ce grupurile de spionaj și diversiune din Ucraina fac legea în satele rusești de frontieră. Ignorarea manifestă din partea mass-mediei de stat i-a înfuriat chiar și pe cetățenii loiali autorităților. Corespondenta The Insider s-a aflat sub bombardamente în Șebekino și s-a găsit, pentru scurt timp, în mâinile forțelor de securitate, care o confundaseră cu un trăgător din forțele armate ucrainene (FAU).

  • Un reportaj The Insider (în rusă – AICI , în engleză – AICI )

„Oricine care face poze aici este potențial un observator FAU”

„Suntem foarte conștienți de atitudinea care emană de la Moscova față de noi. Ei ne tratează ca și cum am fi un simplu sat. Ei nici măcar nu se pot obosi să pronunțe corect numele orașului nostru, ortografiindu-l greșit, cu Щ!”, spune un bărbat, probabil un ofițer FSB, exprimându-și indignarea în orașul de graniță Shebekino. „Scot rahatul din noi și totuși știrile abia dacă ne spun ce se întâmplă aici!”

Stăm la subsolul secției de poliție Șebekino. Aici m-au adus după ce am încercat să surprind o fotografie cu o fereastră spartă într-un salon de înfrumusețare situat pe strada principală. Deși obuzul a aterizat la Casa de Cultură, forța exploziei a spulberat geamuri în clădiri la câțiva metri distanță. Brusc, la fața locului a apărut personal militar. „Oricine care face poze aici este potențial un observator FAU”, au spus militarii în timp ce mi-au confiscat telefonul și pașaportul, m-au urcat într-un vehicul, m-au condus la secția de poliție și m-au condus la subsol. Nu este sigur dacă a fost intenționat ca un act de intimidare sau ca un mijloc de a căuta adăpost de bombardamentele în curs. Numai în acea zi, Șebekino a îndurat patru incidente de bombardare, iar zgomotul neîncetat de sus părea fără sfârșit.

În urma impactului unui alt proiectil din apropiere, subsolul se scufundă în întuneric, pe măsură ce luminile încetează să mai funcționeze. În ciuda lipsei de iluminare, interogatoriul continuă. Ofițerii, care nu s-au obosit să se prezinte, încep să caute orice potențial contact ucrainean și examinează îndeaproape fotografiile găsite pe telefonul meu deblocat. Încercările lor de a colecta probe de ADN și amprente sunt îngreunate de pagubele cauzate de bombardamentele care fac dificilă operarea echipamentului necesar. Cu toate acestea, pe măsură ce conversația avansează, ea devine mai puțin formală. Comportamentul ofițerilor se înmoaie atunci când descoperă în corespondență dovezi care confirmă identitatea persoanei din fața lor ca fiind un jurnalist autentic. În această situație particulară, ei au puțin interes pentru mine, ca jurnalist.

Dimineața, în Șebekino / Sursa: The Insider

„Nu avem timp cu asemenea jocuri. Ne confruntăm cu un război real aici, nu cu jurnaliști. Voi, cei de la Moscova, nu aveți habar ce faceți”, mârâie un ofițer frustrat, care nu s-a identificat niciodată. Deși încearcă să evite critica directă la adresa autorităților, eșuează lamentabil. Precum mulți locuitori din regiunea Belgorod, forțele de ordine locale sunt evident furioase din cauza indiferenței Kremlinului față de situația critică din regiunea de frontieră și de lipsa de asistență. Înfuriat, interlocutorul meu se plânge că în regiunea Belgorod „nici măcar legea marțială nu a fost impusă”. După aproape patru ore, mă eliberează în cele din urmă din beci.

„Oficial, au numit-o operațiune antiteroristă, dar s-a renunțat. Acum, nu există niciun regim special în vigoare. Dar noi continuăm să acționăm ca și cum ar fi”, astfel încearcă un polițist să justifice motivele reținerii mele, percheziției și interogării.

Ieșind din secția de poliție, un ofițer mă însoțește până la mașina mea, care este parcată pe una dintre alei, în afara Spitalului Șebekino. „Ar fi bine să scrieți despre provocările cu care ne confruntăm în îndeplinirea atribuțiilor noastre aici. Nimeni nu scrie niciodată despre asta”, spune ofițerul de poliție, cu frustrare. În timpul în care am fost închisă în beci, centrul orașului s-a transformat: sticle sparte împânzesc acum trotuarele, iar nori de fum negru se ridic din spatele secției de poliție. Fapt remarcabil, în doar trei zile, chiar și secția de poliție în care fusesem interogată avea să devină ținta unui atac.

