Brexit: Primarul Londrei, Boris Johnson, se alătură taberei care susține ieșirea Marii Britanii din UE

Brexit: Primarul Londrei, Boris Johnson, se alătură taberei care susține ieșirea Marii Britanii din UE

Primarul Londrei, conservatorul Boris Johnson, și-a exprimat duminică nemulțumirea față de acordul convenit de premierul David Cameron cu liderii europeni și a anunțat că se alătură taberei politice care susține Brexitul (ieșirea Marii Britanii din UE), transmit agențiile internaționale de presă.

În opinia sa, Cameron nu a reușit să obțină o reformă fundamentală a Uniunii Europene, de altfel obiectivul enunțat de premierul britanic când și-a formulat solicitările de a căror îndeplinire a condiționat sprijinirea rămânerii în UE la referendumul programat pentru 23 iunie.

'Ținând cont de timpul pe care l-a avut, (David Cameron) s-a descurcat bine (...) Dar cred că nimeni nu poate pretinde că acest acord este o reformă fundamentală a UE sau a relației dintre Marea Britanie și UE', a explicat Boris Johnson într-o declarație dată presei în fața casei sale din Londra. Prin urmare, el a precizat că de acum înainte va susține platforma 'Vote Leave EU', respectiv tabăra politică ce sprijină ieșirea din UE.

Uniunea Europeană 'erodează suveranitatea națională (...) și este un proiect politic care nu mai funcționează, iar acum riscă să iasă de sub controlul democratic', a mai spus influentul primar al Londrei, care aspiră să ajungă premier după ce actualul șef al executivului își va fi încheiat mandatul.

'Ultimul lucru pe care l-aș fi dorit este să fiu împotriva lui David Cameron sau partidului, dar, chiar dacă nu-mi place, cred că nu am de ales', a continuat Boris Johnson. Dar el a ținut să adauge că, în perioada premergătoare referendumului, nu va participa la dezbaterile televizate împotriva partidului său.

David Cameron a condiționat susținerea unui vot favorabil rămânerii în UE la referendum de acceptarea de către partenerii europeni a unor reforme menite să consolideze suveranitatea statelor blocului comunitar, în detrimentul actualei politici federaliste de adâncire a integrării europene.

El a cerut în special dreptul de suprimare temporară a ajutoarelor sociale pentru imigranții noi veniți din alte state ale UE, repatrierea unor atribuții decizionale dinspre Comisia Europeană către statele membre și renunțarea la principiul adoptării monedei euro de către toate statele blocului comunitar, ultima cerere având în vedere mai ales deconectarea City-ului (centrul financiar londonez) de regulile europene.

Conform acordului final încheiat vineri la Consiliul European, el a primit promisiunea că Marea Britanie va fi exceptată de la participarea la o 'Uniune tot mai strânsă'. Printre concesiile care i s-au mai făcut se numără și posibilitatea ca Marea Britanie să suspende timp de patru ani ajutoarele sociale pentru imigranții comunitari noi veniți, această așa-numită 'frână de urgență' putând fi aplicată într-un interval de cel mult șapte ani.

Cameron s-a declarat mulțumit de acord. Însă politicienii britanici eurosceptici, precum și o parte a presei, îi reproșează că a obținut prea puțin. El a acordat membrilor cabinetului său libertatea de a susține orice tabără doresc în campania de dinaintea referendumului. Majoritatea miniștrilor au declarat că susțin rămânerea în UE. Însă cinci dintre ei au anunțat că se alătură platformei 'Vote Leave EU'.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri