BREAKING ULTIMA săptămână de emisie pentru Realitatea TV? Sau va fi salvată de PSD?

BREAKING ULTIMA săptămână de emisie pentru Realitatea TV? Sau va fi salvată de PSD?

ULTIMA săptămână de emisie pentru Realitatea TV? Sau va fi salvată de PSD?
Pe ultima sută de metri înaintea unei decizii dacă va prelungi sau nu licența Realitatea TV, televiziune ce riscă falimentul, CNA a decis să ceară și ANAF lămuriri privind situația postului, unde autoritatea fiscală este creditor, relatează  HotNews.ro .

Joi, reprezentanții Realitatea Media au venit în fața forului audiovizual pentru a cere prelungirea licenței. Discuțiile pe chichițe juridice au durat mai bine de o oră, iar decizia CNA - care trebuie luată până pe 30 octombrie, când expiră licența pe baza căreia funcționează postul - a fost amânată pentru săptămâna viitoare.

Vor fi două CNA adrese la ANAF - una prin care e solicitată o întâlnire, iar o a doua se referă la cadrul legal valabil pentru certificatul fiscal, necesar la dosarul de prelungire a licenței.

Situația Realitatea TV este strâns legată de decizia din 1 aprilie 2019 a Curții de Apel, care a cerut declanșarea procedurii falimentului la compania Realitatea Media, intrată în insolvență în 2011. Realitatea a acționat pe două căi împotriva deciziei Curții de Apel, acțiuni respinse de Înalta Curte. Pe de altă parte, decizia Înaltei Curți face ca dosarul să aibă un nou termen în ianuarie anul viitor. 

CNA a găzduit, mai bine de o oră, discuții contrare între avocații Realitatea Media și reprezentantul departamentului juridic al CNA, pe tema documentelor de la dosar, prevederilor legale și hotărârilor judecătorești relevante pentru prelungirea licenței, în special cele cu privire la planul de reorganizare și achitarea datoriilor curente.

Reprezentanții Realitatea, inclusiv Cozmin Gușă și directorul executiv Edward Pastia, au afirmat că societatea ar fi depus toate eforturile pentru ieșirea din insolvență, însă dosarul este unul foarte complicat, iar ANAF, în calitate de creditor, ar fi acționat pentru a îngreuna sau bloca aceste eforturi.

Membrii Consiliului au mers pe ideea că forul audiovizual trebuie să ia o decizie pe baza prevederilor legale actuale, chit că acestea nu prevăd toate aspectele legate de dosarul Realitatea. Când dezbaterile dintre departamentul juridic și avocați erau abia la început, unul dintre membri a spus: "Eu nu înțeleg nimic din ce se întâmplă!"

Din discuțiile de la CNA:

Cozmin Gușă:

Realitatea a fost prima televiziune de știri din România. În istoria ei a marcat spațiul audiovizual într-un fel în care cred că ne putem mândri. De la o televiziune a cetățeanului până la agenda setting, chiar și televiziune a străzii atunci când evenimentele o reclamau.

Indiferent de patronatul care a existat, aceste lucruri au fost o constantă.

Istoria Realității a pornit în plină guvernare Năstase, când nu exista nicio televiziune de știri pe piață. Primul patron, Silviu Prigoană, la momentul înființării era membru PNL. Dar a venit la o discuție la Secretarul general al PSD, care eram eu atunci, să vadă dacă se poate să facă o televiziune liberă în România. I-am dat și asigurări și asistență. N-a fost o problemă, deși putea să pară. În ziua când a primit decizia de funcționare, și-a dat demisia din PNL, tocmai ca să păstreze un mediu nepolitic.

Director executiv Edward Pastia:

Dosarul Realitatea poate fi vorbit de astăzi până de Crăciun. Dar vreau să punctez câteva lucruri

S-a vorbit foarte mult despre datoriile Realitatea TV. La intrarea în insolvență erau de 250 de milioane de lei. A trebuit să ne judecăm - mulți s-au luat de perioada foarte mare de insolvență.

După ce instanța a scos datoria E-Boutique (...) s-a ajuns la 150 milioane de lei

Mărcile au fost vândute unui offshore, 5 ani a durat procesul recuperării lor

Acționarii au oferit lichidarea întregii datorii, ANAF a spus nu. Instituția este cauza acestei tergiversări. ANAF nu a vrut nici scoaterea E-Boutique

În dosar vedeți că ANAF certifică ca avem 10 milioane datorie către buget. Ceea ce arată că

Realitatea a început să plătească datoriile. Dar ANAF ne blochează conturile constant

O lege se aplică în litera și spiritul ei. Veți avea neșansa să vă transformați în instanță - neacordarea unei licențe automat la faliment. Tribunalul se va pronunța în ianuarie și nu știm cum.