Centrul localității Șebeniko, după bombardament / Sursa: The Insider

„Donețkul nostru rusesc sau Mariupol”

Impactul războiului lui Putin a devenit evident în Șebekino încă de la declanșarea așa-numitei „operațiuni speciale”. Districtul fusese supus bombardamentelor regulate începând cu 24 februarie 2022, deși inițial erau considerate atacuri de represalii izolate. Regiunea Belgorod a servit ca rampă de lansare pentru ofensivele în direcțiile Harkov și Sumî, iar echipamente militare ruse erau frecvent amplasate în câmpuri, „livezi” și în apropierea așezărilor, inclusiv sistemele de artilerie utilizate pentru bombardarea teritoriului ucrainean. Escaladarea dramatică a luat prin surprindere Șebekino. Chiar și recent, pe 25 și 26 mai, orașul rămăsese relativ liniștit, doar zgomote izolate răsunând prin cer. Locuitorii le atribuiau unei „operațiuni de apărare aeriană” și le acordau puțină atenție. Copiii continuau să se joace pe străzi, iar locuitorii în vârstă își petreceau liniștiți timpul pe bănci. Cu toate acestea, în dimineața zilei de 27 mai, orașul a fost zguduit de sirena zgomotoasă. Deși abia se auzea în centrul orașului, exploziile produse direct deasupra nu au mai putut fi ignorate. Șebekino a suferit patru runde de bombardamente în acea zi, intensitatea atacurilor escaladând cu fiecare zi ce trecea.

În timp ce conduc pe strada Lenin, bombardamentele se reiau, ceea ce ne determină să parcam mașina și să căutăm rapid adăpost. Urmând săgețile care indică „adăpost”, ne îndreptăm către o curte învecinată, doar pentru a descoperi că ușa de la beci este încuiată. Așteptăm anxioși câteva minute, sperând că va veni cineva cu cheile ca să deschidă adăpostul. Între timp, observ un grup de femei care se agață de ușa de la intrare, realizând că este singurul refugiu disponibil în această curte, în timpul bombardamentelor. Femeile ne fac semn să ne alăturăm lor și intrăm rapid. Brusc, o explozie răsună deasupra noastră, făcând ca toată lumea să țipe de frică.

Localnici în „adăpost” / Sursa: The Insider

„Cine ar putea fi? Forțele noastre sau ale dușmanului?”, întreabă o femeie, privind de pe verandă. Mulți locuitori în vârstă din regiunea Belgorod comunică în surjik, o combinație de limba rusă și limba ucraineană. „Dacă auzi un sunet de șuierat, probabil că sunt ucraineni. Dar dacă e doar un zgomot puternic, de bum-bum, atunci sunt forțele noastre care lovesc din regiune. Când auzi șuieratul, este mai periculos, e o posibilă lovitură directă”.

Conform localnicilor, „forțele noastre” au poziționat echipamente militare în apropiere de Șebekino. Judecând după sunete, aceste forțe operează la doar câțiva kilometri distanță. În vara precedentă, vehicule militare erau prezente chiar în interiorul orașului. Camioanele Ural și KamAZ erau staționate direct în curtea Spitalului Șebekino, transformându-l într-o bază militară considerabilă. Militari înarmați cu puști automate păzeau intrările în unitate, permițând accesul doar celor cu acte de identitate corespunzătoare. Cu toate acestea, spitalul este acum pustiu. În urma intensificării bombardamentelor, pacienții au fost evacuați la Belgorod, doar câțiva medici rămânând în urmă.

O altă locuitoare se apropie grăbit de intrarea noastră. În acea dimineață se afla în grădina sa de legume. Se obișnuise cu frecventele „explozii” din cer. Cu toate acestea, după ce zgomotul s-a intensificat și a devenit profund neliniștitor, și-a rugat fiul să vină să o ia din Șebekino. „Totul este o chestiune de noroc aici, în cele din urmă. Este doar noroc”, spune femeia. „Desigur că lucrurile erau mult mai liniștite înainte. Nu ne-am așteptat niciodată la așa ceva.

Șebeniko / Sursa: The Insider

Raportul guvernatorului Gladkov din 28 mai indica faptul că districtul Șebekino fusese lovit de 116 proiectile. Cu toate acestea, până pe 30 mai, numărul acestora a ajuns la 215, iar pe 1 iunie, a fost raportat un record incredibil de 850 de proiectile. Pe 2 iunie, s-au înregistrat încă 371 de proiectile. Atât Shebekino însăși, cât și satele de frontieră Novaya Tavoljanka și Murom duc greul acestor atacuri. În vara precedentă, armata rusă a înființat o mare stație de reparații și întreținere pentru echipamente militare între satele Murom și Arhanghelsk. Acest loc se remarca prin prezența sistemelor de lansare multiplă a rachetelor (MLRS) și a altor vehicule de luptă în timpul ocupației regiunii Harkiv.

