BREAKING Șerban Nicolae, candidatul PSD pentru șefia Senatului
UPDATE 2: După ce a fost ales, Șerban Nicolae a declarat că ” fost o competitie care a avut nevoie de doua tururi de scrutin si asta face ca presiunea responsabilitatii functiei sa fie mai mare. Daca nu as fi reusit sa ii conving in acesti ani in calitate de lider de grup, ar fi insemnat ca nu mi am facut bine treaba… Amestecul meu in diverse scandaluri s-a facut mai degraba in scopul de a ma denigra, ceea ce ma incuraja sa continui, ca daca ar fi fost argumente corecte nu ar fi aparut tot felul de formule ca mi-am inceput facultatea la 30 ani, cand eu la 29 eram avocat, ca am fost soferul nu stiu cui, ca m-a inventat Liviu Dragnea in politica”.
UPDATE 1: Șerban Nicolae a confirmat marți, la ieșirea de la ședința grupului PSD, că a fost ales candidat al partidului pentru șefia Senatului.
Șerban Nicolae este candidatul PSD pentru președinția Senatului după ce l-a învins la votul intern pe Radu Oprea (fost ministru al IMM-urilor), au declarat pentru G4Media.ro surse din partid.
Votul a avut loc în grupul senatorilor PSD.
Șerban Nicolae, unul dintre PSD-iștii cu cel mai dur discurs anti-justiție și anti-Occident, a obținut 35 de voturi, în timp ce Oprea a obținut doar 26 de voturi.
Șerban Nicolae a fost promovat în politică de Ion Iliescu și Cătălin Voicu, fost senator social-democrat condamnat pentru corupție.
Președintele Senatului va fi ales miercuri, prin votul plenului. Dacă Șerban Nicolae câștigă șefia Senatului, el va deveni al doilea om în stat.
Cine e Șerban Nicolae
Senatorul PSD Șerban Nicolae este cunoscut pentru derapajele sale cu referințe naziste la adresa președintelui Iohannis și pozițiile antioccidentale. În noiembrie 2019 l-a numit pe șeful statului ”gauleiter” – apelativ utilizat pentru un conducător al unui district din Germania nazistă sau al unui teritoriu aflat sub ocupație nazistă.
În octombrie 2019, Șerban Nicolae a declarat, la Antena 3, că preşedintele Klaus Iohannis încearcă „exterminarea PSD-iştilor pe un model de acum 70-80 de ani”, făcând trimitere la acţiunile naziştilor. Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a transmis că afirmațiile senatorului PSD „nu fac decât să îndepărteze România de valorile şi principiile democraţiei” şi că istoria Holocaustului „nu este şi nu poate fi subiect de campanie”. Mai mulți lideri PSD l-au acuzat pe Klaus Iohannis de nazism, fiind sancționați de Consiliul Național pentru combaterea discriminării.
Pe 30 octombrie 2017, senatorul PSD Şerban Nicolae a afirmat, în cadrul dezbaterilor din comisia juridică a unei iniţiative legislative privind declararea zilei de 26 Octombrie – Ziua Mişcării de Rezistenţă Armată Anticomunistă, că partizanii anticomunişti din munţi au slăbit capacitatea de apărare a României, iar acţiunea lor a fost îndreptată împotriva intereselor ţării. El a mai spus că încercarea de schimbare a stăpânului sovietic cu stăpânul american nu era cu nimic mai bună şi a susţinut că Stalin şi Churchill au fost în egală măsură doi criminali.
În noiembrie 2018, G4Media.ro a relatat că Șerban Nicolae, unul dintre susținătorii relaxării legislației penale din Parlament, a primit sub formă de împrumut 120.000 de lei de la o persoană misterioasă, după cum rezultă din declarațiile de avere ale senatorului PSD din 2017 și 2018. Cu acești bani, Nicolae a plătit daunele către Regia Protocolului și Patrimoniului de Stat (RA-APPS), stabilite printr-o decizie definitivă în instanță. Șerban Nicolae a refuzat să comunice numele persoanei care l-a împrumutat, declarând pentru G4Media.ro că ”nu deține o funcție publică de cel puțin cinci ani” și că ”nu este relevant în vreun fel”.
Datoria lui Șerban Nicolae către RA-APPS a apărut ca urmare a faptului că senatorul PSD a refuzat din luna mai 2008 să elibereze o locuință de protocol, deși nu mai avea dreptul s-o mai ocupe. Regia a considerat că senatorul a stat ilegal în locuința de pe strada Mihai Eminescu din Capitală între 2008 și 2010.
El a depus, împreună cu Liviu Pleșoianu, o inițiativă legislativă care înăsprea legislația aplicată ONG-urilor, inițiativă criticată dur de Comisia de la Veneția.
Foto: Șerban Nicolae alături de Cătălin Voicu (MediafaxFoto / Octav Ganea)