BREAKING Vlad Voiculescu: Clotilde Armand nu-și va putea prelua mandatul de senator. Acesta va reveni următorului candidat de pe lista USR

BREAKING Vlad Voiculescu: Clotilde Armand nu-și va putea prelua mandatul de senator. Acesta va reveni următorului candidat de pe lista USR

Vlad Voiculescu, președintele USR București, a precizat, miercuri, că, în urma sentinței definitive a Înaltei Curți, Clotilde Armand nu-și va putea prelua mandatul de senator, care va reveni următorului candidat de pe lista USR. Vlad Voiculescu susține că Clotilde Armand este „un simbol al integrității și al curajului în fața unui sistem corupt și ostil schimbării” și anunță că, după publicarea motivării ICCJ, vor fi inițiate noi demersuri judiciare.

„Am luat la cunoștință decizia I.C.C.J. pronunțată astăzi prin care s-a respins recursul formulat de dna Clotilde Armand în contenios-administrativ împotriva raportului ANI. Pentru claritate, decizia de azi nu este pronunțată de o instanță penală, nici nu conferă caracter penal conduitei dnei Armand, nefiind vorba de o «condamnare» a acesteia. Este pronunțată de o instanță de contencios administrativ iar analiza instanței se referă exclusiv la aspecte de natură administrativă și nu penală”, menționează Vlad Voiculescu într-o postare pe Facebook.

EL precizează că această hotărâre este definitivă și va fi pusă în executare, în sensul că Armand nu-și va putea prelua mandatul de parlamentar întrucât, de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate, operează interdicția de a mai ocupa o funcție publică, printre care și cea de parlamentar, pentru o perioadă de 3 ani. Astfel, mandatul va fi preluat de următorul candidat aflat pe lista USR la alegerile București pentru Senat.

„Pentru mine, o nedreptate rămâne o nedreptate.

Demersurile administrative la care face referire ANI au fost validate atât de funcționarii din interiorul Primăriei Sectorului 1 cât și de prefectură. Cu toate astea, singura persoană hărțuită de funcționarii ANI este Clotilde Armand. Clotilde Armand este pentru mine un simbol al integrității și al curajului în fața unui sistem corupt și ostil schimbării. Clotilde a luptat pentru transparență, pentru dreptate, împotriva jafului din banul public. În această luptă, nu de puține ori, a deranjat interesele unor mafioți și ale unor politicieni din buzunarele acestora.

După publicarea motivarării I.C.C.J., vom iniția noi demersuri judiciare”, încheie Voiculescu.

Știrea inițială

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, miercuri, 11 decembrie, solicitarea fostului primar al Sectorului 1 Clotilde Armand privind anularea raportului Agenției Naționale de Integritate, care a declarat-o incompatibilă. Decizia instanței este definitivă. Incompatibilitatea fostului edil a fost semnalată în urmă cu doi ani de ANI, care a reclamat că aceasta a ocupat simultan funcția de primar și manager într-un proiect cu fonduri europene. ANI a cerut în raportul rămas definitv în instanță ca Armand să nu poată ocupa o funcție publică timp de trei ani. Ea tocmai a câștigat un mandat de senator. Mandatele noilor parlamentari nu au fost încă validate, iar ea riscă să piardă locul de senator.

15:50

Clotilde Armand a avut o primă reacție pe Facebook , în care acuză că „justiția lui Ciolacu funcționează”.

„Eu voi merge mai departe și voi ataca decizia de astăzi la instanțele europene”, spune Armand.

Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut miercuri hotărârea instanței de fond – Curtea de Apel București – din luna martie, pe care Clotilde Armand a criticat-o vehement.

„Respinge recursul declarat de recurenta-reclamantă Clotilde Marie Brigitte Armand împotriva sentinţei nr. 389 din 11 martie 2024 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal şi recursul declarat de recurenta reclamantă împotriva aceleiaşi sentinţe, în ceea ce priveşte soluţia de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale, ca nefondate. Definitivă. Pronunţată astăzi, 11 decembrie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în minuta Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Potrivit legii, și așa cum anunța ANI în 2022 la întocmirea raportului, persoana declarată incompatibilă nu mai poate ocupa o funcție publică timp de trei ani.

„Persoana (…) față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, au precizat oficialii ANI odată cu întocmirea raportului în toamna lui 2022.

Clotilde Armand riscă să piardă mandatul de senator. Care e procedura de validare a mandatului de parlamentar

După ce a ratat un al doilea mandat de primar, pierzând alegerile locale, Clotilde Armand a câștigat un mandat de senator la scrutinul din 1 decembrie, fiind primul candidat pe lista USR. Clotilde Armand riscă acum să piardă mandatul de senator.