Spre sfârșitul lunii mai, găsirea adăpostului în magazinele din oraș era încă o opțiune viabilă. Aproape toate clădirile cu ferestre mari de sticlă erau întărite cu saci de nisip pentru a proteja împotriva spargerii sticlei, cauzate de proiectile sau de undele de șoc, reducând riscul de răniri. În plus, multe magazine renunțaseră să-și închidă beciurile în așteptarea unor bombardamente ulterioare. Însă după câteva zile, situația s-a schimbat și magazinele și-au închis ușile.

Sursa: The Insider

Șebekino are acum străzi pustii, cu case în ruină și acoperișuri în flăcări. Daunele se extind la blocurile de apartamente, case private, structuri administrative, un cămin studențesc, două afaceri și numeroase vehicule. Orașul a suferit mai multe zile fără electricitate sau apă, în timp ce transportul public și serviciile de telefonie mobilă rămân indisponibile. Cozi lungi s-au format la stațiile de alimentare cu carburant, pe 1 și 2 iunie, deoarece accesul în oraș a fost blocat din toate direcțiile, fiind puternic păzit de brigăzi militare întregi. Până pe 1 iunie, era încă posibil să se ajungă în Șebekino prin satul Titovka, dar chiar și acea rută a fost acum blocată.

„Întregul oraș este pustiu, totul este în flăcări, fumul se ridică peste tot, iar acești câini flămânzi, probabil lăsați în urmă de oameni, caută hrană. Este o priveliște teribilă”, spune un locuitor care a reușit să părăsească Șebekino pe 2 iunie. „Orașul nostru, odată frumos și imaculat, acum seamănă cu un Donețk sau Mariupol rus, sacrificat pentru scopurile lor iresponsabile”, reflectă, întristat, Vadim, un localnic din Șebekino. Acesta și-a început cariera medicală la Spitalul Novaia Tavoljanka, dar acum nu mai știe dacă poate ajunge acolo. Orașul se confruntă cu bombardamente neîncetate, iar confruntările cu soldații ucraineni s-au intensificat și mai mult. „Mă tem că Tavoljanka poate înceta să mai existe în viitorul apropiat”, afirmă el.

Ostatici în Șebekino

Shebekino a fost primul oraș rus ai cărui locuitori au început să fie evacuați din cauza războiului declanșat de Putin, deși oficial nu s-a anunțat o evacuare. Cu toate acestea, deoarece orașul a fost închis, părăsirea lui a devenit pentru mulți o adevărată provocare.

Sursa: The Insider

Pe 1 iunie, autoritățile au organizat autobuze pentru evacuarea locuitorilor din Șebekino către Belgorod. Cu toate acestea, autobuzele erau staționate în afara orașului, ceea ce însemna că oamenii trebuiau să ajungă pe cont propriu acolo. Unii locuitori au trebuit să parcurgă câțiva kilometri pe jos pentru a ajunge în locația desemnată. Aceasta însemna că persoanele în vârstă și cele cu mobilitate redusă au rămas expuse focului continuu în primele 24 de ore. Din cauza intrărilor sigilate în oraș, rudele lor nu au putut veni să-i recupereze. Drept răspuns, locuitorii din Șebekino au înființat grupuri de chat pentru întrajutorare, pentru evacuarea părinților și a animalelor de companie din zonă.

„Luați-ne departe de acest oraș, vă rugăm; avem copii, iar mama este bolnavă. Ce să facem??? Cineva să ne ajute!!!?? Vă rog!!!!”, implora o locuitoare din Șebekino, pe un chat. Există zeci, dacă nu sute de astfel de mesaje.

„Părinții au rămas acasă, ieri nu au putut pleca, deoarece nu există nicio modalitate de a face un apel telefonic. Nu ni se permite să intrăm în oraș, iar ei nu au cum să plece<…>> ?? Nu există comunicare, nicio modalitate de a-i contacta pe părinții noștri”, a scris Iulia, pe unul dintre chatroom-urile Șebekino.

„Ieri după-amiază, mătușa mea a suferit un accident vascular cerebral. Dar nu vine niciun ajutor. Când încerc să sun la ambulanță, apelurile mele sunt transferate la apărarea teritorială sau biroul primarului. Ne-am înscris pentru evacuare, dar nu se întâmplă nimic”, scrie Maria. „Am încercat peste tot. Ne spun să așteptăm. Vă rog ajutați-mă să-mi iau mătușa din Șebekino la Belgorod pentru îngrijiri medicale!”.

Locuitori din regiunea Belgorod, puși pe drumuri / Sursa: The Insider

Vladimir Finogenov, unul dintre voluntarii din Belgorod implicați în evacuări, a povestit că nu li se permite întotdeauna să intre în Șebekino: pe 1 iunie a reușit să intre de două ori, dar a treia oară nu a fost posibil. Un alt voluntar, Iulia Nemcinova, a spus că unii oameni nu sunt lăsați să plece din oraș de către propriile lor rude.

„Ieri, un măgar nu i-a permis soției să plece cu cei doi copii. Am vorbit, am explicat clar, astăzi au fost scoși”, povestește Iulia. „Astăzi am transportat o femeie, mi-a spus că a dezlegat câinii, a mângâiat pisicile, le-a făcut cruce și a plecat. Nu am putut lua legătura cu o altă femeie, era imobilizată, rudele i-au luat cheile și au plecat, lăsând-o închisă în apartament. Nu știu cum s-a ajuns la asta”.

Pentru două locuitoare, încercarea de a pleca pe cont propriu s-a încheiat tragic: pe 2 iunie au căzut sub bombardament și au murit în zona localității Maslova Pristan, între Șebekino și Belgorod. Oamenii dintr-o a doua mașină au suferit răni.

„Locuitorii satului Murom din districtul Șebekino au rămas fără electricitate timp de opt zile, iar în satul vecin, Ziborovka, au stat așa patru zile”, relatează, preocupați, localnicii, pe rețelele sociale. „Autoritățile par să tragă de timp în ceea ce privește organizarea evacuărilor – nu există actualizări sau răspunsuri clare. Oamenii care pot își iau soarta în propriile mâini și pleacă. Pentru a agrava situația, în sat există întreruperi intermitente ale comunicațiilor”. În conversațiile online, oamenii caută voluntari care să hrănească animalele care au fost lăsate legate. Cu toate acestea, nu doar câinii și pisicile au nevoie de ajutor; unii oameni caută ajutor pentru hrănirea găinilor și caprelor.

„Suntem o familie formată din trei adulți și un copil de 7 ani, din Maslova Pristan, în districtul Șebekino. Avem mai multe animale de fermă – 14 capre, 30 de găini, nouă câini mici prietenoși și două pisici. Căutăm cu disperare un nou loc de cazare, preferabil o casă privată, care să poată găzdui atât familia noastră, cât și animalel”, se poate citi într-un apel de ajutor. Cu toate acestea, există oameni care se deplasează mai ușor în regiune chiar și decât rezidenții din Belgorod, cel puțin în satele de la graniță – aceștia sunt membrii grupurilor de diversiune-recunoaștere ucrainene (GDR) și luptătorii Corpului Voluntar Rus (CVR). Apariția lor nu-i surprinde prea mult pe localnici.

Fum, la o ieșire din Șebekino / Sursa: The Insider

Nu o graniță, ci o ușă de deschisă

„Granița noastră nu este doar ca o sită, este complet deschisă! Este ca o lenjerie intimă care nu acoperă nimic. Situația este aceeași aici”, spune Evgheni, din Belgorod, incapabil să-și ascundă frustrarea. Cu 16 ani în urmă, el a venit în regiune din Norilsk să-și viziteze socrii și a simțit că este cel mai bun loc de pe Pământ: o casă spațioasă, un climat excelent și doar 60 de kilometri distanță de Harkov, în Ucraina. Obișnuiau să meargă în Ucraina ca și cum ar fi fost a doua casă, considerând că este accesibil și convenabil să zboare în Europa și Asia. Cu toate acestea, acum cuplul planifică să se mute în Penza, de nevoie. „Părinții și copiii noștri au fost deja trimiși departe. A trebuit să iau concediu. Ei au plecat direct de la fabrică. Dar mi-e frică să rămân, mai degrabă îmi pierd banii decât viața”, spune soția lui Evgheni. Ne aflăm la o ieșire din Șebekino, lângă stația de gaz, nefuncțională, a Gazprom. Este o deviere destul de neplanificată, deoarece întâmpinăm dificultăți cu orietnarea în zonă din cauza lipsei de comunicații. GPS-ul nostru pare să se fi rătăcit, îndrumându-ne către granița ucraineană în loc să ne ghideze spre Belgorod. Este la doar trei kilometri distanță de aici, există o intersecție în apropiere și virajul care duce spre Volceansk, care în cele din urmă ajunge la punctul de control de frontieră Șebekino. Conform rapoartelor media, chiar în acest loc, în dimineața zilei de 1 iunie, a avut loc o presupusă încercare de trecere a graniței dinspre Ucraina, rezultând o bătălie cu tancuri.

