Brexit 2.0. De ce ar vrea conservatorii britanici ca Regatul Unit să iasă din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și cât de reală e amenințarea

Brexit 2.0. De ce ar vrea conservatorii britanici ca Regatul Unit să iasă din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și cât de reală e amenințarea

Conservatorii vor ca Marea Britanie să iasă din Convenția Europeană a Drepturilor Omului pentru a putea deporta solicitanții de azil în Rwanda.

Conservatorii vor să iasă din CEDO ca să deporteze azilanți în Rwanda FOTO Shutterstock

Conservatorii vor să iasă din CEDO ca să deporteze azilanți în Rwanda FOTO Shutterstock

De ani de zile, conservatorii britanici amenință cu retragerea Marii Britanii din cel mai important tratat european privind drepturile omului. De data aceasta, s-ar putea să vorbească serios.

Pe măsură ce un flux constant de imigranți fără documente continuă să sosească pe țărmurile britanice, miniștrii britanici sunt în pană de idei cu privire la modul în care să respecte promisiunea totemică a premierului Rishi Sunak de a „opri bărcile" care traversează Canalul Mânecii.

Și, în condițiile în care planul de descurajare emblematic al lui Sunak de deportare a solicitanților de azil în Rwanda este încă blocat în instanțe după o avalanșă de cereri privind drepturile omului, un număr tot mai mare de conservatori doresc ca Marea Britanie să facă un pas mai radical - părăsirea completă a Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Ar fi o decizie fără precedent. Marea Britanie a fost una dintre forțele motrice care au stat la baza elaborării CEDO în 1950, Winston Churchill salutând carta acesteia ca fiind „centrală pentru mișcarea noastră", potrivit Politico .

În prezent, singurele națiuni europene care nu sunt membre sunt Rusia - expulzată anul trecut după ce a invadat Ucraina - și cel mai apropiat aliat al acesteia, Belarus.

Dar tot mai mulți conservatori influenți spun că CEDO - și organismul său de aplicare, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, de la Strasbourg - sunt instituții depășite care împiedică Marea Britanie să își securizeze frontierele într-o epocă a migrației în masă.

Nick Timothy, fost consilier de top al fostului premier Theresa May - și care urmează să devină parlamentar conservator anul viitor - a scris luna aceasta că părăsirea CEDO este „vitală" pentru interesele britanice. Timothy a lucrat în calitate de consultant independent pentru actualul ministru de interne al Regatului Unit, Suella Braverman, care susține, de asemenea, părăsirea CEDO.

„Curtea Europeană de la Strasbourg a blocat primele zboruri către Rwanda", a scris el. „Drepturile CEDO au blocat deportarea teroriștilor și a nenumăraților infractori străini... Dacă vrem un sistem de imigrație funcțional, ar trebui să fim pregătiți să ieșim."

Dominic Cummings, un alt fost consilier de pe Downing Street și creierul campaniei pro-Brexit Vote Leave din 2016, a pledat, de asemenea, pentru părăsirea CEDO pe blogul său Substack, foarte citit luna aceasta.

Braverman este singurul ministru al cabinetului care a susținut în mod public părăsirea CEDO, dar mai multe rapoarte din timpul verii arată clar că și alți miniștri conservatori își exprimă în privat sprijinul pentru această idee.

Conservatorii se află la mare distanță de laburiști în sondajele de opinie și au nevoie urgentă de a mobiliza un sprijin puternic pentru partid înaintea alegerilor generale de anul viitor.

„Consilierii mei [locali conservatori] ar fi încântați, locuitorii mei - majoritatea lor - ar fi foarte favorabili, având în vedere că există o legătură puternică între acest lucru și votul pentru Brexit", a declarat un fost ministru al cabinetului, care reprezintă o circumscripție electorală care susține puternic Brexit.

Înapoi la disputele privind Brexit-ul

Dar, ca și în cazul Brexitului, britanicii sunt divizați în privința necesității unui pas atât de radical. În părțile mai liberale din sudul Angliei, conservatorii se tem că această măsură s-ar putea întoarce împotriva lor.

„Dacă te confrunți cu [centrii] Lib Dems în Winchester sau Colchester, să zicem, asta te va costa scaunul", a avertizat fostul ministru citat mai sus.

Un sondaj recent pentru grupul de reflecție More in Common a arătat că jumătate dintre alegători cred că Marea Britanie ar trebui să rămână membră a CEDO, iar cealaltă jumătate este împărțită aproximativ între cei care cred că Marea Britanie ar trebui să plece (28%) și indeciși (23%).

Iar 41% au declarat că o promisiune a conservatorilor de a părăsi CEDO i-ar face să voteze mai puțin conservator, în timp ce doar un sfert (26%) au spus că ar fi mai probabil să o facă.

„Ideea de a reveni la "războaiele Brexit" îi umple pe oameni de teamă", a declarat Luke Tryl de la More in Common. „Pur și simplu nu vor să vorbească despre Europa. Ei vor să vorbească despre prețurile la cumpărături, despre listele de așteptare [ale Serviciului Național de Sănătate], genul acesta de lucruri".

