BRRR!/Yahoo News: Raport FBI care vorbeşte despre chinezi cu eşantioane de SARS şi MERS în bagaje
La sfârşitul lunii noiembrie 2018, cu puţin mai bine de un an înainte de identificarea primului caz de coronavirus în Wuhan, China, agenţii vamali din SUA au oprit un biolog chinez cu trei flacoane etichetate „anticorpi” în bagaj.
Biologul le-a spus agenţilor că un coleg din China i-a cerut să livreze flacoanele unui cercetător dintr-un institut din SUA.
Cu toate acestea, după ce au examinat flacoanele, agenţii vamali s-au speriat.
„Inspecţia etichetelor de pe flacoane şi a destinatarului menţionat arată că materialele conţinute în flacoane erau eşantioane cu viruşi letali MERS şi SARS, potrivit unor informaţii neclasificate ale FBI obţinute de Yahoo News .
Raportul, redactat de Unitatea de Informaţii Chimice şi Biologice din cadrul Direcţiei Arme de Distrugere în Masă (FMD) a FBI, nu dă numele omului de ştiinţă chinez care transporta probele SARS şi MERS, sau destinatarul din SUA, dar concluzionează că incidentul şi alte două cazuri citate în raport arătau o evoluţie alarmantă.
„Direcţia Arme de Distrugere în Masă evaluează că cercetătorii ştiinţifici străini care transportă materiale biologice nedeclarate şi nedocumentate în SUA în bagajele personale prezintă aproape sigur un risc de biosecuritate”, se arată în raport.
Raportul, apărut cu peste două luni înainte ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii să afle despre un grup de cazuri de pneumonie în Wuhan, care s-a dezvoltat devenind actuala pandemie care zguduie lumea, pare să facă parte dintr-o acţiune mai mare a FBI cu privire la implicarea Chinei în cercetarea ştiinţifică în SUA.
Deşi raportul se referă la cercetători străini, toate cele trei cazuri citate implică resortisanţi chinezi.
În cazul suspectului purtând flacoane SARS şi MERS, raportul citează un alt document clasificat care este marcat „FISA”, (conţine informaţii colectate în conformitate cu Legea privind supravegherea informaţiilor externe). Un alt caz citat în raport implică tulpini de gripă, iar un al treilea E.coli.
Îngrijorările legate de biosecuritatea chineză nu sunt noi. De exemplu, focarul SARS din 2003 a fost urmat de mai multe incidente de infecţii cauzate de accidente de laborator, inclusiv opt cazuri care au rezultat din manipularea greşită a unor viruşi letali la Institutul Chinez de Virologie din Beijing.
Andrew Weber, care a lucrat în timpul administraţiei Obama în calitate de secretar adjunct al apărării pentru programele de apărare nucleară, chimică şi biologică, a spus că relaţia cu China în domeniul cercetării biologice s-a deteriorat în ultimii ani.
„După SARS, când China a avut nevoie de ajutor tehnic, am avut o relaţie puternică cu [Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor din China]. Au fost transparente, deoarece şi-au dat seama că focarul i-a costat enorm”, a spus Weber. „În ultimii ani s-au consolidat, ceea ce a îngreunat cooperarea internaţională”, potrivit Yahoo News.
Totuşi, în ultimele săptămâni, aceste tensiuni au crescut rapid, preşedintele Trump numind COVID-19 „virusul chinez”, în timp ce Beijingul la rândul său a promovat teoriile conspiraţiei care susţin că virusul are originea într-un laborator de arme biologice din SUA.
Oamenii de ştiinţă au afirmat că virusul nu este o armă, şi că nu provine nici din Statele Unite, nici din China. „Nu există nicio bază pentru a suspecta că este un proiect de laborator”, spune Richard Ebright, profesor de biologie chimică la Rutgers University. „Nu are niciuna dintre semnăturile preconizate pentru construcţia deliberată”.
Cu toate acestea, Ebright nu exclude posibilitatea ca virusul să se fi răspândit pornind de la biosecuritatea slabă a laboratoarelor din China.
Cu toate acestea FBI se declară îngrijorat de programul de biosecuritate al Chinei, guvernul american având suspiciuni cu privire la implicarea Chinei în programe biologice potenţial militare.
Câteva cazuri recente de la Departamentul de Justiţie, cu profil înalt, care implică exportul de tehnologie sensibilă, au implicat oameni de ştiinţă chinezi sau persoane cu presupuse legături cu guvernul chinez.
În ianuarie, Departamentul de Justiţie a anunţat acuzaţii împotriva lui Charles Lieber, preşedintele Departamentului de chimie şi biologie chimică din Harvard, pentru ascunderea legăturilor cu guvernul chinez. „Este un caz clar al unui conflict de interese şi, din păcate, nu este un incident izolat”, a declarat un agent special al FBI.
Lieber, care fost eliberat pe o cauţiune de 1 milion USD, aşteaptă începerea procesului.