Intersecție și drumul către Volceansk, conuri Wagner în dreapta, fortificații goale în depărtare / Sursa: The Insider

Intersecția care duce la Punctul de Trecere al Frontierei Multilaterale Șebekino (MAPP) pare pustie. Odată un punct de control aglomerat, acum stă abandonat. Tot ce a rămas sunt buncăre goale, o barieră ridicată, un panou vechi cu inscripția „control vamal” și o grămadă de conuri de beton impunătoare, cunoscute sub numele de „dinți Wagner”.

Aceste conuri au fost folosite inițial la construcția „Liniei Wagner”, o fortificație de-a lungul graniței cu Ucraina. Interesant este că, pe măsură ce tensiunile au escaladat între companiile militare private (PMC-uri) precum Wagner și Ministerul Apărării, mass-media de stat a schimbat numele și a început să se refere la fortificație drept „Linia de Apărare Belgorod”. De la acest punct de observație, poți arunca o privire asupra structurii fortificate. Cu toate acestea, fortificațiile în formă de conuri, în ciuda prezenței lor, nu par să descurajeze infiltrarea în regiune. Formațiunile de voluntari ruși asociate cu FAU (Forțele Armate Ucrainene) distribuie în mod regulat fotografii și videoclipuri din așezările de graniță rusești. Cu toate că adesea nu dezvăluie locația exactă, cu ajutorul platformelor precum Google Maps pot fi uneori identificate zonele înfățișate, în special atunci când e vorba de o filmare aeriană.

Sursa: The Insider

De exemplu, înregistrarea video realizată pe 1 iunie dezvăluie presupusa distrugere de echipament militar ascuns de armata rusă în satul Novaia Tavoljanka, mai exact pe strada Pesceanaia. De asemenea, Legiunea Rusia Liberă a distribuit o fotografie cu un tanc purtând un steag alb-albastru-alb, realizată la capătul străzii Zarecinaia în același sat. Este important de menționat că distanța de acolo până la granița ucraineană este de aproximativ 500 de metri, iar în așezările înconjurătoare frecventate de Corpul Voluntarilor Ruși nu au fost implementate măsuri de relocare. Mesajele de pe rețelele de socializare ale locuitorilor din Belgorod evidențiază îngrijorarea că cei aproximativ 5.000 de locuitori ai satului Novaia Tavoljanka sunt efectiv folosiți ca scuturi umane pentru armata rusă.

Pe baza înregistrărilor video distribuite de Legiunea Rusia Liberă, pare că soldații ruși caută adăpost în casele localnicilor. Mai mult, au poziționat vehicule blindate BMP și tancuri în apropierea grădinilor și chiar direct în fața clădirilor rezidențiale. Între timp, Corpul Voluntarilor Ruși susține că armata rusă este cea care bombardează satele de la graniță, pretinzând că vizează pozițiile Corpului Voluntarilor Ruși.

Un tanc aparținând probabil Corpului Voluntarilor Ruși, în Novaia Tavoljanka / Sursa: The Insider

Gardianul de la stația de benzină pare neafectat de încercările de a pătrunde prin punctele de control de la graniță. Conform lui, ucrainenii intră frecvent în regiune fără a întâmpina obstacole și se întorc liniștiți, în timp ce autoritățile ruse par lente în fortificarea frontierei.

„Vin și pleacă de zici că e curtea lor. Este ca și cum granița ar fi o ușă deschisă”, se plânge gardianul. „Chiar zilele trecute, în timpul turei mele de dimineață, arunc o privire în depărtare și observ ceva strălucind în soare la aproximativ un kilometru distanță. Așa că-mi concentrez privirea și ce văd? Este o camionetă. Mă întorc și ei încep să tragă, fie cu o mitralieră, fie cu un lansator de grenade, nu pot să spun sigur. Trag și apoi stau acolo înainte de a se retrage încet. Nu le e frică de nicio ripostă, pentru că știu că nu se va întâmpla”.

Pe măsură ce stăm acolo, sunetele exploziilor răsună din ambele părți. Câteva mașini care trec pe lângă noi accelerează cât pot de tare, trecând cu viteză prin intersecție către Valuiki sau Belgorod. „Se pare că se întâmplă ceva”, arată gardianul spre câmp, unde fum alb se înalță în aer. În acel moment, primim o notificare pe telefon de la Sistemul de Răspuns și Prevenție a Situațiilor de Urgență; acele mesaje text avertizează cu privire la bombardamente sau amenințări cu rachete. În ambele cazuri, mesajul sfătuiește să ne adăpostim, dar de data aceasta decidem să ne îndepărtăm de zona deschisă, departe de graniță și de punctul de trecere a frontierei multilateral de la Șebekino.

