BRRR!/Harta cu primele orașe americane pe care Rusia le-ar ataca în cazul unui conflict nuclear
O confruntare directă între Rusia și NATO ar duce lumea „la doar un pas de un al treilea război mondial”, le-a spus Putin reporterilor, în timpul discursului prin care a sărbătorit victoria în alegerile prezidențiale și a scos în evidență strategia sa intransigentă în războiul din Ucraina, scrie Newsweek . Cum ar arăta un atac nuclear rusesc asupra teritoriului Statelor Unite, care s-ar putea declanșa în urma unor bombardamente limitate cu arme nucleare tactice în Europa.
Pericolul unui conflict nuclear este tot mai mare, pe măsură ce Occidentul continuă să susțină Ucraina și să dejoace planurile militare ale Kremlinului.
Pentru Moscova, cartea nucleară a fost utilă pentru descurajarea unei implicări mai mari din partea NATO în războiul din Ucraina. „Totul este posibil în lumea modernă”, a avertizat Putin săptămâna aceasta.
Nu există nicio indicație că o confruntare între NATO și Rusia ar fi iminentă. Oficialii americani au spus în mod repetat că nu văd niciun semn că Rusia s-ar pregăti să folosească armele nucleare, indiferent de retorica agresivă folosită de Putin și aliații săi de la Kremlin sau decizia de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus.
Rusia ar încerca să distrugă canalele de comunicare vitale de comandă și control, să elimine bazele militare dotate cu arme nucleare și să devasteze principalele zone industriale și comerciale. Captură foto: Newsweek.comUn schimb de atacuri nucleare ar fi dezastruos pentru toate părțile implicate. Federația Cercetătorilor Americani estimează că Rusia are în jur de 5.580 de arme nucleare, în comparație cu cele 5.428 ale americanilor. Ambele state ar avea în jur de 1.600 de focoase nucleare strategice active.
Programul de Știință și Securitate Globală al Universității Princeton a publicat în 2019 o simulare, intitulată „ Planul A ”, care arăta cum un conflict limitat în Europa ar putea degenera într-un război nuclear global. 91,5 milioane de oameni ar muri în câteva ore și mult mai mulți și-ar pierde viața în lunile și anii următori, potrivit estimărilor.
Dacă ar lansa un atac nuclear rusesc asupra teritoriului Statelor Unite, Rusia ar încerca întâi de toate să decapiteze conducerea politică și militară a țării, să taie canalele de comunicare vitale de comandă și control, să elimine cât mai multe instalații militare capabile să lanseze atacuri nucleare și să devasteze zone industriale și comerciale esențiale.
Rachetele balistice rusești ar urma să lovească baze militare și nucleare majore din SUA. Foto: Profimedia ImagesWashington, D.C., New York, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Dallas-Fort Worth, Miami, Philadelphia, Houston, Las Vegas, Salt Lake City și Denver s-ar număra printre țintele metropolitane principale, având în vedere valoarea lor politică, militară și industrială.
Mai mult, refugiul prezidențial de la Camp David, în Maryland, și Raven Rock Mountain Complex din Pennsylvania - care adăpostește buncăre subterane folosite de Pentagon - ar fi și ele luate la țintă de Moscova în încercarea de a dezmembra lanțul de comandă politic și militar.
Cele mai importante instalații radio ar fi canale vitale de comunicare cu submarinele nucleare dotate cu rachete balistice care ar avea misiunea de a ataca orașele rusești ca răspuns la un atac al Rusiei. La acest capitol, țintele principale se află în statele Washington și Hawaii.
Un conflict nuclear global s-ar putea declanșa în urma unor bombardamente limitate cu arme nucleare tactice în Europa. Foto: Profimedia ImagesRachetele balistice rusești ar urma să lovească baze militare și nucleare majore, precum Naval Station Norfolk din Virginia, sediul și portul de origine al Comandamentului Forțelor Navale Americane.
Sediul Comandamentului Forțelor de Apărare Aeriană Nord-Americane de la baza Space Force Peterson din Colorado Springs, precum și baza forțelor aeriene Offutt, din Nebraska, și Centrul de Arme Nucleare din baza forțelor aeriene Hill, din Utah, ar fi alte ținte majore.
O altă țintă ar fi și Pantex Plant din Amarillo, Texas, care reprezintă principala fabrică de asamblare și dezasamblare a armelor nucleare americane.
Alte baze militare cu arme nucleare sunt răspândite pe teritoriul multor state puțin populate din vestul și centrul Statelor Unite, precum cele din New Mexico, Louisiana, Missouri, Wyoming, North Dakota și Montana.