BREAKING Primul semn al CRIZEI! Wall Street deschide pe roșu, după o inversiune a curbei randamentelor, un indicator care a prezis ultimele 7 recesiuni!

BREAKING Primul semn al CRIZEI! Wall Street deschide pe roșu, după o inversiune a curbei randamentelor, un indicator care a prezis ultimele 7 recesiuni!

BREAKING Primul semn al CRIZEI! Wall Street deschide pe roșu, după o inversiune a curbei randamentelor, un indicator care a prezis ultimele 7 recesiuni!

Wall Street a deschis pe roșu miercuri, într-o piață îngrijorată de semne prevestitoare de recesiune, în special inversarea curbei randamentelor obligațiunilor americane, scrie AFP.

Indicele vedetă, Dow Jones Industrial Average, scădea cu 1,70% la 25.832,81 puncte în jurul orei 13,45 GMT.

Nasdaq scădea și el cu 1,81% la 7.871,42 puncte iar indicele extins S&P 500 ceda 1,58% la 2.880,17 puncte.

Miercuri, bursa din New York a închis pe verde, încurajată de amânarea introducerii unor tarife suplimentare pe care Statele Unite intenționau să le impună Chinei pentru produse de larg consum.

Miercuri, însă, randamentul obligațiunilor Trezoreriei americane pe 10 ani a trecut temporar sub cel al randamentului pe doi ani.

Acest fenomen, cunoscut sub numele de "inversiune a curbei randamentelor", reflectă diferența dintre randamentele acordate de statul american investitorilor care mizează pe datoria pe termen scurt sau lung.

Deosebit de temut de piețele financiare, este, în general, indicatorul care apare înaintea unei recesiuni. O astfel de inversiune a apărut înaintea ultimelor șapte recesiuni, potrivit marketwatch.com

Inversiunea s-a produs în jurul orei 11,40 GMT, când randamentul pe 10 ani a coborât puțin sub cel pe 2 ani, în jur de 1,62%.

Randamentul pe 10 ani era 1,60% în jurul orei 14,45 GMT iar cel pe 2 ani 1,59%.

Randamentul obligațiunilor pe 30 de ani a atins un minim istoric, 2,0139%, în jurul orei 11,50 GMT.

"Pentru moment, actorii burselor pariază mai mult pe o încetinire economică decât pe o recesiune. Dar, dacă scăderile puternice vor continua pe piața acțiunilor, acest lucru ar putea fi un indicator clar al unei recesiuni. Istoric, piața acțiunilor a înregistrat cele mai proaste ședințe în cele șase luni care au precedat o recesiune", a afirmat Liz Ann Sonders de la Charles Schwab.

Cinci dintre cele mai puternice economii ale lumii se îndreaptă spre criză

Cinci mari economii sunt în risc de recesiune. Nu va dura mult până să ajungă în criză, scrie CNN. Economia Marii Britanii a mers prost în al doilea trimestru al anului, iar în Italia, creșterea economică a stagnat. Cifre publicate miercuri arată că economia Germaniei, a patra cea mai puternică din lume, s-a contractat în ultimele trei luni. 

Şi Mexicul tocmai ce a evitat o recesiune – definită în mod uzual ca fiind două trimestre consecutive de contracţie a economiei – dar este de aşteptat că economia sa va rămâne slabă în acest an. Informaţiile economice existente sugerează, de asemenea, că Brazilia va aluneca într-o recesiune al doilea trimestru al acestui an.

Germania, Regatul Unit, Italia, Brazilia şi Mexicul se află printre cele mai puternice 20 de economii ale lumii. Singapore şi Hong Kong, economii ceva mai mici dar care sunt centre economice, financiare şi comerciale foarte importante, suferă şi ele.

Deşi creşterea economiilor e afectată de un cumul de factori specific fiecărei ţări, scăderea dramatică a încrederii investitorilor şi problemele de producţie au înrăutăţit situaţia.

Masiva economie chineză gâfâie şi ea – creşterea acesteia a încetinit considerabil, cunoscând acum cel mai redus nivel din ultimele trei decenii. Faptul că se află într-un război comercial cu Statele Unite nu ajută situaţia economiei sale.

Fondul Monetar Internaţional şi-a recalibrat predicţia de creştere economică la nivel global la 3,2%, cel mai redus nivel din 2009, anul marii crize financiare. FMI şi-a modificat, de asemenea, predicţia pentru 2020 la 3,5%.

Investitorii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi şi se aşteaptă la o recesiune la nivel global în următoarele 12 luni.

Brexitul, războiul comercial SUA-China şi productivitatea redusă, cauzele problemelor economice

Economia germană se bazează pe exportatorii care vând un număr foarte mare de bunuri în China şi Statele Unite, însă acum se confruntă cu problema unei scăderi a vânzărilor de autoturisme, unul dintre sectoarele sale cele mai importante.

„Nivelul PIB-ului actual marchează finalul unei epoci de aur a economiei germane”, a declara Carsten Brzeski, economist german.

Brexitul fără acord este, de asemenea, un generator de instabilitate chiar şi în condiţiile în care nici măcar nu avut loc încă. Deşi Regatul Unit va fi cel mai lovit de un Brexit dezordonat, şi Germania va suferi de pe urma acestuia.

Economia britanică ar putea să-şi revină gradual, deşi creşterea nu va mai fi la fel de mare cum ar fi fost dacă ar fi rămas parte a Uniunii Europene, în condiţiile unui Brexit cu acord. Dar dacă noul prim-ministru britanic îşi va îndeplini visul Brexitului dur, atunci recesiunea va fi inevitabilă pentru Marea Britanie.

În Italia, productivitatea redusă, şomajul crescut în rândul tinerilor, datoria imensă şi instabilitatea politică sunt de principalii factori care sufocă economia ţării.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”