Sugestie: Să întrebați și la ANAF ce cred despre toate acestea

Sunt 400 de oameni cu familiile aferente. E munca unor oameni de-a lungul a 20 de ani, pe care o să o aveți în condei.

Un exercițiu: O Societate X intră astăzi în insolvență și în decembrie îi expiră licența. Până atunci nu se poate stabili nimic, masă credală etc. Ce se întâmplă cu ea?

Până la pronunțarea unei instanțe, ce facem? Spiritul legii, munca...

Cozmin Gușă:

Incidentul cu echipamentele a însemnat o deposedare importantă a Realității. Spațiul a fost trecut fraudulos sub semnătura unui director de atunci.

Noi cu consecvență am criticat statul paralele, care nu mai e la butoane, dar e prin spate

Noi am avut un conflict cu fosta conducere a PSD, personal cu Liviu Dragnea, care nu a plecat de la mine și nu mai e de actualitate.

Nu am venit să facem spectacol, doar să pledăm o cauză.

Cozmin Gușă:

Am văzut legea dvs. În același timp, complexitatea acestui caz este dată de acest carusel în justiție prin care a trecut Realitatea Media, pe care nu am adus-o noi în insolvență și de faptul că ne-au fost blocate încercările de a o scoate din insolvență, să plătim datoriile integral

Tot procesul în care încercăm să salvăm Realitatea de la faliment va fi practic tranșat de o posibilă decizie de neacordare a prelungirii de licență, până la termenul în instanță

Ultima decizie a Înaltei Curți a retrimis dosarul la Tribunal

Avocați:

Avem un certificat de atestare fiscală - datorie de 10 milioane de lei

Cheltuielile curente și datoriile acumulate în timpul procedurii insolvenței nu aveau aptitudinea, pe legea 85/2006 (care, arată ei, se aplică Realității, unde insolvența a început înaintea noii legi a insolvenței, din 2014), să te trimită în faliment.

CNA trebuie să vadă că (...) dacă apărem acolo cu acele datorii, ele (...) nu comportă niciun fel de obligații pentru noi

Din punct de vedere formal, sunt îndeplinite toate condițiile pentru prelungirea licenței

Cel mai important creditor al nostru (ANAF) care are datoria să aducă bani la buget a votat conștient că va pierde banii

Reprezentantul departamentului Juridic CNA:

Se vorbește despre datorii curente care nu sunt datorii

Sunt afirmații nesusținute de hotărâri judecătorești

Decizia civilă din 1 aprilie 2019 a Curții de Apel - decizie definitivă, irevocabilă, menționează că există creanțe curente care trebuie achitate. Aceste creanțe dacă nu sunt eșalonate, nu se poate acorda o prelungire de licență

Curtea de Apel a infirmat planul de reoganizare. În motivare: în efect e intrarea în faliment

Sunt hotărâri judecătorești definitive și irevocabile

Judecătorul sindic va trebui să țină cont de ce îi spune instanța superioară

(...) Sunteți în două categorii de datorii pentru care nu faceți dovadă

Cozmin Gușă:

E o speță de cu totul altă natură (decât cele care vin la CNA), e legată de felul cum se judecă dosarele de insolvență. E o situație extraordinară. Cred că ar trebui să exprime opinii specialiști în insolvență

Această luptă cu ANAF este o luptă pe care ar trebui să o analizați și poate să o mediați

Decizia pe care trebuie să o luați incumbă să vedeți starea de fapt

Dacă se dorește continuarea Realității TV, să se vină cu o situație normală, conjuncturală

Dorina Rusu, membru CNA:

Noi nu avem toate datele.

Dacă e posibil, aș vrea să fie o discuție și cu cei de la ANAF.

Gabriel Tufeanu, membru CNA:

Nu-mi place această situație, să ne puneți în această situație, că noi decidem

Conform legii, este imperativ, înțeleg, să existe toate condițiile (pentru prelungirea licenței), inclusiv certificatul fiscal

Propunerea mea: Noi să trimitem la ANAF o cerere de lămurire


Reprezentantii Realitatea la CNA Foto: Hotnews


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”