„Fetelor, haideți să nu aducem în discuție subiectul recruților”

Frontiera de pe partea regiunii Belgorod, în fața Ucrainei, este păzită de recruți care deseori nu beneficiază de o pregătire adecvată. Din nefericire, din când în când, aceștia devin victime ale conflictului în curs. De exemplu, în data de 1 iunie, s-a raportat că patru persoane, inclusiv doi recruți din Ekaterinburg, au fost ucise sub focul inamicului. În luna ianuarie, un recrut din Tiumen și-a pierdut, de asemenea, viața în urma bombardamentelor. Potrivit legii, recruții nu ar trebui să fie trimiși la operațiuni de luptă, ci să păzească frontiera. Cu toate acestea, în ciuda absenței unei stări de urgență sau a legii marțiale în regiunea Belgorod, realitatea din teren o prezintă ca una dintre cele mai intense zone de conflict, în ciuda lipsei de recunoaștere oficială a existenței unui război.

Responsabilitatea de a contracara încercările de pătrundere a frontierei, în apropierea punctului de control Șebekino și în Graivoron, a revenit recruților care îndeplinesc funcția de paznici de frontieră. Potrivit canalelor de propagandă „Doi maiori” și „Notițele Veteranilor”, aproximativ 20 de paznici de frontieră și până la 20 de recruți din Forțele Armate Ruse au fost implicați în luptele din Șebekino. „Din nou, vedem recruți și paznici de frontieră angajați în luptă! Cerem ca tinerii noștri să fie retrasi din zona de conflict! Acesta este un război real, în cele din urmă!”

Astfel de mesaje inundă conturile de social media ale guvernatorului regiunii Belgorod. Cu toate acestea, până în prezent nu s-a primit niciun răspuns. Din contră, Nina Ostanina, deputată în Duma din partea Partidului Comunist și președintă a Comisiei pentru Familie, Femei și Copii, a făcut un apel pentru trimiterea recruților să păzească frontiera. Practic, ea sugerează trimiterea lor într-o zonă activă de conflict.

Un mesaj al voluntarilor de la Belgorod postat într-un chat pentru a ajuta spitalele și armata rusă / Sursa: The Insider

Problema recruților care participă la războiul cu Ucraina este considerată un subiect tabu pe canalele rusești de pe Telegram. Este strict interzis să se discute despre acest subiect pe chat-urile locale de voluntari care sprijină armata rusă. Sunt permise doar contribuțiile pentru asistență, în timp ce conversațiile care pun sub semnul întrebării legitimitatea trimiterii recruților la război sunt suprimate.

„Fetelor, haideți să nu abordăm subiectul recruților”, scrie un administrator al chatului. „Am avut discuții extinse pe acest subiect înainte, iar acum trebuie să ne concentrăm asupra sarcinilor pe care le avem. Toți avem treabă importantă de făcut”. În chat-urile regionale dedicate sprijinirii recruților sunt abordate nevoile specifice ale acestora. Precum în cazul celorlalți membri ai armatei ruse, le lipsesc articole de igienă personală, unelte, generatoare, echipamente, binocluri, camere de termoviziune, lunete și drone.

„Recruții noștri au nevoie urgentă de tricouri în diferite culori și încălțăminte. Nu au avut posibilitatea să-și schimbe hainele, așa că este crucial să le oferim cel puțin un set de haine curate. De asemenea, unii dintre ei au nevoie de încălțăminte adecvată, deoarece poartă în prezent bocanci uzați”, scrie Elena, unul dintre utilizatorii chatului.

„Stăm la subsol de trei zile, se pare că Donețkul este mai important pentru țară”

Locuitorii din Belgorod sunt și mai abătuți de lipsa de acoperire în mass-media de stat a situației din regiunea lor. În timp ce oamenii din Șebekino erau supuși bombardamentelor și căutau adăpost, canalele federale raportau în mod extensiv despre presupuse victorii ale armatei ruse în apropierea localității Avdiivka, situată în regiunea Donețk, din Ucraina.

Tatiana, din Șebekino, își exprimă frustrarea pe rețelele sociale, afirmând: „Nimănui nu-i pasă de noi. Am fost închiși în subsol timp de trei zile, iar copilul meu este terifiat și nu poate vedea ce se întâmplă în afara casei. Din păcate, se pare că Donețkul este mai important pentru țară decât bunăstarea noastră”

Konstantin Selivanov scrie furios: „Ne bombardează de dimineață, totul e în flăcări. Și principalele canale de televiziune par să nu recunoască nici măcar existența Șebekino”.