Consecințe internaționale

Cu toate acestea, unii consilieri de pe Downing Street sunt atrași de ideea de a lupta în alegeri pe tema apartenenței la CEDO, văzând o oportunitate de a-și prezenta adversarii laburiști ca fiind slabi în ceea ce privește imigrația.

Sunak însuși rămâne sceptic, având în vedere consecințele internaționale probabile pentru Regatul Unit.

Aliații occidentali nu ar vedea cu ochi buni o decizie britanică de a se alătura Rusiei și Belarusului în afara clubului european al CEDO. Iar apartenența la CEDO este deja înscrisă atât în acordul de pace din Vinerea Mare din Irlanda de Nord, cât și în acordul de cooperare post-Brexit al Regatului Unit cu UE.

Joelle Grogan, cercetător principal la grupul de reflecție „UK in a Changing Europe", a declarat că ieșirea din CEDO ar pune Regatul Unit „în situația de a încălca" Acordul din Vinerea Mare și că, probabil, cooperarea juridică și judiciară cu UE, recent legată de acesta, ar fi suspendată. În sens mai larg, a avertizat ea, credibilitatea internațională a Marii Britanii în ceea ce privește drepturile omului ar fi ruinată.

„Cu siguranță, ar afecta în mod fundamental îmbunătățirea relațiilor cu UE, pentru că este sigur că ar încălca un acord fundamental privind insula Irlanda", a spus Grogan.

Aceasta ar fi o pastilă greu de înghițit pentru Sunak, care a lucrat din greu de la preluarea mandatului în octombrie anul trecut pentru a reconstrui relațiile cu Europa. Așa-numitul său acord-cadru Windsor cu UE este văzut ca fiind una dintre realizările de vârf ale premierului de până acum.

Din acest motiv, numeroși colegi cred că premierul va rezista solicitărilor de a se angaja în totalitate să părăsească CEDO.

„Nu este vorba de un spectacol, ci de o luare de decizii serioase", a declarat Robert Buckland, fost ministru conservator al justiției și un critic deschis al apelurilor de părăsire a CEDO. „Știu că premierul crede în asta. Este o persoană serioasă și crede în a face politici și politici serioase".

Decizia supremă

Dar dacă Curtea Supremă va decide că programul lui Sunak din Rwanda este ilegal mai târziu în acest an - din cauza obligațiilor Marii Britanii față de CEDO - presiunea asupra premierului va crește.

Este „foarte probabil" ca mai mulți parlamentari conservatori și chiar miniștri în funcție să ceară ca Sunak să acționeze, a declarat un fost strateg conservator care încă mai are legături puternice cu partidul. O hotărâre judecătorească nefavorabilă ar da, de asemenea, „mai multă muniție" membrilor echipei din culise care sunt deja susținători ai mișcării, a remarcat acesta.

Și o mulțime de conservatori consideră că este nevoie de o linie de demarcație clară față de adversarii lor laburiști, în timp ce se îndreaptă spre următoarele alegeri.

Este o „discuție pe care vrem să o avem cu Partidul Laburist", a spus strategul, menționând că liderul laburist Keir Starmer - un fost avocat specializat în drepturile omului - ar fi puțin probabil să se alinieze unei astfel de promisiuni.

Un al doilea fost strateg conservator, la fel ca și Cummings, un veteran al campaniei Vote Leave, a sugerat că Sunak ar putea oferi un referendum privind aderarea la CEDO - și a declarat că sunt extrem de încrezători în rezultatul acestuia.

„Acesta este genul de campanie în care ai vrea să fii implicat", a spus acesta. „Fie ești de partea celor care încearcă să ne controleze granițele, fie ești de partea judecătorilor europeni de la Strasbourg. Nici măcar nu ar fi pe aproape. Am câștiga 70/30, sau 80/20".

Partidul Laburist a încercat până acum să evite să se opună în mod direct retoricii dure a lui Sunak privind imigrația.

Un consilier al lui Starmer a recunoscut că există „o potențială relevanță" a problemei CEDO și a declarat că conservatorii ar primi probabil sprijinul „presei de dreapta" în orice campanie. Dar au fost sceptici că Sunak ar putea face din aceasta o „politică vandabilă".

La alegerile din 2019 - desfășurate pe o linie de demarcație „Get Brexit Done" - conservatorii au avut în spate „geniul lui Cummings și personalitatea și forța pură a lui [Boris] Johnson", a declarat strategul laburist.

Dincolo de Sunak

Chiar dacă Sunak rezistă presiunilor de a face pasul spre ieșirea din CEDO, colegii săi de dreapta nu vor renunța la luptă.

Pentru că, dacă sondajele se confirmă și conservatorii pierd următoarele alegeri, partidul se va afla probabil, la scurt timp după aceea, în mijlocul unei alte competiții pentru conducere.

Iar membrii conservatori de bază care ar alege următorul lider ar fi probabil înnebuniți după candidații care oferă o poziție dură cu privire la apartenența la CEDO.

Braverman nu a făcut niciun secret din ambițiile sale de a conduce partidul în 2022, iar sprijinul său pentru plecarea de la CEDO ar putea influența următoarea dezbatere electorală.

Între timp, conservatorii nu pot decât să se uite la Sunak și să aștepte. Așa cum a spus primul strateg conservator citat mai sus: „Întrebarea este - are Rishi curajul să o facă?".

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…