Brummell: Regina Maria, probabil cetățeanul britanic cu cea mai mare influență asupra istoriei României
Ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, consideră că Regina Maria este, probabil, cetățeanul britanic care a avut cea mai mare influență asupra istoriei României.
"Această denumire își are originea în al doilea război balcanic din 1913, când Bulgaria a ajuns să lupte simultan cu Serbia, Grecia, România, Muntenegru și Imperiul Otoman. Bulgaria a fost învinsă în mod previzibil, iar România a pierdut foarte puține victime în acel conflict, dar o epidemie de holeră a fost mult mai devastatoare. Maria a administrat una dintre taberele de holeră din Bulgaria", a rememorat ambasadorul britanic. "Maria a continuat în acest rol în Primul Război Mondial; îmbrăcată ca asistentă medicală a petrecut mult timp în spitale militare, câștigând un mare respect din partea trupelor românești", a spus oficialul britanic.
El a reamintit că, în Primul Război Mondial, cu originea ei britanică și rusă, Regina Maria a favorizat alianța cu Puterile Antantei și că, în această privință, părerile ei erau apropiate de cele ale poporului român. Oficialul britanic a menționat că Regina Maria a murit la Castelul Pelișor din Sinaia în anul 1938 și a subliniat că, deși nu fusese născută în România, își servise țara adoptivă cu dragoste, curaj și abilitate.
"Armata României și conducătorii ei sunt cei datorită cărora astăzi vorbim despre o Românie modernă, din ce în ce mai bine integrată în structurile continentale și transatlantice. Fără ei, fără extraordinarul rezultat al Primului Război Mondial și extraordinara realizare a României de a se întregi și a-și continua modernizarea cu pași repezi, astăzi nu am fi aici. (...) Regina Maria, 'regina soldat', 'mama răniților' nu a fost un caz particular, nu a apărut din întâmplare în istoria noastră națională și nici nu a dispărut odată cu încheierea vieții Suveranei noastre", a subliniat principele Radu, prezent la eveniment.
Principele Radu a precizat că principesa moștenitoare Margareta este, prin decizia Parlamentului și Guvernului Republicii Polonia, patronul regal al Brigăzii a XVII-a mecanizată a Poloniei. "Mama sa, regina Ana, a plecat la război la 18 ani și l-a încheiat la 21 de ani. A luptat trei ani în spatele frontului și a primit din partea statului francez "Crucea de Război" și gradul de locotenent. (...) Bunica principesei moștenitoare, Elena, a fost un soldat la propriu fiindcă a fost comandantul a două, iar la un moment dat a trei regimente din Armata României", a punctat principele Radu.
Și secretarul de stat în MAE Dan Neculăescu a evidențiat faptul că Regina Maria s-a distins prin activitatea sa caritabilă, fiind supranumită "mama răniților" și "regina soldat", cu afecțiune și respect pentru atitudinea curajoasă din timpul Primului Război Mondial. El a subliniat că Regina Maria a fost un excelent diplomat, promovând interesele naționale ale României în momentele cruciale ale istoriei.
AGERPRES