BREAKING MITĂ electorală de la PSD! Noi creșteri de salarii, sporuri și alocații pentru categorii largi de bugetari, votate de Parlament!

BREAKING MITĂ electorală de la PSD! Noi creșteri de salarii, sporuri și alocații pentru categorii largi de bugetari, votate de Parlament!

BREAKING MITĂ electorală de la PSD! Noi creșteri de salarii, sporuri și alocații pentru categorii largi de bugetari, votate de Parlament! Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, în calitate de cameră decizională, legea de aprobare a OUG 41/2018 prin care unele categorii de bugetari primeau majorări salariale. Deputații au adăugat însă la categorii existente în OUG și alte domenii în care salariile ori veniturile cresc în plus față de majorările prevăzute în legea salarizării unitare. Trebuie adăugat că aceste creșteri stabilite votate de deputați nu au fost prevăzute în bugetul pentru 2019 și nu e clară sursa banilor necesari pentru acoperirea lor, relatează  G4Media.ro .

Citește aici amendamentele adoptate de Comisia pentru muncă și adoptate de plenul Camerei:

Context. OUG 41/2018 modificase Legea salarizării bugetarilor (Legea-cadru 153/2017), în sensul introducerii unor reglementări referitoare la introducerea acordării, începând cu luna mai 2018, a indemnizaţiei de hrană pentru personalul din universităţile de stat, dar şi scoaterea gărzilor din limitarea sporurilor la 30% pentru personalul din unităţile sanitare, potrivit Agerpres.

Surpriza s-a produs în Comisia pentru muncă din Camera Deputaților, unde au fost adoptate mai multe amendamente care prevăd creșteri semnificative de salarii,, votate apoi de deputați în plen. Dan Vâlceanu (PNL, membru în Comisia de muncă) a declarat pentru G4Media.ro că PNL a votat împotrivă din două motive. ”În primul rând pentru că PSD a adoptat o dublă măsură: pentru unii salariați s-au găsit bani, pentru alții nu. În al doilea rând, e o bătaie de joc la adresa biologilor, chimiștilor și psihologilor, cărora le-au promis reparații după nedreptatea din Legea salarizărui unitare, dar i-au mințit și nu le-au acordat creșterile cuvenite pentru că nu au bani. Dar pentru ministrul Muncii, ca să majoreze salariile cu 25% la Ministerul Muncii au fost bani! Acolo nu există impact bugetar, cu acei bani vine domnul ministru de acasă?”.

Textul adoptat mai prevede şi introducerea posibilităţii pentru unităţile sanitare de monospecialitate şi serviciile de ambulanţă judeţene de ambulanţă şi Serviciul de ambulanţă al municipiului Bucureşti – Ilfov de a beneficia de majorarea procentului care se aplică asupra sumei salariilor de bază, în vederea acordării sporurilor stabilite pentru fiecare dintre aceste unităţi sanitare, astfel încât să se asigure limita minimă a sporurilor prevăzute în regulamentul aprobat.

În plus însă, în Comisia pentru muncă din Camera Deputaților au fost introduse mai multe amendamente, votate apoi de deputați în plen.

Astfel, potrivit Agerpres, inspectorii şcolari generali adjuncți, inspectorii şcolari de specialitate şi inspectorii şcolari beneficiază de majorarea salarială cu 20% acordată personalului didactic.

De asemenea, bugetarii din aparatul propriu al Ministerului Finanţelor şi Ministerului Muncii beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului Finanţelor Publice şi, respectiv, prin ordin al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Deputații nu s-au oprit aici: personalul didactic din învăţământul special şi special integrat, precum şi din centrele judeţene de resurse şi de asistenţă educaţională, respectiv Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi din structurile coordonate, monitorizate şi evaluate de către acestea, beneficiază de o majorare cu 15% a salariului de bază.

Un alt amendament propus de Liviu Dragnea și votat de deputați prevede un spor de 10% din salariul de bază pentru personalul didactic de predare din învățământ, potrivit Agerpres: „Pentru personalul didactic de predare din învăţământ, precum şi pentru personalul didactic de conducere prevăzut la punctul 1 nr. crt. 1, 2, 4 – 6 şi punctul 2 din anexa nr. I, capitolul I, litera A, se acordă un spor de suprasolicitare neuropsihică, de 10% din salariul de bază”, precizează un amendament depus de Liviu Dragnea. Un alt amendament al liderului PSD adoptat prevede: „Cadrele didactice care ocupă funcţiile de şef secţie, şef laborator sau şef serviciu medical desfăşoară activitate integrată, prin cumul de funcţii, în baza unui contract de administrare cu o durată de 7 ore zilnic şi beneficiază de drepturile salariale aferente contractului de administrare”.

Potrivit unui alt amendament adoptat, „începând cu drepturile salariale aferente lunii următoare intrării în vigoare a prezentei legi, personalul de cercetare cu studii superioare din unităţile clinice, din institutele şi centrele medicale, care este confirmat în gradele profesionale corespunzătoare funcţiilor de la nr. crt. 1 – 13 ale lit. a.1, pct. 2, capitolul I, anexa nr. II la Legea nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de salariul de bază prevăzut pentru unităţi clinice stabilit de lege pentru anul 2022”, arată Agerpres.

Alt amendament prevede că, în situaţia în care, în urma promovării în funcţie, grad sau treaptă profesională ori a avansării în gradaţie, potrivit legii, rezultă un salariu de bază mai mic decât cel avut la data promovării sau avansării în gradaţie, se păstrează salariul de bază avut anterior promovării sau avansării în gradaţie.

Au fost prevăzute, de asemenea, majorări ale salariilor pentru personalul de specialitate criminalistică din INEC.

Astfel, pe perioada în care desfăşoară activitate de expertiză criminalistică, persoanele care ocupă funcţii de conducere beneficiază de majorarea salariului de bază cu 10%, iar persoanele care ocupă funcţii de execuţie beneficiază de majorarea salariului de bază cu 5%. Majorarea salarială se suportă din venituri proprii.

Legea a fost adoptată cu 186 de voturi ”pentru”, 67 ”împotrivă și 30 de ”abțineri”. Au votat în favoarea majorărilor salariale deputații PSD, ALDE, UDMR și majoritatea celor de la minorități și neafiliații lui Victor Ponta. Împotrivă au votat liberalii și patru deputați PMP, iar cei de la USR s-au abținut, alături de trei deputați PMP.

Legea adoptată de Camera Deputaților va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!