BREAKING SCANDAL în Guvern pe tema Secției Speciale PSD de investigare a magistraților! Dăncilă, pe aceleași poziții ca Dragnea!
BREAKING SCANDAL în Guvern pe tema Secției Speciale PSD de investigare a magistraților! Dăncilă, pe aceleași poziții ca Dragnea!
Agentul guvernamental urmează să depună vineri, 14 iunie, întâmpinare în procesul de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene la sesizările depuse de trei instanțe din România, care au pus în discuție funcționarea Secției Speciale de anchetare a magistraților. În acest context, la ședința de guvern de miercuri s-a discutat despre poziția pe care ar urma să o adopte România față de secția specială, însă au existat neînțelegeri majore între unii membri ai cabinetului, în frunte cu premierul Dăncilă și ministrul justiției, Ana Birchall, dezvăluie jurnalistul Dan Tăpălagă pe G4Media.ro .
Birchall ar fi pus în discuție procedura de numire a procurorilor din SIIJ de către CSM și rolul procuroului general, care, în urma celebrei OUG 7, nu mai poate cenzura actele de urmărire ale Secției Speciale. Poziția ministrului justiției a strârnit nemulțumirea mai multor miniștri, cel mai vehement fiind secretarul general Toni Greblă. Potrivit surselor G4Media.ro , discuția s-a încheiat după mai bine de o oră și jumătate de discuții contradictorii, premier Dăncilă declarând la final că regretă că a numit-o ministru al justiției.
Nu este clar însă ce va conține în cele din urmă întâmpinarea pe care Guvernul României o va depune, vineri, la CJUE. ”Vom respecta mandatul dat de Ministerul Justiției, însă apărările sunt confidențiale”, a declarat pentru G4Media.ro agentul guvernamental Radu Canțăr.
Curtea de Apel București, Curtea de Apel Pitești și Tribunalul Olt au depus la începutul anului sesizări și întrebări la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, iar acestea au fost conexate cu sesizările mai multor asociații de magistrați.
Curtea de Apel București a sesizat CJUE pentru a se stabili dacă recomandările MCV sunt obligatorii pentru România, dacă CCR poate da garanții suplimentare in dauna dreptului comunitar și dacă modul de numire a procurorilor din cadrul Secției de investigare al magistraților nu afectează drepturile victimelor.
Alte două instanțe, Tribunalul Olt și Curtea de Apel Pitești, au sesizat CJUE cu privire la rolul MCV și au trimis nouă întrebări la instanța europeană. În esență, aceste sesizări trebuie să lămurească situația privind înființarea Secției pentru investigarea magistraților și numirea provizorie a șefilor Inspecției Judiciare prin intermediul unei ordonanțe de urgență.