BREAKING Parlamentul a votat din nou pentru dublarea alocațiilor. Creșterea etapizată propusă de Guvern a fost respinsă

BREAKING Parlamentul a votat din nou pentru dublarea alocațiilor. Creșterea etapizată propusă de Guvern a fost respinsă

Camera Deputaților a respins, miercuri, Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care alocațiile copiilor au fost majorate cu 20% începând cu 1 august. Actul normativ a fost respins și de Senat săptămâna trecută, iar Camera Deputaților este forul decizional, iar după promulgarea acestuia rămâne în vigoare dublarea alocațiilor, scrie G4Media .

În plenul Camerei Deputaților au fost 166 de voturi pentru respingere, 63 de voturi împotriva respingerii și 29 de abțineri.

Proiectul de respingere a ordonanței de urgență merge la promulgare, iar odată cu respingerea definitivă rămâne în vigoare dublarea alocațiilor.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a acuzat PSD că nu a mărit alocațiile cât a fost la guvernare, însă acum susține tot felul de măriri. „Vă doriți o lege inaplicabilă”, le-a transmis Roman deputaților PSD.

Deputatul USR Cristian Seidler a spus că nu a fost realizată nicio analiză între valoarea alocațiilor și salariul mediu în România și în alte state și că subiectul este folosit în scop politic. „USR nu va gira jocul politicianist pe acest subiect sensibil”, a spus Seidler.

Eva Csep (UDMR) a afirmat că nicio țară nu și-a permis să se atingă de drepturile copiilor nici măcar în perioada pandemiei. Ea a mai spus că se joacă ping-pong politic pe tema creșterii alocațiilor, dar nu există politici pentru stoparea scăderii natalității. „Asistăm la incapacitatea Guvernului de a identifica sursele de finanțare, care sunt găsite foarte ușor pentru alte scopuri”, a mai spus deputatul UDMR. Eva Csep a menționat că dublarea alocațiilor pentru copii a fost adoptată de Parlament prin lege promulgată de președintele Iohannis, iar guvernul trebuie să aplice legea.

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a spus că nu este nevoie de studii pentru a constata că 150 de lei reprezintă puțin pentru un copil, România având cele mai mici alocații din Uniunea Europeană.

„Domnilor de la PNL, nu negociem cu dumneavoastră drepturile copiilor, nu negociem 20, 30, 40%. V-am dat lege pentru dublarea alocațiilor și trebuie să o aplicați”, a spus Simonis.

„Pentru ce aveți bani? Pentru că de 9 luni auzim că nu sunt bani pentru antreprenori, echipamente medicale, pentru pensii, pentru copii. (…) Sunt importanți copiii acestei țări sau tunurile pe care le dați de la Palatul Victoria?”, a afirmat liderul deputaților PSD.

„Nu se poate să fiți atât de disperați numai pentru voturi. Credeți că dacă puteam să dublăm alocațiile nu am fi dat, credeți că dacă puteam să mărim pensiile cu 40% nu am fi dat? Disperați ați fost și disperați ați rămas și iresponsabili”, a replicat deputatul PNL Tinel Gheorghe.

Deputații PNL au cerut, în plen, retrimiterea la comisie pentru două săptămâni a proiectului de respingere a ordonanței. Această solicitare a fost susținută și de USR. Propunerea de retrimitere la comisie a fost însă respinsă de plen.

La finalul săptămânii trecute, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a precizat că efortul financiar în 2020 pentru creşterea alocaţiilor cu 20% este 600 de milioane de lei.

Ordonanța de urgență care prevede creșterea cu 20%, începând cu 1 august, a alocațiilor copiilor a fost adoptată de guvern pe 29 iulie. Potrivit actului normativ, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei. Alte patru creşteri, cu câte 20 la sută, sunt prevăzute în 2021 şi 2022.

Cu două săptămâni înainte, pe 15 iulie, Curtea Constituțională a respins, cu unanimitate de voturi, amânarea dublării alocațiilor copiilor, lege adoptată la inițiativa PSD la finalul anului trecut și care trebuia să intre în vigoare încă din luna ianuarie 2020, dar a fost amânată prin ordonanță de urgență de Guvernul Orban, care a susținut că bugetul nu permite o cheltuială suplimentară de șase miliarde de lei, atât cât costă dublarea alocațiilor de la 150 la 300 de lei pe lună.

Camera Deputaților a aprobat pe 18 decembrie 2019, în calitate de for decizional, cu 179 voturi ”pentru” și 29 abțineri, propunerea PSD de dublare a alocațiilor pentru copii de la 150 la 300 de lei pe lună. Deputații PNL nu au votat nici ”pentru”, nici ”împotrivă”. Ei și-au scos cartelele din aparatele de vot.

Ulterior, în ianuarie 2020, guvernul condus de Ludovic Orban a amânat până în luna august a acestui an intrarea în vigoare a legii, prin OUG 2/2020.

Pe 3 iunie, însă Camera Deputaţilor a respins Ordonanţa de urgenţă 2/2020 cu 209 voturi ”pentru”, 3 voturi ”împotrivă și 98 de abțineri, dar guvernul a atacat la CCR actul normativ, unde a pierdut.


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...