Sursa: The Insider

Pervîi Kanal a alocat doar un minut pentru relatări despre multiplele atacuri cu artilerie din 27 mai. Pe măsură ce utilizatorii și-au exprimat îngrijorările pe platformele de socializare ale canalului, cerând o acoperire mai mare a situației, administratorii au răspuns aparent prin adăugarea cuvântului „Șebekino” la lista lor de cuvinte interzise. Comentariile care menționau localitatea erau eliminate rapid. Drept răspuns, utilizatorii plini de resurse au început să scrie „Șebekino” folosind alfabetul latin pentru a ocoli filtrul, dar în cele din urmă comentariile au fost dezactivate în întregime. În încercarea de a atrage atenția mass-mediei federale, rețelele sociale din Belgorod au inițiat flash mob-uri folosind hashtag-urile #șebekinoetorossiya și #zașebekino. Locuitorii au distribuit postări și mesaje cu cereri de ajutor, folosind expresii precum: „Au devastat jumătate din oraș. Nimeni nu vine în ajutorul nostru. Rușilor, vă rugăm să ne ajutați”, după cum a scris o localnică disperată, solicitând ca mesajul ei să fie răspândit și distribuit pe scară largă.

Eforturile locuitorilor din regiunea Belgorod par să fi dat roade, deoarece canalele de televiziune federale au început să abordeze situația din Șebekino și să-i acorde mai mult timp de antenă. Cu toate acestea, unii locuitori au simțit că ar fi fost mai bine dacă posturile ar fi rămas tăcute. În programul „Soloviov Live”, deputatul rus Gurulev a cerut „înăbușirea și distrugerea [dușmanului]… inclusiv Șebekino… inclusiv cu bombe planante”, aparent considerând că este un oraș ucrainean. În emisiunea politică, „60 de minute”, difuzată de canalul Rossiya-1, „experții” lui Putin nu au pronunțat corect numele orașului, referindu-se la el ca „Șmiakino” sau „Șimekino”.

Locuitorii orașului nu s-au abținut să-și exprime gândurile pe rețelele sociale, folosind un limbaj dur, pentru a-și exprima nemulțumirea față de vorbitori. Comportamentul disprețuitor al mass-mediei de stat nu numai că i-a supărat pe localnici, chiar și pe cei loiali, dar i-a lăsat și cu sentimentul de a fi abandonați și ridiculizați, ca și cum ar fi doar niște pioni folosiți ca scut uman. Impactul acestei atitudini asupra cotelor de aprobare a activității autorităților din regiune rămâne de văzut, dar este puțin probabil să vedem o creștere a acestor cote.

„A fost amuzant să vezi cum, după anunțarea mobilizării, pe străzi se aflau mașini cu autocolante Z smulse”, spune Cristina <nume schimbat – The Insider>, o jurnalistă de la un ziar din Belgorod. Ea crede că mobilizarea a avut un impact asupra stării de spirit a locuitorilor. În ultimul an, Belgorod, unde ne-am întâlnit cu Cristina, pare să fi suferit schimbări semnificative. Pe diversele grupuri online de voluntariat, administratorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la scăderea donațiilor. Panourile publicitare patriotice, de tipul „Pentru Putin” și „Pentru Rusia”, care prevalau în trecut, au fost înlocuite cu afișe care încurajează oamenii să se alăture serviciului militar pe contract. Prezența autocolantelor Z pe ușile magazinelor, pe ferestrele clădirilor din centrul orașului și în tot orașul a scăzut semnificativ în comparație cu acum un an, când erau expuse în mod evident la fiecare colț de stradă. Acum, se pot vedea indicatoare cu inscripția „adăpost” pe fiecare casă.

Intrarea într-un adăpost este imposibilă fără mască de gaz

Bombardamentul din Șebekino a ridicat preocupări în ceea ce privește disponibilitatea adăposturilor în Belgorod. La prima vedere, numărul indicatoarelor sugerează că autoritățile au tratat această problemă cu seriozitate. Cu toate acestea, a devenit evident că aceste indicatoare nu erau decât desene pe pereți, punând sub semnul întrebării existența reală a adăposturilor funcționale. Caut un adăpost în blocul în care închiriez. Blocul se află pe Bulevardul Narodnîi, din centrul Belgorodului. Anul trecut, această zonă a fost bombardată, soldându-se cu pierderea a cinci vieți, distrugerea a aproximativ 40 de case particulare și avarierea mai multor blocuri de apartamente. Cu toată gravitatea situației, proprietarul apartamentului în care locuiesc nu știe cum să acceseze adăpostul sau cine deține cheile pentru subsol.

Indicatoare de adăpost, în Belgorod / Sursa: The Insider

„Adăpostul” pare să fi rămas descuiat o perioadă destul de lungă. Ușa are o înălțime de abia un metru și jumătate și este de asemenea blocată de mizerie și pietre. Un miros înfiorător emana din subsolul sigilat.

