BRRR! CULISELE agitației de ieri de la Guvern, când planurile pentru OUG-ul lui Dragnea au fost anulate încă o dată
Miercuri seară, la PSD era atmosferă de înmormântare. Planul lui Liviu Dragnea și al baronilor de a scăpa de dosare cu un OUG eșuase încă o dată. Dăncilă și Tudorel Toader s-au ascuns – ce convenabil – în spatele asaltului diplomatic al partenerilor și au refuzat să adopte OUG-ul scris la partid, dezvăluie jurnalistul Cristian Pantazi pe G4Media.ro .
Potrivit informațiilor G4Media.ro , în timpul zilei, la Guvern a fost o frenezie totală: Dragnea făcea presiuni, miniștrii erau împărțiți în două tabere, avertismentele de la Bruxelles veneau pe bandă rulantă, iar Dăncilă se ascundea în evenimente cu omologul muntenegrean.
Planurile lui Dragnea pentru ca guvernul să dea miercuri OUG au început de vinerea trecută, când executivul refuzase să adopte ordonanța în urma convorbirii telefonice dintre Timmermans și Dăncilă, convorbire confirmată de prim-vicepreședintele Comisiei Europene.
Conștient că nu mai are mult timp la dispoziție, deoarece următorul termen din dosarul angajărilor fictive pe 15 aprilie ar putea fi și printre ultimele, Dragnea și-a pus toate tunurile pe Dăncilă și Tudorel Toader. Știu că pare greu de crezut, dar ei doi sunt cei care îi refuză de un an lui Dragnea OUG pentru amnistia mascată. De ce refuză să facă ce spune omul forte din PSD? Nu știm motivele, dar bănuim că e frica de consecințe și, mai ales, faptul că nu au o miză personală: nici Dăncilă și nici Toader nu au dosare penale de care să vrea să scape.
Dragnea a transmis și câteva avertismente către cei doi. Pe net a apărut informația că soțul premierului ar fi picat la pace cu presupusul ”stat paralel” după ce și-a luat șofer de la SPP. Și pe Toader au început presiunile încă de săptămâna trecută, inclusiv cu amenințări directe privind remanierea.
Doar că, potrivit unor surse din PSD, Toader i-ar fi lăsat fără replică pe Dragnea și ceilalți. I-a avertizat că în pixul lui stă numirea noilor șefi de la DNA și Parchetul General, iar în cazul unei tentative de demitere din guvern ar avea timp să propună procurori-șefi care să nu convină PSD. În plus, le-ar fi amintit PSD-iștilor că Iohannis a întârziat până la limita permisă de constituție remanierea unor miniștri care intraseră în conflict cu Dragnea, precum Lucian Șova.
Contextul a devenit și mai nefavorabil pentru Dragnea marți, când un comunicat al Departamentului de Stat dinamita planul OUG. Secretarul de Stat Mike Pompeo îl avertiza pe Teodor Meleșcanu, potrivit comunicatului, vorbind despre ”corupția care-i subminează instituțiile democratice și promovează influența nocivă a adversarilor”, adică a Rusiei. Un fel de bate șaua să priceapă iapa. Iar comunicatul Washingtonului a dinamitat toate eforturile de PR ale PSD, care încercase să prezinte vizita privată a lui Dăncilă în SUA drept o garanție că America a dat undă verde dinamitării justiției.
Ziua de miercuri a debutat cu presiunile uriașe ale lui Dragnea în guvern. Liderul PSD ar fi încercat toate manevrele posibile pentru a determina introducerea OUG pe agenda ședinței de guvern. A tatonat inclusiv soluția de a insera câteva prevederi maligne în OUG-ul care transpunea directiva pentru protecția victimelor criminalității, dar nici aceasta nu i-a fost acceptată.
A încercat să discute față în față cu premierul, dar Dăncilă s-a ascuns aproape toată ziua în întâlniri cu prim-ministrul Muntenegrului, Duško Marković. Toader era și el ascuns prin minister, iar ceilalți miniștri și funcționarii se ascundeau prin birouri de teamă să nu pice în calea taifunului politic.
Dragnea ar mai fi încercat o manevră și a scurs pe surse informația că Bruxelles-ul ar fi de acord cu OUG, dar cu 4 condiții aparent ușor de îndeplinit. Informația s-a dovedit falsă la prânz, când Frans Timmermans a ieșit într-o conferință de presă la Bruxelles și a spus că ”i-am transmis premierului Dăncilă peste 40 de probleme (legate de legislația din justiție – n.red.)”.
Ieșirea lui Timmermans de la prânz a fost semnalul că PSD a declanșat un uriaș mecanism de protejare a justiției. Reacția Comisiei Europene a fost cea mai dură de până acum, cu amenințarea aproape fățișă a declanșării Articolului 7 (opțiunea nucleară) dacă guvernul adoptă OUG. A urmat și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, care a criticat guvernul pentru tratamentul aplicat lui Kovesi.
Lovitura de grație a venit înaintea ședinței de guvern, când 12 state aliate (Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Norvegia, Olanda, Statele Unite și Suedia) au transmis o scrisoare deschisă de o duritate similară cu scrisoarea provocată în 2017 de OUG 13.
Tăvălugul anti-OUG a fost prea puternic pentru ca PSD să reziste. Degeaba a încercat să schimbe narativul și să treacă la acuzarea partenerilor occidentali pentru imixtiune în Justiție și amestec în treburile interne. Acuze similare cu ale lui Ceaușescu în decembrie 89, dar acum România e membru în două cluburi (UE și NATO) în care respectarea statului de drept și a justiției sunt obligatorii, iar aliații au tot dreptul să ceară această respectare.
Ziua s-a încheiat cu o Viorică Dăncilă citind, într-o evidentă stare de surescitare, un text cu acuze țâfnoase la adresa lui Timmermans și a celor 12 state aliate. S-a declarat surprinsă de reacția aliaților, și un sâmbure de adevăr există: echipa de negociatori cu Comisia Europeană a dezinformat-o până și pe ea, pentru că nu i-a transmis magnitudinea nemulțumirii de la Bruxelles față de proiectul de OUG cerut public cu tărie de Liviu Dragnea, Florin Iordache și Eugen Nicolicea în ultimele săptămâni.
Mai rămâne o singură întrebare: cu toate aceste gloanțe de argint trase miercuri pentru a opri OUG-ul lui Dragnea, săptămâna viitoare ce i-ar mai putea opri?