Bronzul Anei Bărbosu, fragil: americanii, tot mai optimiști că medalia va fi recuperată de Jordan Chiles

Bronzul Anei Bărbosu, fragil: americanii, tot mai optimiști că medalia va fi recuperată de Jordan Chiles

A mai scăzut intensitatea dezbaterii privind deznodământul concursului olimpic la sol, iar medalia de bronz a ajuns în România după decizia TAS. Din păcate, acest caz e departe de final.

Jordan Chiles rămâne în atenția publicului în Statele Unite. FOTO: Facebook

Jordan Chiles rămâne în atenția publicului în Statele Unite. FOTO: Facebook

Pentru simplul motiv că americanii au anunțat că se vor adresa Tribunalului Federal Elvețian, instanță superioară TAS-ului, cu noi probe din care reiese că au depus contestația la nota lui Jordan Chiles (23 de ani), respectând termenul de un minut după încheierea exercițiului. La TAS, unde n-au existat probele video pe care americanii le susțin că le-au găsit ulterior, decizia favorabilă României a fost dată tocmai pentru că judecătorii au considerat că nota lui Chiles a fost contestată cu o întârziere de 4 secunde.

Pe lângă probele cu care Federația Americană de Gimnastică (USAG) și Comitetul Olimpic și Paralimpic din SUA (USOPC) vor merge în Elveția, a apărut acum și o analiză făcută de legendara Aly Raisman (30 de ani). În dialog cu presa americană, fosta gimnastă în palmaresul căreia figurează șase medalii olimpice, s-a arătat încrezătoare că Jordan Chiles își va recupera bronzul olimpic.

Decizia TAS e lipsită de logică pentru mine. Și tocmai asta o face devastatoare. Pentru că o contestație depusă la o notă nu poate fi luată în considerare decât dacă respectă termenul impus de regulament, care e de 1 minut după terminarea exercițiului. Cineva trebuie, mai întâi, să valideze faptul că s-a depus contestația în mai puțin de 1 minut. Abia după această etapă, arbitrii analizează contestația. În cazul lui Jordan Chiles, ei au admis că au făcut o greșeală și au mărit nota inițială. Nimic din toate astea nu s-ar fi întâmplat, dacă nu era respectat termenul de 1 minut“, a spus Aly Raisman.

Aceasta a detaliat apoi mecanismul depunerii contestațiilor din experiența ei de cinci ani în lotul feminin al Statelor Unite: „În fiecare sală de concurs, e un oficial responsabil cu monitorizarea unor astfel de detalii. Așadar, acest oficial ține ceasul, cum s-ar zice. Și nu va permite depunerea contestației decât dacă ea a venit în mai puțin de un minut după ce gimnasta a ieșit de pe covor“.

Când punem aceste declarații lângă ce susțin oficialii americani, cu privire la noile probe video pe care le-au găsit, ne dăm seama de ce bronzul sosit în România pentru Ana Maria Bărbosu (18 ani) riscă să fie trimis înapoi la Comitetul Internațional Olimpic (CIO) după demersul celor de la USAG și USOPC, în Elveția.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai competentă funcționară din România, cu funcții în mai multe ministere, e șefa CA al Romarm și a luat de la Transelectrica 930.000 lei

2 S-a întors roata / Ucraina atacă Moscova cu drone

3 Un general american, uluit de ce a văzut în regiunea rusă Kursk: Chinul lui Putin dezvăluit

4 O fată de 12 ani a fost violată de șase ori, în schimbul lichidării unei datorii pe care o avea iubitul său

5 Un pilot rus de drone a trecut de partea Ucrainei, nu înainte de a arunca o grenadă în dormitorul ofițerilor