Datorită unui muncitor de utilități amabil, reușesc să obțin acces la așa-numitul „adăpost”. Cu toate acestea, sentimentul de regret mă cuprinde rapid. Avertismentul vecinului meu a fost perfect corect: fără o mască de gaze, o persoană poate cu greu rezista un minut acolo jos, doar atât cât își poate ține respirația. Muncitorul de la utilități, care a accepta,t amabil, să mă însoțească, a ales, înțelept, să rămână în afara adăpostului. Aproape că nu mai trebuie spus că este practic imposibil să stai în acest adăpost. Interiorul este slab luminat, lipsit de orice sursă de apă pentru o ședere prelungită, fără bănci și fără ventilație corespunzătoare.

Interiorul unui adăpost de pe bulevardul Narodnîi, din Belgorod / Sursa: The Insider

Încerc să aflu cum stau lucrurile în curtea vecină, care se află și ea în centrul Belgorodului. „Sunt complet în ceață în privința locului în care să merg în cazul în care se întâmplă ceva. Nu avem nicio instrucțiune sau plan scris. Măcar vecinul de alături are un subsol. Înainte era un anunț cu informații de contact pentru obținerea cheilor, dar s-a șters. Ei bine, cred că va trebui să mergem unde fug toți ceilalți”, spune un localnic. În altă parte, dau peste un alt locuitor din Belgorod, care are o perspectivă mult mai optimistă. El și vecinii săi au încheiat un acord cu proprietarii unui magazin de băuturi alcoolice situat la subsolul clădirii lor. Potrivit lui, magazinul de băuturi alcoolice este pregătit și echipat să-i primească pe rezidenți în orice moment. „Au adunat rezerve de apă în recipiente și chiar au luat niște fidea instant. Iar robinetele curg mereu aici. Nu vom fi lăsați pe uscat”, spune bărbatul cu un zâmbet.

„Evacuat din Șebekino în Șebekino”. Relocarea

Belgorod a devenit destinația principală pentru majoritatea rezidenților evacuați din Shebekino. Inițial, aceștia au fost cazați în centre de cazare temporare (CCT-uri). În prima noapte, mii de oameni au dormit în proximitate, deoarece paturile erau aliniate cu un spațiu personal minim. Lipseau produse de igienă și hrană pentru bebeluși, care erau furnizate de voluntari. Fiecare persoană avea aproximativ doi metri pătrați de spațiu, deoarece paturile din CCT-uri erau aranjate dens.

Ulterior, evacuații din Șebekino au fost mutați din CCT-urile temporare în căminele studențești ale colegiilor tehnice și ale Universității de Stat Belgorod. Asta a necesitat evacuarea unor studenți din cămine. Potrivit studenților, li s-a cerut să părăsească încăperile la ora 2.00 noaptea. Studenților li s-au oferit camere cu gândaci și condiții nesatisfăcătoare, iar cei care și-au exprimat nemulțumirile au primit doar sfaturi să-și găsească alternative de cazare.

Totuși, numeroși rezidenți din Șebekino sunt reticenți să plece, iar rezervele lor sunt întemeiate. În unele cazuri, oamenii pot ajunge să locuiască în cazările temporare timp de un an sau chiar mai mult, similar cu ceea ce s-a întâmplat cu rezidenții din Sereda, un sat situat în districtul Șebekino. Împreună cu alte două sate, Juravlevka și Nehoteevka, Sereda a fost printre primele localități care au primit locuințe temporare, în primăvara trecută. Oamenii din aceste sate încă locuiesc în CCT-uri. Din cauza bombardamentelor în curs, nu le este posibil să se întoarcă la casele lor, iar autoritățile nu au alocat fonduri pentru achiziționarea de locuințe noi sau chiar pentru asigurarea unor cazări de închiriat pentru un an.

În plus, CCT-urile în sine nu reprezintă întotdeauna o opțiune sigură. Amplasamentul în care au fost mutați rezidenții din Sereda se afla în apropierea frontierei și a fost supus bombardamentelor (foto). Un paznic a fost ucis, în atac. Acest lucru a generat critici online, cu comentarii precum: „Evacuați din Șebekino în Șebekino”. Doar după acest incident, rezidenții au fost mutați într-un loc relativ mai sigur. Cu toate acestea, nu se știe cât de mult timp va rămâne acest loc în siguranță. Într-adevăr, rezidenții din Șebekino credeau anterior că nu vor fi expuși condițiilor de pe front.

Sursa: The Insider

Autoritățile au posibilitatea de a ameliora situația rezidenților din regiune prin declararea stării de urgență. Asta ar putea oferi familiilor cu mai mulți copii o compensație de 15.000 de ruble, iar ceilalți ar primi 10.000 de ruble pentru cheltuielile legate de chirie. Din păcate, această soluție pare puțin probabilă în acest moment. Autoritățile insistă cu pretenția că frontiera este sub control și că nu există un război în desfășurare pe teritoriul rus.


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!