Noul Parlament ales în 1 decembrie nu a fost încă constituit. Mandatele parlamentarilor nou aleși sunt validate de o comisie parlamentară.

Pentru validarea mandatelor noilor parlamentari, cele două camere – Senatul și Camera Deputaților – aleg, în prima lor şedinţă, o comisie compusă din 30 de deputaţi, respectiv 15 senatori care reflectă configuraţia politică a fiecăreia dintre camere. În cel mult 4 zile de la constituirea sa, Comisia de validare întocmeşte un raport în care vor fi nominalizaţi parlamentarii pentru care se propune validarea, invalidarea sau, după caz, amânarea validării mandatelor, cu motivarea pe scurt a propunerilor de invalidare sau de amânare.

Comisia de validare face propuneri de validare sau de invalidare, după ce a verificat dacă fiecare deputat sau senator a îndeplinit condiţiile de eligibilitate şi a depus la dosar toate documentele cerute de legislaţia în vigoare pentru validarea mandatelor. De exemplu, Comisia face propunere de invalidare dacă există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat/senator a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral. Validarea sau invalidarea mandatelor de parlamentar se face cu votul majorităţii membrilor prezenţi din Camera Deputaţilor, respectiv din Senat, potrivit Regulamentelor separate ale celor două camere (art. 7 – Regulamentul Camerei şi art. 10 din Regulamentul Senatului).

Acuzațiile pe care ANI i le aduce lui Clotilde Armand

În noiembrie 2022, ANI a stabilit că primarul Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese şi incompatibilitate, prin numirea sa ca manager într-un proiect finanţat cu fonduri europene derulat de Primăria Sector 1.

Potrivit ANI, Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese după ce aceasta a semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție” finanțat din fonduri europene și care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 de lei.

De asemenea, ANI o acuza pe Clotilde Armand că a semnat și cinci dispoziții prin care și-a majorat îndemnizația lunară cu până la 30%.

Clotilde Armand s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu data de 18 februarie 2022 până în august 2022, data dispoziţiei privind numirea sa în acel proiect.

Inspectorii de integritate au sesizat și procurorii care în luna aprilie au dispus trimiterea în judecată a fostului edil pentru folosirea funcției în vederea favorizării unor persoane. Dosarul penal se judecă pe rolul Judecătoriei Sectorului, unde pe 4 noiembrie judecătorul a respins excepțiile invocate de Clotilde Armand.

Clotilde Armand: „Un caz penibil”

Clotilde Armand a criticat vehement acuzațiile aduse de ANI, spunând că este ”un caz penibil”, cu ”acuzații ridicole”.

„Un caz penibil, deschis la plângerea lui Dan Tudorache, cu acuzații ridicole, în care au inventat un prejudiciu de 3.000 euro. Un dosar în care Marcel Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze, ca să nu mai zic actualul premier atacă independența Justiției la fiecare apariție publică, iar Alina Gorghiu a ajuns unealta PSD în demolarea Justiției. Abia așteptam ca întregul dosar să ajungă în instanță să demontez toată aceasta făcătură”, a scris Armand pe Facebook după trimiterea sa în judecată.

Armand a susținut permanent că a respectat legea în cazul proiectului pe fonduri europene.

„Mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect, înțeleg că aceasta este procedura. Cum că aș fi fost remunerată ilegal cu 3.000 euro într-un proiect european în care am implementat măsuri anticorupție la Primăria Sectorului 1. Un proiect care a fost finalizat cu succes, la sfârșitul lunii mai: 60 de funcționari publici au participat la cursuri de formare /instruire în domeniul prevenirii corupției, transparenței, eticii și integrității, a fost creat un registru al riscurilor de corupție la nivelul administrației locale din Sectorul 1, au fost elaborate proceduri operaționale privind managementul riscurilor de corupție și stabilirea măsurilor preventive anticorupție la nivelul Primăriei Sectorului 1 și au fost derulate campanii de conștientizare privind riscul expunerii la faptele de corupție”, spunea la acel moment Clotilde Armand.



Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte... / Dar aceste chestii despre Georgescu de ce nu vin din România?

2 A apărut lista cu foștii ofițeri din SRI, armată și poliție care l-au sprijinit pe Călin Georgescu

3 Nino-nino / Postare halucinantă, conspiraționistă și manipulatoare a lui Aurelian Pavelescu

4 Ce se întâmplă? / Unul dintre cele două avioane-spion Artemis a dat azi ture deasupra României

5 Triunghi amoros într-o comună din județul Iași. Învățătoarea a luat-o la bătaie pe funcționara primăriei din cauză că i-a făcut avansuri soțului ei